Gevelbekleding-info.nl

Premie buitenmuurisolatie 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Het renoveren van de gevel gaat vaak gepaard met het plaatsen van buitenmuurisolatie. Daarbij zijn subsidies natuurlijk meer dan welkom om de kosten te dragen.

Snel naar: provinciale en gemeentelijke subsidies – btw-regeling –  energiebespaarlening

 

1. Subsidie energiebesparing eigen huis VvE

Nog tot eind 2022 kan je als Vereniging van Eigenaren (VvE) de Subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen voor jouw gebouw en appartement(en). Voor particuliere woningeigenaren is deze subsidieregeling beschikbaar tot en met 31 december 2020.

 

Wie kan de subsidie aanvragen?

Het zijn woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE) die de subsidie kunnen aanvragen. Onder ‘vereniging’ verstaat men een Vereniging van Eigenaren (VvE), wooncoöperatie (dus geen woningcorporaties) of woonvereniging.

 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Dat hangt af van de werken die je laat uitvoeren:

 

Energiebesparende maatregelen

Je kan een subsidie ontvangen als je 2 of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de werken:

 • Spouwmuurisolatie: €5/m2
 • Gevelisolatie (binnen/buiten): €25/m2
 • Dakisolatie: €20/m2
 • Zolderisolatie/vlieringisolatie: €5/m2
 • Vloerisolatie: €7/m2
 • Bodemisolatie: €4/m2
 • HR++ Glas: €35/m2
 • Triple glas: €100/m2

 

Aanvullende maatregelen

Indien je minstens twee energiebesparende maatregelen laat uitvoeren (zie hierboven), kom je ook nog in aanmerking voor andere subsidies:

 • Isolerende deuren: €80 per m2
 • Energiezuinig ventilatiesysteem: max. €800
 • Waterzijdig inregelen verwarmingssysteem: €60
 • Energiedisplay of slimme thermostaat: €100

 

Zeer energiezuinig pakket

Je kan ook een subsidie aanvragen voor een zeer energiezuinig pakket (ZEP). Dat is een samenhangend pakket van energiebesparende maatregelen: isolatie van dak, gevel, vloer, glas, kozijnen en deuren + de installatie van een een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning. Je ontvangt dan een bonusbedrag van € 4.000 (per woning voor VvE’s).

 

Bijkomende subsidies voor VvE’s

Als VvE kan je een subsidie aanvragen voor energieadvies. Het energieadvies wordt dan verstrekt door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De subsidiebedragen zijn het volgende:

 • Energieadvies
Aantal koopwoningen binnen verenigingMaximaal subsidiebedrag
1 of 2 woningen€ 200
3 of 4 woningen € 400
Bij meer dan 4 woningen€ 400 + € 80 per extra woning met een maximum van € 2.480

 

 • Energieadvies met procesbegeleiding
Aantal koopwoningen binnen verenigingMaximaal subsidiebedrag
1 of 2 woningen€ 500
3 of 4 woningen€ 1.000
Bij meer dan 4 woningen€ 1.000 + € 100 per extra woning met een maximum van € 3.600

 

 • Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) in combinatie met energieadvies met eventuele procesbegeleiding
Aantal koopwoningen binnen verenigingMaximaal subsidiebedrag
1 of 2 woningen€ 750
3 of 4 woningen
€ 1.500
meer dan 4 woningen
€ 1.500 + € 150 per extra woning met een maximum van € 5.400

 

 

TIP: Schakel een vakman in voor het plaatsen van jouw gevelisolatie. Deze kan jou niet alleen correct adviseren over de subsidies waarvoor jij in jouw specifieke situatie in aanmerking komt. Een vakman zal de isolatie ook op de juiste manier plaatsen en ervoor zorgen dat alles aan de voorwaarden van de subsidies voldoet. Klik hier om met gespecialiseerde vakmannen in contact te komen.

 

premie buitenmuurisolatie

 

2. Provinciale en gemeentelijke subsidies

Ook op provinciaal en gemeentelijk niveau zijn er subsidies voor isolatie beschikbaar. Dat is zeker niet overal het geval en bovendien verschillende de bedragen en voorwaarden van gebied tot gebied. Het loont hoe dan ook om je goed te bevragen over de mogelijke premies in jouw gemeente of provincie.

 

3. Btw-regeling

Het is geen echte subsidie, maar voor het laten plaatsen van gevelisolatie kan je ook genieten van een verlaagd btw-tarief van 9% ipv 21% op de arbeidskosten. Ook hier gelden bepaalde voorwaarden. Zo moet de woning ouder zijn dan 2 jaar.

 

4. Energiebespaarlening

Voor het investeren in energiebesparende maatregelen zoals het aanbrengen van gevelisolatie kom je in in aanmerking voor een energiebespaarlening. Dat is een voordelige lening waarbij de rente gedurende de volledige looptijd van de lening vast staat. Je kan maximaal € 25.000 lenen (Nul op de Meter tot maximaal € 50.000). Voor Vereniging van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening.

 

Is isoleren zonder subsidie rendabel?

Zeker en vast! Isoleren doe je niet om subsidies te krijgen. Je doet het voor de energiebesparing die je ermee bereikt. Of je nu aanspraak kan maken op een subsidie of niet, door de energiebesparing betaalt de investering zich op termijn automatisch terug. Bovendien brengt isolatie nog heel wat andere voordelen met zich mee. Denk maar aan het verbeterde warmtecomfort in huis, …

Hoe dan ook doe je er goed aan je te informeren over de subsidies en of je er al dan niet aanspraak op kan maken. Een vakman kan je hierover, op basis van jouw specifieke situatie, correct adviseren. Vraag vrijblijvend advies en offertes op maat aan bij erkende isolatiespecialisten uit jouw regio via de offertepagina.

Bron: Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO)

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers