Gevelbekleding in architectonisch beton
Architectonisch sierbeton voor de gevel is een mogelijkheid die je misschien al verkend hebt. Het is een onuitputtelijke bron om expressie aan je gevel te voegen. Het kan gecombineerd worden met andere stijlen en materialen of gewoon volledig de gevel bekleden. Architectonisch beton is uitstekend geschikt om decoratieve elementen in een bouwwerk aan te brengen.
Ga snel naar: soorten beton – isolatie – voor-en nadelen – prijs op maat ontvangen
Soorten gevelbekleding in sierbeton
Kleuren
Door in de samenstelling te spelen met de kleur van cement, zand en het grove toeslagmateriaal, kunnen nieuwe kleuren gemaakt worden. Inkleuren kan gebeuren met UV-bestendige pigmenten.
Door de talrijke kleuren van granulaten (materialen in poedervorm) die in de natuur aanwezig zijn te mengen in verschillende verhoudingen, kunnen veel kleuren aanboden worden. Ook het gebruik van kleurstoffen maakt het mogelijk het kleurenpallet nog verder uit te breiden. Veel voorkomende kleuren zijn: wit, grijs, antraciet en zandkleur, maar andere kleuren blijven mogelijk.
Vorm en uiterlijk
Verscheidene verrassende oppervlaktetexturen zijn mogelijk: Geëtst, gepolijst, uitgewassen of glad, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Zelfs elementen met metselwerkstrippen of natuursteen ingewerkt (in feite: ingemetst) zijn mogelijk.
Geëtst beton
De cementhuid wordt weggeëtst door het zichtvlak onder te dompelen in een zuurbad. De keuze van cement, zand en granulaten bepaalt dan het esthetische aspect dat je wilt bekomen. Licht ruw beton heeft een effen oppervlakte en een zeer lichte tot iets meer uitgesproken ruwheidsgraad.
Uitgewassen beton
Het zichtvlak wordt na het storten van de beton uitgewassen met water, waardoor de cementhuid wordt weggespoeld en de korrelstructuur zichtbaar wordt. De gekozen ronde of gebroken natuursteenkorrels, met al of niet aangepaste cementkleur, worden zichtbaar.
Gepolijst beton
Nadat het beton is verhard wordt een zeer kleine laag afgeslepen. De luchtbelgaatjes die dan vrijkomen worden gevuld en het beton wordt daarna gepolijst. Het polijsten gebeurt in een aantal fasen. Het precieze aantal is afhankelijk van de gewenste fijnheidsgraad.
Bij gepolijst beton slijpt men de elementen in meerdere stappen, waarbij een steeds fijnere oppervlakte-textuur en een hogere glans bekomen wordt. Naargelang het aantal stappen spreekt men dan van gepolijst beton of hoogglans beton. Het polijsten van het beton sluit de poriën, waardoor vervuiling niet diep in het beton doordringt. Het gladde oppervlak heeft dezelfde structuur als glas en kan dus op die manier onderhouden worden: poetsen met een spons en aftrekker. Ontvang hier gratis een prijs op maat voor jouw gevel uit architectonisch beton.
Beton met gevelsteen
In de bekisting worden vooraf gevelstenen geplaatst die door middel van een speciale kleeflaag aan het gestort beton worden vastgemaakt. De betonelementen krijgen dan het uiterlijk van metselwerk, waarbij het voegen naar keuze in de fabriek of door de aannemer op de werf kan gebeuren.
Beton met keramische tegels, natuursteen of andere
Het beton wordt in de fabriek van tegels of andere materialen in diverse afmetingen voorzien. In feite worden de bijkomende elementen ingemetst.
Glad beton
Het zichtvlak krijgt geen verdere behandeling. De uiteindelijke kleur wordt door cementkleur en granulaten bepaald.
Een uitgebreid gamma van oppervlaktereliëfs is zeker mogelijk: Men werkt met flexibele structuurmatten in de bekisting (waarin het beton wordt gestort) zodat men het gewenste reliëf kan geven.
Complexe gevels zijn daarmee dus perfect mogelijk: Vers gestort architectonisch beton neemt iedere vorm aan waarin het terechtkomt.
Sandwichpanelen zijn ook mogelijk met architectonisch beton. Ze hebben een constructieve functie, als dragen element, maar leveren ook een bijdrage tot de warmte-isolatie, de water- en luchtdichtheid van de gevel. Beton kan daarom door de thermische capaciteit worden gebruikt bij passieve en duurzame concepten. Het vermindert de kostelijke koeling. Qua uitzicht beperken sandwichpanelen zich tot vlakke elementen omdat de betonplaten op elkaar moeten aansluiten. Ontvang hier gratis een prijs op maat voor jouw gevel uit architectonisch beton.
Prijs architectonisch beton
Architectonisch beton is relatief goedkoop. Als je andere alternatieven al eens hebt bekeken ben je misschien zelf al tot die conclusie gekomen. Hoe groot het uiteindelijke kostenplaatje wordt, is afhankelijk van de eisen die je stelt. Er zijn vele factoren die een rol spelen:
- De prijs van de grondstoffen (soort cement en de types granulaten);
- De hoeveelheid;
- De afwerking die je wenst: complexiteit van de vorm van de elementen en de profileringen. Ook het aantal verschillende vormen speelt een rol aangezien elke vorm een aparte bekisting nodig heeft;
- Eventuele bijkomende montagevoorzieningen;
- Transport: grote elementen zijn moeilijker om te transporteren. Ook de beschikbare ruimte op de werf is van belang.
Als je een exacte prijs op maat wenst te ontvangen, kan je het onderstaand formulier invullen. Via één klik kom je in contact met verschillende vakmannen die je offertes op maat aanbieden. Door zo de laagste prijs te kiezen, bespaar je heel wat op je uiteindelijke kostenfactuur.
Architectonisch beton en isolatie
Isoleren kan op verschillende manieren. Het gebruik van sandwichpanelen is een optie omdat ze een inwendige isolatie hebben over het oppervlak. Hoe vlakker de elementen, hoe efficiënter de isolatie.
Het aanbrengen van een spouw tussen de isolatie en het buitenblad is ook een mogelijkheid. De bedoeling is dat voorkomen wordt dat de isolatie nat wordt en het vocht moet de mogelijkheid krijgen om te verdamen of afgevoerd te worden via de voegen.
Gevelelementen
Een volledige gevel in architectonisch beton plaatsen is echter geen verplichting. Je kan evengoed gevelelementen inlassen in sierbeton om accenten te leggen; Bijvoorbeeld:
- Raamomlijstingen
- Deuromlijstingen
- Erkers en hoekpanelen (vooral populair bij villa’s)
- Gevelpanelen (een volledige gevelbekleding voor een nieuw bijgebouw of het hele pand)
- Dakranelementen (verbinding tussen de gevel en het dak)
- Inkomzuilen en luifels
- Balkon
- Kleine sierelementen in de gevel en balusters
En wat nog?
Denk ook eens verder, buiten de gevel van je woning. Ook poortkolommen kunnen perfect van het architectonisch beton worden gemaakt. De poortkolommen kunnen perfect met een ander materiaal zijn opgebouwd en worden afgewerkt met een deksteen voor de poortkolommen. Met andere woorden: er zijn tal van toepassingen mogelijk met sierbeton.
Daarnaast kan ook het terras uit sierbeton gemaakt worden en hoe langer hoe meer ontdekt men ook het nut van een binnenafwerking in architectonisch beton. Door aan een vakman prijzen op maat en ideeën te vragen, weet je snel wat er allemaal mogelijk is met jouw gevel. Door onderstaand formulier in te vullen kom je in één klik met vakmannen uit jouw buurt in contact.
Voordelen architectonisch beton
- Architectonisch beton bestaat uit prefab elementen, d.w.z. dat ze in de fabriek worden gemaakt en direct kunnen worden geïnstalleerd. Er is dus geen langdurige opslag op de werf nodig en men behoud constant de controle over het productieproces waardoor betere kwaliteit kan gegarandeerd worden.
- Architectonisch beton is een natuurlijk product.
- Architectonisch beton kan gemakkelijk verankerd worden in een bouwwerk.
- Architectonisch beton is beschikbaar in vele kleuren en in alle mogelijke vormen en voegt extra esthetische waarde aan het bouwwerk.
- Architectonisch beton is combineerbaar met andere materialen zoals glas, aluminium en natuursteen.
- Architectonisch beton is een stuk goedkoper dan natuursteen.
- Architectonisch beton is duurzaam, brandvast en milieuvriendelijk.
- Architectonisch beton isoleert geluid en isoleert warmte.
- Architectonisch betonis één van de goedkoopste vormen voor het bekleden van de gevel.
Nadelen
- Het gaat om stukken beton die zijn gemaakt in fabrieken; Als het om grote stukken gaat wordt het moeilijk om deze te transporteren. Dit kan ook een grote invloed hebben op de totaalprijs.