Nevelstralen: stralen onder lage druk
Stralen onder lage druk
De nevelstraaltechniek wordt bij monumenten en historische gebouwen het vaakst toegepast. Bij deze straaltechniek komt het er op neer dat de straal niet te hard mag zijn. Een te harde straal kan de gevel beschadigen. Hier is het mogelijk om de straaldruk, het straalmiddel en de nevelhoeveelheid ter plaatse in te stellen zodat er makkelijk rekening kan gehouden worden met de ondergrond.
Water is geen noodzakelijk element voor het gebruiken van deze straaltechniek, er bestaat zowel een droge methode (droge straaltechniek) als een natte methode (hydropneumatische straaltechniek). De droge methode wordt meestal gebruikt op plaatsen waar geen water mag komen.
Hoe werkt de nevelstraaltechniek?
Met een speciaal roterende nozzel wordt straalmiddel op het te reinigen oppervlak gespoten, maar niet in de mate dat het er met een krachtige straal op terechtkomt, maar zodat het materiaal over het oppervlak glijdt. Op deze manier kan deze techniek zich onderscheiden, omdat het de ondergrond spaart terwijl toch de vervuiling aan de oppervlakte, eventuele korstvorming en coatings verwijderd worden.
Zowel het middel als de druk van de straal moeten zorgvuldig ingesteld worden. De instellingen zijn onder meer afhankelijk van de ondergrond. Op die manier kan dit zorgen voor minder stof en komt het ook het milieu ten goede. Daarnaast kan daardoor een minimaal waterverbruik gegarandeerd worden wat de droogtijd korter maakt en de waterbelasting op de gevel zoveel mogelijk beperkt wordt. Sommige materialen zijn al iets gevoeliger zoals bijvoorbeeld natuursteen en hout.
Als je een specialist aanwerft om je gevel te reinigen met deze techniek, zorg er dan voor dat hij aandacht besteedt aan:
- De leeftijd van de gevel
- De materialen van het oppervlakte
- De bereikbaarheid
- De gebruikte materialen van de randafwerkingen
- Het bouwwerk in het algemeen
- De weersomstandigheden
Welke factoren zijn nog van belang?
Naast de hoeveelheid druk waarmee wordt gespoten is namelijk ook de afstand van de spuitmond tot de gevel bepalend voor de kracht waarmee het straalmiddel op de gevel inslaat.
Ook de korrelgrootte, korrelvorm en korrelhardheid van het straalmiddel van belang. Hoe groter, hoekiger en harder de korrel is, des te sneller kan men werken, maar ook des te groter is de schade aan de steen. De intensiteit hangt mede af van de spuitmond. Sommige spuitmonden laten het straalmiddel wervelen, waardoor de reiniging minder door de impact van het spuitmiddel en meer door een schurende werking wordt bereikt.
Voordelen van de nevelstraaltechniek
- De verspreiding van stof wordt beperkt t.o.v. andere technieken;
- Het waterverbruik (bij de natte methode) kan zo minimaal mogelijk gehouden worden;
- Er kan vrij precies gewerkt worden en ook verf kan verwijderd worden;
- Een chemisch middel toevoegen kan, maar dit is afhankelijk van het vuil dat zich op de oppervlakte bevind;
- Kan op bijna elk oppervlakte toegepast worden (natuursteen, kunststof, baksteen, pleisterwerk, beton, hout en staal).
Nadelen van de straaltechniek
- Alhoewel dit op de meeste oppervlaktematerialen kan toegepast worden, is het minder efficiënt op gladde oppervlakten.
- Deze methode is niet zo krachtig als de zandstraaltechniek.
Kostprijs nevelstralen
De nevelstraaltechniek is een duurder alternatief, voornamelijk omdat er ook veel gespecialiseerde machines aan te pas komen. De beschadiging aan je gevel is wel kleiner dan bij zandstralen.
Als richtprijs voor de gevelreiniging met nevelstralen kan je gebruiken: 15 à 20 euro per m².