Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Natuursteen gevel

Wil je een unieke, authentieke uitstraling geven aan je gevel? En je woning laten uitblinken in tijdloze klasse? Dan is een natuursteen gevel meer dan het overwegen waard. Natuursteen is erg duurzaam en wint met de jaren enkel aan charme en schoonheid. In dit artikel ontdek je meer over de mogelijke uitvoeringen, de kosten per m², de plaatsing, …

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Prijs natuursteen gevel
Hoe natuursteengevel plaatsen?
Belangrijke aandachtspunten
Inspiratie & voorbeelden
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een natuursteen gevel?

Gevelstenen, crepi, hout, …: er bestaan talloze fraaie gevelafwerkingen. Wil je van je woning een echte blikvanger maken? Dan slaag je met een natuursteen gevelbekleding gegarandeerd. Met een origineel product als natuursteen ben je namelijk zeker van…

 • 100% unieke uitstraling: of je nu kiest voor graniet, leisteen, zandsteen of hardsteen, al deze materialen zijn volledig unieke producten, afkomstig uit de natuur. Daardoor biedt een natuursteengevel een luxueuze uitstraling die onmiddellijk in het oog springt.
 • Op maat van elke bouwstijl: je kan kiezen uit een allerlei mogelijkheden voor natuursteen gevelbekledingen. Ga je voor de rustieke charme van gelijmde natuursteenstrips of eerder voor de moderne uitstraling van grotere gevelplaten? Er bestaat een natuursteengevel op maat voor elke woning.
 • Lange levensduur en grote duurzaamheid: natuursteen is enorm sterk en gaat dus erg lang mee. Deze materialen zijn goed bestand tegen de weersinvloeden, vervorming, hoge druk, … Kortom, een natuursteengevel is een duurzame keuze voor het leven.
 • Constanter binnenklimaat: een buitenmuur bekleed met natuursteen reageert traag op temperatuurschommelingen. Zo geniet je van een constanter binnenklimaat in vergelijking met andere gevelafwerkingen. In de winter koelt je woning minder snel af en in de zomer houdt de natuursteen de warmte langer buiten.
 • Weinig tot geen onderhoud: net als bij gewone gevelstenen vergt ook natuursteen amper onderhoud. Let op: de producten die je kan gebruiken om je natuursteen gevel te reinigen verschillen wel per soort natuursteen.

Interesse in een gevel met natuursteen? Vraag dan meteen voorstellen aan bij meerdere gevelwerkers in je buurt. Zo kan je vrijblijvend uitvoeringen, prijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

natuursteengevel

 

Mogelijke uitvoeringen van natuursteen gevels

Voor elke woning vind je probleemloos een gedroomde uitvoering van een gevelafwerking met natuursteen. Dankzij het grote aanbod aan types gevelbekledingen, soorten natuurstenen, afwerkingen, … kan je perfect de uitstraling en architecturale klasse creëren die jij zoekt. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Type natuursteen gevels

Je kan je gevel op verschillende manieren bekleden met natuursteen. Er bestaan bv. gevelplaten in verschillende afmetingen die je op je gevel kan verankeren. Een andere optie is het verlijmen van natuursteenstrips. Dat zijn smalle strookjes natuursteen die een vakman in een decoratief patroon op je buitenmuur kan aanbrengen. Ook gemetselde natuurstenen zijn nog een optie voor een typische landelijke look, maar die komen minder voor dan vroeger.

 

2. Soorten natuursteen

Verschillende types natuursteen zijn geschikt als gevelafwerking. Uiteraard is een leisteen gevelbekleding een populaire keuze, maar er bestaan nog veel meer opties. Denk bv. aan een graniet gevelbekleding of een afwerking met zandsteen, basalt of zelfs marmer. Ook de soort kwartsiet zit in de lift. Dat is een glinsterende steen met kwartskorrels aan het oppervlak. Een gespecialiseerde gevelwerker geeft je graag meer uitleg!

 

3. Kleuren & effecten

De meeste types natuursteen hebben een licht- tot donkergrijze kleur, maar er zijn uiteraard veel meer tinten en effecten mogelijk. Zo kan een leisteen gevel ook bruine tinten hebben, bestaat er rode graniet, … Zandsteen en kalksteen hebben dan weer zachtere en warmere kleuren. Kortom, je kan snel een geschikte tint vinden die helemaal in harmonie is met jouw woning en je omgeving.

 

4. Afwerkingen

Natuurstenen kan je verkrijgen in tal van afwerkingen. Ook deze methodes bepalen in grote mate de uiteindelijke uitstraling van je natuursteen buitenmuur. Zo kan je stenen laten schuren voor een mattere structuur of laten polijsten voor een fraaie hoogglans. Maar daar blijft het niet bij… Je kan bv. gaan voor een gevlamde granietsteen met een egalere kleur, een gefrijnde steen met evenwijdige groeven, een gezandstraalde steen voor een ruwer effect, … De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere specialisten!

Droom je van een natuursteen buitenmuur? Dan is het niet slim om halsoverkop een beslissing te maken. De uitvoeringen kunnen namelijk verschillen van gevelwerker tot gevelwerker. Kortom, wil je zeker zijn van de ideale uitvoering op maat van jouw woning en wensen? Vergelijk dan de voorstellen van meerdere vakmannen in je buurt. Dat is de beste garantie op een weloverwogen keuze tegen een correcte prijs.

Advies op maat nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met meerdere gespecialiseerde gevelwerkers in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs natuursteen gevel

De kostprijs voor een gevel met natuursteen hangt in grote mate af van het type bekleding en de gekozen uitvoering, de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden, de oppervlakte van je gevel, … Een kort overzicht van de richtprijzen per soort gevelafwerking met natuursteen:

Type natuursteen gevelPrijs per m² zonder isolatie
(excl. btw, incl plaatsing)
Prijs per m² met isolatie
(excl. btw, incl plaatsing)
Natuursteen gevelplaten€ 150 à 250 € 200 à 280
Natuursteenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Gemetselde natuurstenen€ 165 à 250 € 200 à 300

Een precieze prijs voor jouw natuursteen gevel? De kosten voor een natuursteen buitengevel kunnen sterk verschillen per project. Laat je bv. je hele buitenmuur bekleden met natuursteen of slechts een deel? Ook de prijzen per vakman variëren. Vergelijk daarom vrijblijvend prijsvoorstellen van meerdere gevelwerkers!

 

natuursteen gevel

 

Hoe natuursteengevel plaatsen?

Afhankelijk van het type gevelbekleding met natuursteen zijn er verschillende plaatsingsmethodes. We zetten ze kort op een rij:

 

1. Gevelplaten = mechanische verankering

Natuursteen gevelplaten bevestigt een vakman altijd aan een draagstructuur van aluminium of roestvrij staal. Hij zorgt daarbij voor een luchtspouw tussen je natuursteen gevelbekleding en die achterliggende muur. Die luchtstroom voert vocht af en zorgt ervoor dat alle materialen droog en stabiel blijven. De gevelplaten in natuursteen zijn ook onafhankelijk van elkaar gemonteerd. Zo blijft het mogelijk om ze te vervangen.

 

2. Natuursteenstrips = verlijmen

Naast natuursteen gevelplaten kan je ook kiezen voor natuursteenstrips voor je gevel. Dat zijn smalle strookjes natuursteen die je in verschillende formaten kan laten zagen. Zulke strips kan een gevelwerker verlijmen op het buitenspouwblad met een lijm of hechtmortel op maat. Zulke gevelelementen vallen snel te plaatsen en zijn goed bestand tegen impactbelasting. Een goede waterkering is essentieel om opstijgend vocht te voorkomen.

 

3. Volle natuurstenen = metselen

Een gemetselde gevel van natuursteen komt minder voor door de populariteit van gewone gevelstenen. Hou je echter van die typische Ardeense, pastorale uitstraling? Dan kan je er nog altijd voor kiezen om je buitenmuur te laten metselen met verschillende types natuursteen. Uiteraard is deze methode wel de meest arbeidsintensieve en dus ook de duurste.

 

Belangrijke aandachtspunten

Natuursteen is geen doordeweeks bouwmateriaal. Kies je voor zo’n buitengevel? Dan zijn er dus ook enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. We lichten er kort enkele uit:

 • Natuursteen correct reinigen: natuursteen vergt amper onderhoud, maar zo’n gevel kan uiteraard ook vuil worden. De meest aangewezen reinigingsmethode hangt echter af van het type steen. Gaat het bv. om een poreuze natuursteen of niet? Graniet is bv. minder gevoelig voor azijn dan blauwe hardsteen. Tip: vraag advies op maat over het onderhoud aan je gevelwerker.
 • Juiste voegmateriaal + voegdikte: net als bij gewone gevelstenen is het juiste voegmateriaal en de voegdikte ook van belang bij gemetselde natuurstenen. Die voegen beschermen de natuursteen namelijk tegen krimpen en uitzetten en andere inwendige krachten. Ook bij natuursteen gevelplinten is die voegdikte een belangrijk aandachtspunt.
 • Gevelisolatie of niet: gaat het om een gevelrenovatie met natuursteen? Dan kan je ervoor kiezen om ook gevelisolatie te laten plaatsen. Een vakman brengt dan eerst een isolatielaag aan om daarna je natuursteen gevelbekleding te plaatsen. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap en verlaag je efficiënt je energiefactuur.
 • Plaatsingstechniek op maat: per type gevel met natuursteen bestaat er een bevestigingsmethode op maat. Zo zijn natuursteenstrips erg geschikt om te verlijmen op panelen en laat je gevelplaten dan weer beter mechanisch verankeren op een achterliggende draagstructuur. Vraag zeker naar deze methodes om je natuursteen gevel te bevestigen bij een gespecialiseerde gevelwerker in je buurt.

 

Voorbeelden van natuursteen gevels

Overweeg je een gevel met natuursteen, maar ben je nog op zoek naar inspiratie? Vraag dan zeker naar de eerdere realisaties van de vakmannen die je contacteert. Ook hieronder reiken we je al enkele ideeën aan met deze voorbeelden van natuursteengevels:

 

REALISATIE 1: gevel met natuursteenstrips onderaan

natuursteenstrips gevel

Je hoeft uiteraard niet je volledige gevel te bekleden met natuursteen. Zo’n natuurproduct harmonieert ook perfect met andere materialen, zoals het bovenstaande voorbeeld bewijst. Bij deze woning is de onderkant van de gevel afgewerkt met verlijmde natuursteenstrips, gecombineerd met kunststof sidings en een overkapping in hout. Die mix van materialen zorgt voor een stilistische contrastwerking die onmiddellijk in het oog springt.

 

 

REALISATIE 2: landelijke buitengevel met gemetselde zandsteen

gevel natuursteen

Hou je van die typische rustieke bouwstijl? Of is een Engelse cottagewoning waar je over droomt? Dan kan je ook kiezen voor een buitenmuur met gemetselde natuurstenen. Bij het bovenstaande landelijke huis gaat het om een bleke zandsteen met een warme uitstraling. Die gaat mooi samen met het witte buitenschrijnwerk en de rurale omgeving.

 

 

REALISATIE 3: combinatie van natuursteen met een gevelpleister

natuursteen gevelbekleding

Naast hout en kunststof kan je natuursteen ook probleemloos combineren met crepi. Voor de bovenstaande woning kozen de eigenaars  voor een strakke, witte sierpleister die de massieve natuurstenen vooraan extra doet opvallen. Dit luxueuze voorbeeld toont mooi aan hoe je met natuursteen een deel van je buitengevel extra kan accentueren.

 

 

REALISATIE 4: rustieke leisteen gevelbekleding

leisteen gevel

Een leisteen gevel is nog altijd 1 van de meest populaire keuzes als het om natuursteen gaat. Deze soort natuursteen is eerder bekend als dakbedekking, maar kan dus ook fungeren als rustieke gevelbekleding. Bij dit voorbeeld zijn de leien bevestigd op een achterliggende draagstructuur.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw natuursteen gevel?

De bovenstaande woningen zijn uiteraard slechts een kleine greep uit het aanbod. Wil je een breder zicht krijgen op de mogelijke uitvoeringen voor jouw gedroomde gevel in natuursteen? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere gespecialiseerde vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers