Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelreiniging

We kunnen er niet  onderuit: gevels staan rond de klok bloot aan de weersomstandigheden. Het staat dus vast dat gevels vervuilen, de snelheid waarin dit gebeurt is afhankelijk van de gebruikte materialen en de reeds aangebrachte beschermlagen. Het is daarom belangrijk om weten hoe je gevel precies moet gereinigd worden en hoe je deze kan beschermen. In dit artikel worden de verschillende reinigingstechnieken en hun prijzen besproken.

Ga snel naar: soorten reiniging & prijzenaard van vervuilingprijs op maat ontvangen

 

Stoomreinigen

Je gevel stoomreinigen is vooral geschikt wanneer je gevel geregeld gereinigd wordt en dus niet diep vervuild is. Bij een stoomreiniging wordt er verzadigde stoom met hoge druk op de gevel gespoten. Door deze stoom maakt het vuil los. Stoomreingen wordt vaak toegepast op gevels met een natuurlijke patina, deze reinigingstechniek beschadigd deze patina niet.

Prijs: gemiddeld € 5 à 10 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

Nevelstralen

Naast stoomreinigen is nevelstralen een goede techniek om lichte tot middelzware vervuilingen aan te pakken. Dit is een zachte techniek en dus geschikt voor gevoelige gevels, in plaats van de gevel te besproeien onder hoge druk, gebeurt nevelstralen onder lage druk.

Prijs: gemiddeld € 15 à 20 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

Chemisch reinigen

Een chemische reiniging maakt je zwaar vervuilde gevel schoon. Door het reinigingsmiddel op de gevel aan te brengen, ontstaat er een chemische reactie waardoor het vuil los komt. Let wel op, want deze reinigingsmethode is niet geschikt voor elk type gevel. Een foute toepassing kan je gevel beschadigen. Toch is het een zeer effectieve methode om zware vervuilingen weg te werken.

Prijs: gemiddeld € 15 à 20 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

Zandstralen

Je gevel zandstralen dient net als een chemische reiniging voor het reinigen van een zwaar vervuilde gevel. Door zand onder hoge druk op de gevel te spuiten komt het vuil van de gevel los. Zandstralen pas je het beste toe op gevels uit harde (niet-poreuze) gesteenten. Zandstralen wordt erg aangeraden alvorens je je gevel gaat bepleisteren.

Prijs: gemiddeld € 10 à 20 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

Gevel hydrofoberen na gevelreiniging

Vaak wordt na de gevelreiniging aangeraden om de buitenmuur te hydrofoberen (= impregneren). Simpelweg gezegd slaat dit op het vochtafwerend maken van de gevel door het opvullen van het poreuze gesteente. Bij impregneren wordt een waterwerende laag op de gevel aangebracht. Het impregneermiddel op het oppervlak wordt meestal vrij snel (enkele maanden tot hoogstens enkele jaren) afgebroken door UV-licht. Het waterwerende effect zit dan in de poriën onder het zichtbare oppervlak.

Wanneer de gevel geïmpregneerd is, zal die geen vocht meer opnemen. Op die manier ontstaat er geen schade meer door het verschil in vochtigheidsgraad, wanneer de gevel nat wordt en terug droogt.
Ondeskundig hydrofoberen kan echter wel leiden tot vorstschade, zoutschade, zoutuitbloei en algengroei.

Prijs: € 8 – 10 per m² – Ontvang een prijs op maat

 

gevelreiniging prijs

 

Vervuiling van de gevel

De vervuilingsgraad van je gevel hangt af eerst en vooral af van de weersomstandigheden, maar ook volgende factoren spelen een rol: de ligging van de woning, de nabije beplanting, temperatuur, de vochtigheid, wind en verontreiniging. Hieronder worden de meest voorkomende vervuilingen opgesomd.

Bacteriën: Bacteriën kunnen zich inwerken op de oppervlakte van de gevel. Er zijn verschillende bacteriën die zich kunnen manifesteren op de buitenmuur. De meest bekende is wellicht deze die worden gevormd uit waterstromingen. Daarnaast zijn er bacteriën die afhankelijk kunnen zijn van de stikstof of van zwavel (uit de lucht of in het materiaal).

Algen: Algen vind je vaak terug in vochtige/natte plaatsen en het zijn eigenlijk een aantal lagere planten. Deze vind je terug in verschillende kleuren, maar de groene of blauwe algen kunnen het gevaarlijkst zijn omdat het duidt op een aantasting van de materialen.

Schimmels: Vocht is een absolute vijand van de woning, een vochtige gevel zorgt immers voor een ongezond leefklimaat in de woning en kunnen tot vervelende problemen leiden in het menselijk lichaam. Als de muren vochtig zijn kunnen daar schimmels in groeien, maar ook andere schade kan daar bij voorkomen.

Mos: Het ziet er meestal naar uit dat mosvorming het eerste is dat zichtbaar wordt, maar dit gaat vooraf door verschillende bacteriën die we met het blote oog niet kunnen zien, die zich inwerken op de oppervlakte van de gevel. Mos is in feite een bundeling van algen en schimmels. Er bestaan soorten die zich slechts op de oppervlakte manifesteren, maar bepaalde korstmossen kunnen ook in het draagmateriaal binnendringen en zorgen voor erosie, uitholling en de sterkte van het materiaal aantasten.

 

Hoe kan gevelreiniging mijn gevel beschadigen?

Het reinigen van de gevel is absoluut noodzakelijk om vocht- en andere problemen te voorkomen. Een gevelreiniging maakt gevels fris maar het kan nefast zijn voor de gevel indien het niet correct wordt gedaan. Veel schade aan woningen blijkt namelijk te zijn veroorzaakt door het onjuist reinigen van gevels. Je gaat je auto toch ook niet wassen met een schuurspons?

Door het reinigen kan er beschadiging optreden, zoals bijvoorbeeld afzanding, verpoedering, schilfering en afbrokkeling. Metselwerk bijvoorbeeld kan na het reinigen een beschadigde oppervlakte hebben waardoor de gevel als het ware meer water zal opnemen als voordien en vervolgens de kans op een snellere en diepere vervuiling van de gevel vergroot.

Tip! Gevelreiniging is als het ware een specialisatie geworden. het is dan ook een klus die je het beste kunt laten uitvoeren door een deskundige vakman. Het reinigen van de gevel is niet alleen iets wat je doet om het uiterlijk van je woning te verbeteren, maar het is ook noodzakelijk om de levensduur van de materialen te verlengen. Kom hier eenvoudig met vakmannen in contact.

 

Herstellen van het voegwerk

De reiniging van de gevel kan ook als gevolg hebben dat het voegwerk wordt aangetast. De hedendaagse technieken zijn iets minder efficiënt dan de oude technieken. Een voeg is eigenlijk niet meer dan een laagje zeer slecht beton van ongeveer een centimeter dikte (goed beton is minstens 20 cm dik om waterdicht te zijn). Wil je meer weten over het voegen van de gevel, dan kan je steeds terecht op ons artikel over voegwerken.

 

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelreinigers