Binnenmuurisolatie: Gevelisolatie met voorzetwand
Aan het eind van het jaar kan het even flink schrikken zijn als je de gasrekening voor ogen krijgt. Wie die kosten in de toekomst wil drukken, doet er goed aan de isolatie van zijn huis eens onder de loep te nemen. Vooral oudere huizen kunnen nog wel eens zo lek als een mandje zijn wat de isolatie betreft. Ook nieuwe huizen kunnen vaak beter worden geïsoleerd dan nu het geval is. Er zijn wettelijke minimumverplichtingen, maar als je budget het toelaat, kijk dan gerust eens naar betere mogelijkheden voor het isoleren van uw woning.
Verschillende soorten gevelisolatie
Er bestaan allerlei manieren om je huis beter te isoleren. Zo kun je spouwmuren aanleggen, maar als een huis eenmaal staat, is het niet altijd mogelijk om spouwmuren te isoleren of nieuwe spouwmuren aan te leggen. Je kunt er ook voor kiezen de gevel beter te laten isoleren. Dat kan doorgaans op twee manieren: je kunt de buitenkant of de binnenkant verbouwen. Buitengevelisolatie is het effectiefst, maar kan cosmetisch zijn weerslag hebben op je huis. Bovendien kan de gemeente je verbieden de buitenkant van je huis te veranderen, waardoor buitengevelisolatie geen optie is. Dan rest je nog één optie: binnengevelisolatie.
Binnengevelisolatie
Gevelisolatie van binnenuit… Het klinkt wellicht alsof er een bepaalde rangorde bestaat: het effectiefst zijn spouwmuren, dan buitengevelisolatie en daarna pas binnengevelisolatie. In zekere zin klopt dat ook, maar alleen als je de mate van isolatie meetelt. Binnengevelisolatie isoleert het minst goed van alle verschillende isolatiesoorten. Desondanks kun je alsnog enorm veel op je energierekening besparen met dit type isolatie, want binnengevelisolatie is veel beter dan helemaal geen extra isolatie.
Voordelen isolatie van binnenuit
Binnengevelisolatie heeft voordelen die flink voor deze isolatie spreken. Zo zijn spouwmuren onpraktisch en is buitengevelisolatie vaak geen optie. Binnengevelisolatie is relatief makkelijk aan te brengen. De praktische bezwaren zijn bijna nihil. Daarnaast is het een van de goedkopere isolatiemethodes, wat weer fijn is voor het huishoudboekje. Nog een niet te onderschatten voordeel is dat de handige doe-het-zelver binnengevelisolatie zelf kan aanleggen. Daardoor is binnengevelisolatie voor sommigen een isolatiemethode die buitengewoon goedkoop en effectief is.
Het nadeel aan gevelisolatie van binnenuit? Buiten het feit dat het net iets minder efficiënt is, is het ruimteverlies in de kamers het grootste nadeel.
Werkwijze gevelisolatie met een voorzetwand
Buitengevelisolatie gaat uit van een eenvoudig principe: je maakt de muren dikker, waardoor geluid en kou worden geweerd. Binnengevelisolatie werkt volgens eenzelfde principe. Het verschil is dat de muren niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant dikker worden, gewoon in de huiskamer bijvoorbeeld. Dat houdt wel in dat je een klein beetje leefruimte verliest. De muur komt immers ongeveer tien centimeter naar voren. De gewonnen ruimte wordt gevuld met isolerend materiaal. Daarna wordt de muur netjes afgewerkt, zodat je er niets meer van ziet.
Verschillende vulmiddelen (isolatiematerialen)
Je hebt normaal gesproken keus uit een drietal isolatiematerialen. Bij alle drie de types wordt gewerkt met een zogenaamde luchtspouw: een deel van de tien centimeter gewonnen ruimte wordt leeg gelaten. De luchtlaag houdt de warmte binnen en het geluid buiten. Je kunt gebruikmaken van standaard isolerend materiaal in de vorm van het welbekende schuim. Dat is gemakkelijk aan te leggen en corrigeert oneffenheden effectief, waardoor het eindresultaat egaler en platter is dan de muur aanvankelijk was.
Een andere optie is warmtereflecterend folie. Beide kanten van de binnenmuur worden daarmee bekleed. Hierdoor ontstaat wederom een luchtspouw, die samen met het folie een effectieve barrière vormt. Wie weinig zin heeft om zelf de boormachine en schroevendraaier ter hand te nemen, kan gebruikmaken van kant-en-klare panelen. Die zijn gevuld met isolatieplaten van hardschuim en afgewerkt met gipsplaten.
Speciale eisen
Je kunt niet zomaar de muren in huis tien centimeter naar voren brengen en er isolatiemateriaal tegenaan duwen. De kans is dan groot dat je het hele systeem weer mag afbreken. Voordat je aan de slag gaat of een vakman voor je aan de slag laat gaan, moet je laten controleren of de muur niet geteisterd wordt door vocht. Isolatiemateriaal weert warmte en geluid uitstekend, maar tegen vocht is het niet opgewassen. Er kunnen hardnekkige schimmels in je kersverse muur trekken die je er met geen mogelijkheid meer uit krijgt. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet per ongeluk de wandcontactdozen verdrinkt in het isolatiemateriaal: je moet ze handmatig losmaken en in de nieuwe muur plaatsen. Datzelfde geldt voor de radiatoren.
Prijs van gevelisolatie met voorzetwand.
Het is lastig om zomaar een prijsopgave te geven van de uiteindelijke kosten van binnengevelisolatie. Ben je zelf handig genoeg, dan kun je rekenen op ongeveer 22 euro per vierkante meter. Huur je een vakman in, dan ben je voor een gemiddelde eengezinswoning (105 vierkante meter) ongeveer 10.000 euro kwijt. Dat is geen gering bedrag, maar je bespaart gemiddeld per jaar 700 euro. Na vijftien jaar heb je de investering er dus uit. Wanneer je zeker weet dat je nog decennia in je huidige woning blijft wonen, is binnengevelisolatie dus een zeer lovenswaardige investering. Reken maar eens uit wat je bespaart als je nog veertig jaar lang elk jaar 700 euro bespaart.