Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vliesgevel / Glasgevel

Een vliesgevel ken je misschien onder de naam ‘gordijngevel’ of ‘glasgevel’. Het is de buitengevel van een gebouw die bestaan uit lichte materialen (meestal glas en aluminium). Kenmerkend hieraan is dat de buitengevel niet dragend is. Wat het voordeel is van zo’n constructie? Dat gaan we eens nader bekijken.

Ga naar: voordelensoortenkenmerken & kleurentechniekenisolatie

 

Voordelen van een vliesgevel

Er zijn wel enkele voordelen aan deze constructie: De vliesgevel is niet dragend, maar kan wel worden opgebouwd van lichte materialen. Aluminium en glas komt dan het meeste voor, maar een vliesgevel in hout kan ook. Wanneer er wordt gekozen voor een mooie glasgevel, dan heeft dit als gevolg dat er veel natuurlijk licht wordt doorgelaten in het gebouw. Dit kan in veel gevallen belangrijk zijn, bijvoorbeeld bij grote kantoorgebouwen.

Het gebruik van lichte materialen heeft een positief gevolg voor de kostprijs; een vliesgevel is in dat opzicht wel kostenbesparend. In sommige gevallen is het ook noodzakelijk: bij showrooms is het belangrijk om de goederen zichtbaar te stallen.

 

Creativiteit is ook een belangrijke factor. Je ziet het niet altijd bij een glasgevel, maar er zijn toch leuke mogelijkheden om creativiteit te uiten: er zijn namelijk verschillende varianten en buitenafwerkingen waaruit gekozen kan worden. Dankzij een brede waaier aan beschikbare profielen, is het in principe mogelijk om elke 3D constructie te maken.

Er zijn veel kleuren beschikbaar waaruit je kan kiezen voor je profielen, tot zelfs 400 kleuren inclusief houtimitaties. Tip bij ramen: De kleuren van de binnenkant van uw ramen kan verschillen met de buitenkant van uw ramen. Op die manier is het extra makkelijk om uw ramen af te stemmen op de kleuren van uw interieur, en aan de buitenkant toch de vrijheid behouden.

 

Vliesgevel soorten

Er zijn twee soorten vliesgevels:

  • de zuivere vliesgevel; Deze heeft geen binnenspouwblad en staat geheel los van de constructie
  • de onzuivere vliesgevel; Deze heeft wel een binnenspouwblad en vormt een schil voor de achterliggende constructie

De onzuivere vliesgevel is weer onder te verdelen in twee typen:

  • De koude onzuivere vliesgevel; Deze heeft een open luchtspouw
  • De warme onzuivere vliesgevel; Deze heeft een gesloten luchtspouw

 

Ben je benieuwd naar prijzen op maat van jouw project? Via de online offerteservice kan je prijsoffertes ontvangen van verschillende erkende vakmannen in de buurt. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Kenmerken vliesgevel

Het enige gewicht dat een vliesgevel draagt, is zijn eigen gewicht. De wind draagt ze af via kolommen. De opvulling gebeurd bij vliesgevels meestal in glas of met aluminium sandwichpanelen.
De gevels zijn op die manier ontworpen om noch wind, noch water door te laten. Bouwverenigingen zorgen ook steeds voor de nodige richtlijnen die moeten gevolgd worden door de aannemers.

Heel veel vakmannen maken gebruik van de vliesgevel systemen van “Reynaers aluminium”, waarbij hun gordijngevels van het type Cw50 en Cw60 de meeste gebruikte zijn. De design is specifiek ontworpen om te voldoen op de vraag naar hedendaagse architectuur. Daarbij komt ook het feit dat deze gevels zeer snel op de werf kunnen gemonteerd worden.

 

Kleuren aluminium vliesgevels

Wie inzit om de kleuren, heeft niets te vrezen: er zijn diverse kleuren (+/- 400 kleuren) waaruit gekozen kan worden, tot zelfs houtimitaties. Er bestaan twee methoden om een kleurlaag te bevestigen aan de profielen: het moffelen en het anodiseren.
Kort gezegd wordt bij anodisatie een harde oxidelaag aangebracht waardoor het aluminium als het ware hermetisch wordt afgesloten van de lucht, maar waarbij de metaalachtige look wel nog zichtbaar blijft.
Moffelen is een ander woord voor lakken, waarmee wordt bedoeld dat er een gekleurde poederlaag op de profielen wordt gebakken.

 

vliesgevel

 

Glasgevel technieken

Doorgaans wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende technieken:

 

1. De U-glas glasgevels:

Dit type bestaat uit elementen van (doorschijnend) figuurglas met een U-vormige doorsnede. Dit is ideaal wanneer er veel licht moet doorkomen, maar waar een doorkijk beperkt moet blijven. Een warmtewerende gevel of een zonreflecterende gevel kan worden opgebouwd, als de uitvoering gebeurd met een metaaloxide coating.

 

2. Semi-structurele glasgevels:

Glaselementen bestaande uit gehard glas worden bij deze techniek ingeklemd aan de bovenzijde en de onderzijde. Een kitverbinding langs de zijkanten zorgt voor de verlijming van de verticale zijden.

 

3. Point-fixed glasgevels:

Bij deze techniek worden glaselementen van gehard glas, met behulp van RVS beugels, gemonteerd aan een draagconstructie. Deze draagconstructie kan bestaan uit staal of met behulp van spankabels worden opgetrokken. Gordijngevels worden vaak ontworpen om meerdere vloeren te kunnen overspannen.

 

Wens je de gevel van je gebouw te laten bekleden met een vliesgevel? Op de offertepagina kan je in contact komen met firma’s in jouw regio en gratis offertes op maat aanvragen. Zo vergelijk je eenvoudig prijzen! Klik hier om offertes te ontvangen.

 

Glasgevels en isolatie

Men kan misschien wel vragen stellen over de isolatie over dit type gevels, maar hierop heeft men reeds een antwoord op voorzien. Men is reeds bezig met innoveren om glasgevels beter te isoleren. De Energy Saving glasbouwstenen hebben een hoge warmte-isolatiewaarde. Dit houdt in dat een strook hoogrendementsglas tussen de twee helften van de glasbouwstenen wordt geplaatst.
De meeste vliesgevels beantwoorden sowieso aan de strenge eisen die worden gesteld op het vlak van waterdichtheid, luchtdoorlatendheid en thermische isolatie.

 

Kan dit ook bij woningen?

Toegegeven, glasgevels komen het meeste voor bij kantoorgebouwen. Met een goed ontwerp is het mogelijk om te besparen op warmte tijdens bijvoorbeeld zonnige winterdagen. In de zomer wordt de overtollige warmte sneller afgevoerd. Voorwaarde hierbij is dan wel dat er een ventilatiesysteem wordt gebruikt in de woning. Uit onderzoeken blijkt dat ook een glasgevel in een woning een besparing kan opleveren, maar dat het wellicht niet opweegt tegenover de investeringskost. Komen gordijngevels veel voor bij woningen? Eigenlijk niet, maar het is wel mogelijk. Wat je wel ziet is bij de omvorming van een industrieel gebouw naar een loft of woonruimte, dat de glasgevels behouden blijven.

We zien glasgevels wel vaker terug bij veranda’s en serres, en wat woningen betreft is er een opmars bezig. Meestal wordt wel nog gekozen om een deel van de gevel van glas te voorzien om op deze manier als het ware een blikvanger te creëren.

 

Onderhoud van een glasgevel

Wat je niet mag vergeten, is dat een glazen gevel ook onderhoud vergt. Bij kantoorgebouwen komen gespecialiseerde firma’s deze klus klaren, thuis zal u het wellicht zelf moeten doen. Het is dan ook belangrijk dat je overal aankan, ook aan de buizen van het ventilatiesysteem.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers