Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel impregneren / hydrofoberen

Het impregneren van de gevel zorgt ervoor dat je veel minder last zal hebben van vocht in de stenen van je woning. Het zorgt er eigenlijk voor dat het gevelwerk van je woning goed beschermd zal zijn tegen de verschillende invloeden die van buitenaf kunnen komen. Het impregneren van gevels geeft je woning als het ware een beschermende laag, waardoor de kwaliteit hiervan beter behouden blijft.

Het impregneren van gevels is tegenwoordig een zeer gebruikelijke behandeling van de woning, om ervoor te zorgen dat de gevel mooi blijft en de kwaliteit kan worden behouden. Verschillende soorten vuil en vocht krijgen zo geen kans om het geheel aan te tasten. Het is dan ook logisch dat het een investering is die je vanzelf terug gaat verdienen.

 

gevel impregneren Wat is het impregneren van gevels?

Het impregneren van gevels is eigenlijk niets anders dan het waterdicht maken van de gevels van je woning. De gevel wordt behandeld met een chemische stof, die ervoor zorgt dat het geheel waterdicht wordt en het vocht netjes wordt afgestoten. In principe is het mogelijk om zelf op een ladder te klimmen en met het impregneermiddel in de hand de gehele gevel af te werken.

De gevel impregneren is geen spannende of moeilijke klus, maar het heeft aan de andere kant wel het vermogen om voor grote voordelen te zorgen. Zo zorg je ervoor dat de gevel van je woning van een optimale kwaliteit blijft en krijg je geen last van vochtproblemen.

Bovendien zal ook het vuil zich minder gemakkelijk aan de gevel hechten. Het impregneren van gevels is wat dat betreft gelijk aan het beschermen van de gevel van je woning tegen ongewenste invloeden van buitenaf. Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van erkende vakmannen.

 

Impregneren of hydrofoberen?

Alhoewel impregneren de meest gebruikte term is, worden ze toch beiden door elkaar gebruikt. Als we eens werkelijk kijken wat het betekent, dan kunnen we besluiten:

 • Impregneren: het verzadigen van een vaste stof met een vloeistof. Dat zien we ook bij kleding. Meestal gaat het dan om beschermingsmiddelen, of middelen voor brandwerendheid.
 • Hydrofoberen: iets water afstotend maken. Hydrofoberen betekent in dit geval dus een gevel impregneren met een water afstotend middel.

Voor het bewaren van het overzicht, zullen we de term ‘impregneren’ blijven gebruiken in de rest van het artikel.

 

Waarom zou je je gevel impregneren?

Impregneren is interessant om een aantal verschillende redenen, die vooral te maken hebben met de mogelijke beschadiging van je gevels. Zo kun je last krijgen van schimmeloverlast aan de binnenzijde, wanneer de gevel ‘doorslaat’ en het vocht dus naar binnen weet te komen, gewoon door de stenen heen. Je kunt gevels impregneren om dit te voorkomen en er op die manier voor te zorgen dat je geen last zal krijgen van de schimmeloverlast.

Daarnaast kun je op deze manier witte vlekken door zoutuitslag voorkomen en is de kans ook kleiner dat je te maken zal krijgen met vorstschade. Een poreuze gevel neemt immers veel water op en dit kan bij bevriezing tot ongeveer 10% uitzetten, waardoor er schade aan de gevel kan ontstaan. Het impregneren van gevels kan dit voorkomen, aangezien het vocht dan niet langer de kans heeft om de gevel binnen te dringen.

Tenslotte kun je hardnekkige mos- en algenvorming voorkomen en zorg je ervoor dat de isolerende waarde van de gevel optimaal gewaarborgd zal blijven. Het impregneren van gevels is wat dat betreft om een aantal verschillende redenen interessant, waardoor het verstandig is om de mogelijkheden in ieder geval eens nader te bekijken.

 

Conclusies

Een bakstenen gevel blijft in betere conditie wanneer verontreiniging geen kans meer krijgt om in de poreuze ondergrond te dringen. Door het impregneren kunnen een aantal bekende gebreken worden voorkomen:

 • Schimmeloverlast aan de binnenzijde, door het doorslaan van de gevel;
 • Witte vlekken door zoutuitslag;
 • Vorstschade: een poreuze gevel neemt meer water op en bevroren water zet maar liefst 10 % uit;
 • Verminderde isolatiewaarde van de gevel;
 • Hardnekkige mos- en algenvorming.

De gevel zal door het impregneren geen water meer opnemen maar kan wel nog ademen.

 

gevel impregneren

 

Kostprijs gevel impregneren

De kosten van het impregneren van de gevel hangen natuurlijk sterk af van de werkzaamheden die je uit wilt laten voeren. Bovendien zijn er verschillende professionals actief die uiteenlopende prijzen hanteren. Je kunt echter rekenen op ongeveer €8 a €10 per vierkante meter die je wilt laten impregneren. In sommige gevallen kan je wel iemand vinden die de prijs start aan €6,50 per m².

In een aantal gevallen liggen de kosten wat hoger, bijvoorbeeld wanneer je gebruik wilt maken van aanvullende speciale middelen.

 

Het is altijd verstandig om een offerte aan te vragen wanneer je het impregneren van gevels uit wilt laten voeren door een professional op dit gebied: Vergelijken is meestal goed besparen! Ontvang hier gratis offertes.

 

Levensduur na het impregneren van gevels

De levensduur van je gevel zal na het impregneren van de gevels behoorlijk toenemen, aangezien je ervoor zorgt dat invloeden van buitenaf nog maar nauwelijks krachtig genoeg zullen zijn.

Het vuil en vocht zal verreweg het grootste deel van de tijd eenvoudig afgeweerd worden, waardoor je er gemakkelijk voor zorgt dat je gevel 10 jaar langer mee gaat. Wanneer je het impregneren van gevels overlaat aan professionals zullen ze je in veel gevallen een garantie van 10 jaar bieden.

Dat heeft te maken met het feit dat zij als geen ander weten dat de materialen van dit moment ervoor zorgen dat je gevel de komende 10 jaar niets te vrezen zal hebben. Zo zorg je er met het impregneren van gevels dus voor dat je woning van een optimale kwaliteit blijft en je in ieder geval niet te maken krijgt met de vervelende gevolgen van vocht of vuil.

 

Een gevel impregneren: doe het zelf

Het impregneren van je gevel kun je perfect zelf doen. Het is dus niet noodzakelijk om een vakman in te huren, al is dat wel aangewezen. De volgende materialen zijn nodig:

 • Ladder
 • Emmer
 • Tuinsproeier (of voor bepaalde middelen: blokkwast of roller)
 • En het impregneermiddel

Het is wel van groot belang om ervoor te zorgen dat de ondergrond volledig schoon, droog en stofvrij is, door de gevel eerst grondig te reinigen. Zorg er ook voor dat mossen, verfresten en witte zoutvlekken zoveel mogelijk verwijderd zijn.

Wanneer barsten, scheuren en beschadigde voegen geen (of niet langer) een rol spelen kun je beginnen met het impregneren van de gevels:
Je dekt de deuren, ramen en dorpels af met een folie, om te kunnen beginnen met het impregneren van je gevel. Je kunt het best bovenaan beginnen met een impregneermiddel dat je koopt bij de betere speciaalzaak. Door daar niet teveel op te besparen kies je een uitstekend middel, dat voor een optimale levensduur zal zorgen. Het impregneren van gevels kun je op die manier gewoon zelf, mits je maar een beetje handig bent en je er de tijd voor hebt.

 

Vochtwerende behandeling: impregneermiddelen

Er bestaan tal van impregneermiddelen. Als je op zoek gaat naar middelen, geef dan aandacht aan de productkenmerken van het middel. Volgende productkenmerken raden we aan: vrij van oplosmiddelen, geurarm, kleurloos, UV-bestendig (hoe hoger de bestendigheid, hoe beter, want anders zal het middel te snel worden afgebroken. De bescherming zit dan wel natuurlijk ingetrokken in de gevel), hoog penetratievermogen, beschermt tegen slagregen, vuilafstotend, alkali- en vorstbestendig, transparant opdrogend.

 

Alternatief: Biologisch hydrofoberen

Bepaalde professionelen bieden ook het ‘biologisch hydrofoberen’ aan. Groen impregneren = de gevel beschermen met respect voor de natuur. De gevel hydrofoberen op basis van biologische producten kent vandaag een steeds stijgende vraag. Er zijn wel enkele verschillen met de chemische variant: de biologische hydrofuge producten zijn watergedragen en bevatten geen vluchtige oplosmiddelen die vaak giftig zijn. Qua kostprijs hoeft dit niet duurder te zijn dan werken met chemische hydrofuge.

 

Gevel impregneren: Prijzen vergelijken

Wilt u ook gratis en vrijblijvend meerdere offertes te ontvangen van specialisten voor het impregneren van uw gevel? Aan de hand van de offertes kan je snel prijzen vergelijken en besparen op uw aankoop. Vul onderstaand formulier in om de offerte aanvraag te starten.

 

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelreinigers