Gevelbekleding-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Bouwvergunning bij gevelrenovatie?

Wellicht ben je research aan het doen omtrent gevelrenovatie en stel je opeens de vraag: “is een bouwvergunning nodig?” Het antwoord is doorgaans niet eenduidig te geven, want in sommige gevallen is de aanvraag van een bouwvergunning niet nodig.
Ondanks onze samenvatting in dit artikel, raden we je wel aan om voor aanvang van de werken contact op te nemen met de Dienst Stedenbouw van uw gemeente om zeker te zijn van uw zaak.

Gevelrenovatie: bouwvergunning nodig?

Wie een bestaande gevel wil voorzien van een laag isolatie en een nieuwe buitenste laag zal snel merken dat er meer ruimte wordt ingenomen. Indien deze extra ruimte meer dan 10 centimeter bedraagt, heb je in feite al de zogenaamde ‘bouwgrens’ overschreden. Dan nog heb je niet onmiddellijk een bouwvergunning nodig. Het is belangrijk welke werken er precies uitgevoerd worden.

Bouwvergunning: standpunt Vlaanderen

bouwvergunning
Bouwvergunning nodig?

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de voorgevel en de zij- en achtergevel. Wie isolatie wilt toevoegen aan de voorgevel en nadien een nieuwe afwerking op de gevel aanbrengt zal altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig hebben.
Beperken de werken zich tot de achtergevel en zijgevel(s), dan is geen vergunning nodig volgens een besluit van de Vlaamde Regering (handelingen zonder stabiliteitswerken aan zijgevels, achtergevels en daken).

Bouwvergunning: standpunt Brussels Gewest

In feite volgens ze grotendeels het standpunt van het Vlaams Gewest, al zijn de verwoordingen anders. Aangezien de voorgevel publiekelijk zichtbaar is, is er voor de isolatie en het bekleden van de gevel wel een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Zolang er niet wordt afgeweken van het bestemmingsplan, de stedenbouwkundige verordeningen of de verkavelingsvergunning moet je je geen zorgen maken om vergunningen. Belangrijk is wel dat het gaat om het veranderen van het materiaal van de gevel en dat het gaat om een ruimte dat niet zichtbaar is vanaf een openbare ruimte.

Opgelet: er bestaan aparte regels indien de gevel in een beschermingszone ligt van een geklasseerd pand of een pand waarvoor deze procedure lopende is.

Bouwvergunning: standpunt Waals Gewest

Er is in het Waals Gewest geen vergunning nodig, als de vervanging van de gevelbekleding van opgaande muren en dakbedekkingen door isolerende bekledingen eenzelfde buitenaanzicht blijft behouden en zolang de bijkomende laag niet meer bedraagt dan 30 centimer. Er mag niet worden afgeweken van het bestemmingsplan, de stedenbouwkundige verordeningen of de verkavelingsvergunning.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers