Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel moderniseren: welke aanpak kiezen?

Ziet je gevel er oud uit? Heb je last van vochtproblemen door barstjes in de gevelbekleding, poreuze bakstenen, afbrokkelende voegen, …? Dan moet je jouw gevel zo snel mogelijk renoveren. Gelukkig kan je je gevel moderniseren op verschillende manieren, afhankelijk van je budget en je persoonlijke wensen. We nemen de meest populaire methoden met je door!

Ga snel naar:
OPTIE 1: gevel moderniseren met nieuwe bekleding
OPTIE 2: gevel moderniseren met reiniging/herstelling
CONCLUSIE: hoe laat ik mijn gevel moderniseren?

Vergelijk offertes voor jouw gevel!

 

 

Waarom op tijd je gevel moderniseren?

Je gevel is het ultieme visitekaartje van je woning. Uiteraard wil je dus dat je buitenmuren in topvorm blijven. Je gevel moderniseren met een kleine of grote renovatie is na verloop van tijd dan ook onvermijdelijk. Zulke gevelwerken zijn ook een uitstekende investering. Maar waarom precies?

 • Omdat je voor een nieuwe uitstraling zorgt: ben je na al die jaren uitgekeken op je gevel en is het tijd voor iets nieuws? Met een gevelrenovatie steek je je buitenmuren in een nieuw kleedje. Een reiniging kan al wonderen verrichten, maar wil je echt een andere look? Dan zijn een schilderbeurt of een nieuwe gevelbekleding meer aangewezen.
 • Omdat je vochtproblemen vermijdt: door je gevel te moderniseren, bescherm je die ook doeltreffend tegen regen, vorst, … Zo vermijd je dat je op termijn te maken krijgt met schade door opstijgend of doorslaand vocht.
 • Omdat je energierekening flink daalt: maak je van de gevelwerken gebruik om ook gevelisolatie te laten plaatsen? Goed idee, zo hou je de warmte veel beter binnen en moet je dus minder stoken. Met een flink lagere energiefactuur tot gevolg.
 • Omdat je wooncomfort en -waarde stijgen: door een constantere binnentemperatuur stijgt je wooncomfort na een gevelrenovatie, maar daar blijft het niet bij. Ook je woningwaarde schiet omhoog. Een grote troef als je later eventueel je huis zou verkopen.

Op zoek naar een gevelspecialist voor jouw project? Via Solvari kom je vrijblijvend in contact met meerdere experts. Zo kan je hun voorstellen rustig vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

 

OPTIE 1: gevel moderniseren met nieuwe bekleding

gevel moderniseren

 

Wanneer is een nieuwe gevelbekleding een goede keuze?

Een nieuwe gevelbekleding kost meer dan een reinigingsbeurt of het hervoegen van je buitenmuren. Je kiest dus niet zomaar voor zo’n ingrijpend project. Een grondige gevelrenovatie met structurele aanpassingen is de juiste keuze als…

 • De buitenmuren zijn beschadigd of vochtproblemen vertonen.
 • Je wil ook gevelisolatie langs buiten laten plaatsen.
 • Je wil een volledige make-over van je gevel.

 

Hoe je gevel moderniseren met een nieuwe bekleding?

Met een nieuwe gevelbekleding bescherm je je gevel optimaal tegen de weersinvloeden. Bovendien kies je zelf de nieuwe uitstraling van je woning met een bekleding naar keuze. Maar uit welke materialen kan je allemaal kiezen? Een kort overzicht:

 • Crepi: wil je een gevelbekleding met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kom je bijna automatisch bij crepi uit. Daarnaast is zo’n dunne, elastische gevelpleister de ideale afwerkingslaag voor gevelisolatie. Verder kies je uit een breed scala aan mogelijke kleuren, structuren en afwerkingen.
 • Steenstrips: hou je juist van die typische baksteen-look? Dan zijn steenstrips de ideale keuze als nieuwe gevelbekleding. Bij zulke dunne, gezaagde gevelstenen (22 à 24 mm) is een nieuwe fundering overbodig. Een vakspecialist verlijmt ze rechtstreeks op je buitenmuur of isolatieplaten.
 • Houten gevelbekleding: ook met hout kan je je gevel moderniseren. Dit materiaal is namelijk lang niet alleen toe te passen voor een landelijke uitstraling. Er zijn namelijk meerdere houtsoorten, elk met hun eigen kenmerken en look. Vooral hardhout en thermowood zijn geschikt voor buitentoepassingen.
 • Gevelpanelen: deze panelen zijn te maken met verschillende materialen. Vooral metalen als aluminium, zink of inox ogen modern, maar je kan ook gaan voor goedkopere materialen als PVC of composiet. Een gevelwerker brengt zulke panelen aan op een houten of metalen draagstructuur (met luchtspouw).

 

Gemiddelde prijs gevelbekleding

Je gevel moderniseren met een nieuwe bekleding vergt uiteraard het nodige budget. De uiteindelijke kosten hangen vooral af van het gekozen materiaal, de totale oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de klus, … Ook je keuze om al dan niet gevelisolatie te plaatsen, beïnvloedt de uiteindelijke kostprijs. Een overzicht:

Type gevelbekledingPrijs per m² zonder isolatie
(excl. btw en incl. plaatsing)
Prijs per m² met isolatie
(excl. btw en incl. plaatsing)
Crepi€ 65 à 85€ 100 à 130
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Gevelpanelen€ 75 à 150€ 100 à 200

Een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan prijsvoorstellen aan bij gevelwerkers in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun prijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: gevel moderniseren met reiniging/herstelling

voorgevel moderniseren

 

Wanneer is een gevelreiniging/herstellling een goede keuze?

Je gevel moderniseren hoeft niet zo veel geld te kosten. Ook een gevelreiniging, een schilderbeurt of een herstelling kan al een wereld van verschil betekenen. Je kiest beter voor zo’n kleinere gevelrenovatie als…

 • De gevel is niet zwaar beschadigd, maar eerder vuil, verkleurd, …
 • Je wil grote, structurele werkzaamheden vermijden.
 • Je hebt niet genoeg budget voor een nieuwe gevelbekleding.
 • Je wil dat de gevelwerken snel zijn afgerond.

 

Hoe je gevel moderniseren met een kleine renovatie?

Je gevel moderniseren betekent niet per sé dat je ingrijpende werkzaamheden hoeft te laten uitvoeren. Is je gevel nog in een goede staat? Dan is een kleine renovatie zonder structurele aanpassingen meestal al voldoende. Je kan kiezen voor 1 van de volgende methoden:

 • Gevelreiniging: is je gevel in de loop der jaren steeds viezer geworden? Dan kan een grondige gevelreiniging wonderen verrichten. Met een reinigingsmethode op maat verwijdert een vakspecialist in een handomdraai zwarte of groene aanslag, roet, mosvorming en algen, … Tip: wil je je gevel nóg beter  beschermen? Laat dan na de reiniging ook nog een impregneermiddel aanbrengen op je buitenmuren.
 • Voegen herstellen: de uitstraling van je gevel valt of staat op basis van de kwaliteit van het voegwerk. Zijn je voegen poreus of brokkelen ze af? Dan kan regenwater in je buitenmuren lopen en zich een weg naar je binnenmuren banen. Laat daarom oude voegen uithakken of uitslijpen om daarna je gevel opnieuw te laten voegen.
 • Gevel schilderen: wil je je gevel niet alleen reinigen, maar ook een andere uitstraling geven? Dan is een schilderbeurt de beste oplossing. Een gevelwerker bereidt dan eerst je buitenmuren voor en kiest de beste dampopen verf. Ook een kalkpleister biedt een fraai eindresultaat. Zeker als je alleen kleine oneffenheden of lichte beschadigingen wil wegwerken.

 

Gemiddelde prijs gevelreiniging en -herstelling

Kies je voor een snelle gevelrenovatie zonder structurele wijzigingen? Dan hangt het kostenplaatje vooral af van de gekozen aanpak. We zetten de richtprijzen op een rijtje:

MethodeGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. arbeidskosten + materialen)
Gevelreiniging€ 5 à 20
Voegwerk herstellen
(uithakken of -slijpen + nieuw voegwerk)
€ 40 à 60
Gevel schilderen€ 20 à 40

Wil je graag prijsvoorstellen vergelijken? Goed idee, dat is de beste manier om het meest interessante aanbod te kiezen voor de beste prijs. Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere gevelwerkers in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: hoe laat ik mijn gevel moderniseren?

Wil je je oude gevel opfrissen, maar twijfel je nog over de beste aanpak? Laat je dan zeker adviseren door een ervaren gevelwerker in je buurt. Die inspecteert jouw buitenmuren en stelt dan een renovatiemethode op maat voor. De gekozen werkwijze zal vooral afhangen van de volgende factoren:

 • Staat van je buitenmuren: verkeert je gevel nog in goede staat? Dan is een reiniging of kleine herstelling voldoende. Is er echter sprake van vochtproblemen of grote beschadigingen? Neem dan geen risico’s en laat een nieuwe gevelbekleding plaatsen.
 • Budget: is je budget beperkt? Dan laat je beter je gevel reinigen of schilderen in plaats van opnieuw bekleden. Op voorwaarde dat de staat van je buitenmuren zo’n kleine renovatie toelaat natuurlijk. Moet je je gevel toch laten bekleden? Dan is crepi vaak de beste keuze vanwege de prijs-kwaliteitverhouding.
 • Gewenste uitstraling: een schilderbeurt of een nieuwe gevelbekleding kan je natuurlijk op verschillende manieren aanpakken. Beide opties zijn ideaal als je jouw woning er anders uit wilt laten zien. Maar ook een reiniging van een sterk vervuilde gevel kan de uitstraling van je huis al flink veranderen.
 • Gevelisolatie of niet: laat je jouw gevel langs buiten renoveren, dan is dit ook het perfecte moment om je gevel langs buiten te isoleren. 2 vliegen in 1 klap! Zo’n naadloze isolatielaag werk je dan af met een bekleding naar keuze. Zijn je muren al geïsoleerd? Dan is een reiniging of schilderbeurt voldoende.
 • Bouwvergunning: wil je je voorgevel moderniseren? Hou er dan wel rekening mee dat je een vergunning moet aanvragen als het uitzicht van de straat verandert. Bij een zij- en achtergevel is dat meestal niet nodig. Toch variëren de regels enigszins per gemeente. Ga dus zeker eens langs bij je gemeente en vraag naar de regels waaraan je je moet houden.

Op zoek naar een gevelwerker in je buurt? We brengen je gratis en volledig vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten. Zo kan je hun offertes gericht vergelijken. Het enige wat je hoeft te doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers