Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muren injecteren

Muren injecteren is een vaak gebruikte methode tegen optrekkend vocht. Hierbij wordt een vochtwerend middel in de muur, net boven het grondniveau, geïnjecteerd zodat grondvocht niet langer naar boven kan trekken. Waarom is het injecteren van muren belangrijk? Hoe werkt het? Hoeveel kost het? En kan je het zelf doen of schakel je beter een professionele vochtbestrijder in? Lees er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Werkwijze muren injecteren: stappenplan
Prijs : doe-het-zelf vs. vakman
FAQ: veelgestelde vragen
Offertes aanvragen

 

Wanneer en waarom muur injecteren tegen vocht?

INJECTIE VAN MUREN = OPLOSSING TEGEN OPTREKKEND VOCHT: opstijgend of optrekkend vocht ontstaat wanneer muren grondvocht absorberen. Meestal is de oorzaak de afwezigheid van een waterkering of een slechte werking ervan. Opstijgend vocht komt vooral voor bij oudere gebouwen, maar kan ook opduiken bij nieuwe huizen met fouten in de waterkering. Je pakt het vochtprobleem best zo snel mogelijk aan…

 • om aantasting van de muurafwerking te voorkomen: pleisterwerk, verf, behang, … kan loskomen en er kunnen vocht- en schimmelplekken ontstaan, zowel op de buiten- als binnenmuren.
 • om schade aan de constructie van het gebouw te voorkomen: optrekkend vocht kan op termijn onherstelbare schade aan de constructie van het gebouw toebrengen. Zo kunnen muren brozer worden en verpulveren. Zeker bij vriesweer is het risico op schade groot. Het vocht in de muur zet dan uit waardoor scheuren kunnen ontstaan. Het gevolg? Nog meer vochtinfiltratie.
 • om muffe geuren en gezondheidsproblemen te voorkomen: optrekkend vocht verhoogt de luchtvochtigheid in huis. Dat veroorzaakt niet alleen een muffe geur, maar kan ook leiden tot irritatie aan de ogen, huid, luchtwegen, … Zeker mensen met allergieën of astma zij hier gevoelig voor.


 • Muur injecteren of impregneren?

  Muur injecteren = oplossing tegen opstijgend vocht
  Bij opstijgend vocht absorberen de muren grondvocht. Bij muurinjectie wordt 1 steenlaag van de muur waterdicht gemaakt. Er wordt een waterwerend middel ingebracht op een relatief lage hoogte, net boven het grondniveau. Het middel zorgt ervoor dat grondvocht niet langer naar boven kan dringen. Het kan zowel toegepast worden bij binnen- als buitenmuren. Lees hier meer over de werkwijze.

  Muur impregneren (hydrofoberen) = oplossing tegen doorslaand vocht
  Bij doorslaand trekt vocht (regen) via de gevel naar binnen. Muren impregneren betekent dat een transparant impregneermiddel op de gevel aangebracht wordt. Het middel zorgt voor een beschermende laag dat de muur bestand maakt tegen vocht. Lees hier meer over muren impregneren. • Hoe kan ik optrekkend vocht herkennen?

  Opstijgend of optrekkend vocht wordt veroorzaakt door grondvocht dat in de muren trekt. Je herkent het daarom aan vochtplekken die onderaan de muur, ter hoogte van het maaiveld, starten en langzaam naar boven trekken. Ook een muffe geur in huis, afbladderend pleisterwerk, loslatend behang, schimmelplekken op de muren, … kunnen wijzen op problemen met optrekkend vocht.

  LET OP: een juiste diagnose van het vochtprobleem is noodzakelijk om de gepaste methode van vochtbestrijding te bepalen en het vochtprobleem voorgoed van de baan te helpen. Vermoed je dat jouw woning, kantoor, … te kampen heeft met een vochtprobleem? Dan schakel je best een ervaren vochtbestrijder in. Deze kan het vochtprobleem analyseren en je verzekeren van een correcte aanpak en definitieve oplossing. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offerteservice. • Hoeveel kost muren injecteren?
  Voor het laten injecteren van muren tegen opstijgend vocht door een professionele vochtbestrijder starten de prijzen vanaf gemiddeld € 100 per lopende meter (incl. btw). Een exacte prijs op maat kan je vrijblijvend aanvragen via de offerteservice. Meer info over de prijzen en het prijsverschil tussen doe-het-zelven en het laten uitvoeren van de werken lees je verderop in het artikel.

 

Werkwijze injecteren tegen optrekkend vocht

Vochtige muren injecteren tegen optrekkend vocht kan je zelf doen (indien je handig bent en over de juiste producten beschikt) of overlaten aan een ervaren vochtbestrijder. Wat is de beste keuze en zijn er grote verschillen in kostprijs? Alles over DIY vs. vakman lees je verderop. Of je nu zelf aan de slag gaat of de werken uitbesteed, de injectie van muren tegen opstijgend of optrekkend vocht verloopt op volgende manier:

 

STAP 1: voorbereiding + schade aan de muren herstellen

Vóór het injecteren, worden barsten en scheuren in de muur best hersteld. Op die manier is de injectie van het vochtwerend middel effectiever en kan het na de injectie niet gewoon weer uit de muur lopen. Om vlekken te voorkomen, is het ook aangeraden om de vloer en muur af te dekken met een beschermfolie.

 

STAP 2: gaten in de muur boren

In de aangetaste muur worden over de volledige lengte gaten geboord (lichtjes naar beneden, in een hoek van 10 à 30°). De boorgaten komen zo’n 3 à 5 cm boven de vloerpas en hebben een tussenafstand van 10 à 15 cm. Hierbij is het ook belangrijk om rekening te houden met leidingen die in de muur lopen.

LET OP: hoeveel gaten er precies geboord moeten worden, hoe dik die boorgaten moeten zijn en of al dan niet in meerdere lagen geboord moet worden, is afhankelijk van diverse factoren: de samenstelling van de muur, de mate waarin deze door vocht aangetast is en het gebruikte injectiemiddel.

 

STAP 3: muur injecteren met vochtwerend middel

In de geboorde gaten worden speciale buisjes geplaatst. Hierin wordt het vochtwerend middel via een kitspuit geïnjecteerd. Het vochtwerend middel wordt door de muur opgenomen en zet vervolgens uit. Zo ontstaat een waterkerende laag die voorkomt dat grondvocht in de muur naar boven dringt.

LET OP: het is belangrijk dat het juiste type vochtwerend middel gebruikt wordt. Informeer je dus goed als doe-het-zelver of vergelijk voorstellen van verschillende vochtbestrijders als je de werken uitbesteed. Lees hier welk vochtwerend middel best gebruikt wordt.

 

STAP 4: gaten dicht maken en muur afwerken (na droogtijd)

Na het injecteren van de muren tegen optrekkend vocht, worden de boorgaten dichtgemaakt. Dat kan bvb. met boorgatenvuller (waterdichte mortel). Soms moet de muur achteraf opnieuw afgewerkt worden. Belangrijk is dat de muur eerst volledig uitgedroogd is. De vereiste droogtijd is afhankelijk van de muurdikte:

Aantal maanden dat de muur moet uitdrogen = dikte van de muur (cm) / 2

 

Pak het vochtprobleem zo snel mogelijk aan!

Hoe langer je wacht met het behandelen van een vochtprobleem, hoe groter de gevolgen en schade (schimmelplekken, schade aan de constructie van het gebouw, …) en hoe hoger de kosten. Je hebt er dan ook alle baat bij om zo snel mogelijk in actie te schieten.

Om zeker te zijn van een juiste diagnose van het vochtprobleem, een correcte aanpak en definitieve oplossing, schakel je best een specialist in vochtbestrijding in. Deze kan je op een snelle en vakkundige manier van dienst zijn. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat.

 

 

muur injecteren optrekkend vocht

Prijs muren injecteren: doe-het-zelf vs. vochtbestrijder

Hoeveel je betaalt voor het injecteren van muren is vooral afhankelijk van je keuze om als doe-het-zelver aan de slag te gaan of de werken uit te besteden aan een professionele vochtbestrijder. Wat is de beste keuze en hoeveel kost het?

 

1. Zelf muren injecteren (goedkoper, maar risicovoller)

Zelf muren injecteren tegen vocht lijkt misschien goedkoper, maar dat is niet altijd waar. Zo zijn fouten tijdens doe-het-zelven snel gemaakt, wat achteraf voor extra herstellingskosten kan zorgen. Hou er rekening mee dat al het materiaal dat je nodig hebt ook geld kost.

Een muur injecteren tegen vocht is bovendien geen eenvoudige klus en vraagt handigheid en kennis van zaken. Bijvoorbeeld: hoeveel gaten moeten geboord worden? Hoe dik moeten die gaten zijn? Moet in meerdere lagen geboord worden? Welk injectiemiddel is een goede keuze? Waar zitten de leidingen in de muren? … Het zijn allemaal belangrijke zaken die correct bepaald moeten worden. Als doe-het-zelver is het niet altijd makkelijk om er correct over te oordelen.

 

Prijs zelf muren injecteren

Wil je de muren zelf injecteren tegen opstijgend vocht, investeer dan zeker in kwalitatieve materialen en producten. Enkele richtprijzen:

 • Boormachine: vanaf € 50 (incl. btw) voor een standaard boormachine.
 • Vochtwerend middel: vanaf € 25 (incl. btw) voor 310 ml. Vanaf € 40 (incl. btw) voor 600 ml.
 • Kitpistool om het middel in de muur te injecteren: vanaf € 10 (incl. btw) voor een standaard kitspuit (310 ml). Een speciaal kitpistool van Dryzone voor kokers van 600 ml kost ongeveer € 80 (incl. btw).
 • Boorgatenvuller: vanaf € 24 euro (incl. btw).

TIP: op zoek naar de juiste benodigdheden? Bekijk en vergelijk al het nodige materiaal in de webshop.

 

 

2. Muren laten injecteren door een vochtbestrijder (duurder, maar veiliger)

Om de schade te beperken en onnodige kosten te vermijden, raden we aan om de werken meteen goed en professioneel aan te pakken. Een ervaren vochtbestrijder zal het vochtprobleem in jouw woning, kantoor, … grondig analyseren om zo een juiste diagnose te stellen. Op basis daarvan kan hij dan de meest geschikte vochtbestrijdingsmethode bepalen.

En dat is niet alles… Een vochtbestrijder zorgt ook voor een correcte uitvoering van de vochtbestrijdingswerken met kwalitatieve materialen en producten. Zo ben jij zeker van een optimaal resultaat en een definitieve oplossing van het vochtprobleem.

 

Prijs muren laten injecteren

Een vochtbestrijder inschakelen kost zo’n 20% meer dan wanneer je zelf aan de slag zou gaan. Uiteindelijk valt dat prijsverschil goed mee. Als je de werken laat uitvoeren door een vakman betaal je namelijk slechts 6% btw, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 10 jaar. Hoe dan ook mag je rekenen op een prijs van gemiddeld € 100 per lopende meter (inc. btw).

TIP: de prijs kan verschillen per vakman en is ook afhankelijk van de dikte van de muur, het aantal te behandelen muren, … Om zeker te zijn van een correct prijs op maat van jouw situatie, doe je er goed aan offertes van verschillende vochtbestrijder te vergelijken. Dat kan vrijblijvend via de offertepagina.

 

Veel gestelde vragen (FAQ) • Welk vochtwerend middel is de beste keuze?

  Een vochtige muur injecteren tegen vocht kan met een vochtwerend middel in vloeibare vorm of gelvorm (werkt doorgaans het snelst). Een grondige inspectie van de aangetaste muur is nodig om te bepalen welk product het meest geschikt is. Schakel je een vochtbestrijder in, dan kan hij die inspectie voor jou doen.

  TIP: vergelijk voorstellen van verschillende vochtbestrijders en ga na met welke producten zij werken. Je kiest best voor een vochtwerend middel van een gekend merk dat doorheen de jaren al een goede reputatie heeft opgebouwd. Het is misschien wat duurder, maar werkt wel effectief. Enkele gekende merken zijn o.a. Dryzone en Humabloc. Vergelijk voorstellen van verschillende vochtbestrijders. • Wat als de muur een spouw heeft?
  Bij een spouwmuur moet zowel de binnen- als buitenmuur geïnjecteerd worden. Het is de enige manier om het probleem met opstijgend vocht effectief aan te pakken.


 • Is injecteren de beste oplossing tegen opstijgend vocht?

  Naast injecteren kan je de muren ook laten onderkappen. Daarbij worden horizontale sleuven in de muren gefreesd waarin vervolgens een kunststof waterkering geplaatst wordt. Deze waterkering doet dan dienst als waterkerende laag om opstijgend vocht tegen te houden. Deze methode is ingrijpend en vraagt veel breekwerk. Daarom wordt het vaak enkel toegepast als er een grote renovatie gepland is.

  Heb je te maken met vochtproblemen in de kelder als gevolg van insijpelend grondvocht? Dan is een kelderdichting of kelderbekuiping een vaak gebruikte oplossing.

  TIP: Een vochtbestrijder kan je informeren over alle mogelijkheden en adviseren over de meest geschikte vochtbestrijdingsmethode voor jouw situatie. Vergelijk voorstellen van verschillende vochtbestrijders. • Wat is de witte, poederige aanslag op mijn muren?

  Opstijgend vocht kan zogenaamde ‘zoutschade’ achterlaten. Als de muren grondvocht absorberen, nemen ze namelijk ook de stoffen op die in dat grondvocht zitten. Het gaat onder meer om zouten en mineralen. Die zouten veroorzaken op termijn witte poederachtige vlekken op de muren en kunnen zelfs vocht blijven aantrekken, ook na het injecteren van de muren.

  Daarom is na de muurinjectie tegen opstijgend vocht soms nog een bijkomende behandeling tegen deze ‘hygroscopische zoutbelasting’ nodig. Daarbij wordt een speciaal membraam aangebracht dat de zouten blokkeert en waardoor de muur volledig kan uitdrogen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders