Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel bekleden met kleidakpannen

Kleidakpannen? Inderdaad: Datzelfde materiaal dat veel wordt gebruikt voor daken wordt ook, weliswaar in mindere mate, gebruikt als gevelbekleding. De meeste dakpannen kunnen als gevelbekleding worden gebruikt, alleen de techniek om deze te monteren zal anders zijn. Aangezien sommige daken ook sterk hellend kunnen zijn, is het makkelijk aan te nemen dat deze techniek kan worden toegepast op gevels. Het beste uitzicht kan bekomen worden met vlakke kleidakpannen. Gebogen dakpannen moeten dus vermeden worden.

 

Kleidakpannen (de keramische pannen)

Kleidakpannen worden gemaakt uit natuurlijke materialen: klei, water en zand zijn de basisgrondstoffen. De kleidakpan fungeert als vochtbuffer: ze slaat het vocht op tijdens een nattere periode, en bij de volgende drogere periode geeft ze dit langzaam terug af.

Er zijn ongelofelijk veel daken voorzien van kleidakpannen in België, hetgeen niet verwonderlijk is omdat het een betaalbaar materiaal is. Er is keuze uit het klassieke grootformaat dakpan, maar ook meer hedendaagse mogelijkheden zoals de stormpan of tegelpan.

Kleidakpannen zijn uitermate geschikt als thermische isolatie zonder dat er extra fundering nodig is. De pannen vormen als het ware een buitenschil die door een verluchte spouw is gescheiden van de binnenruimte. Tussen de dragende structuur en de keramische gevel kan de isolatie worden geplaatst.

 

Er zijn ook betonnen pannen

Betonpannen hebben een verharde mengeling van zand, water, cement of klei als basis, dat vervolgens in de massa gekleurd wordt. Beschadigingen vallen hierdoor nauwelijks op. De betonpan zal meestal iets goedkoper uitvallen dan de keramische pannen.

Het materiaal sleept echter een slechte reputatie mee: de vroegere betonpannen waren namelijk sterk onderhevig aan verkleuringen onder invloed van UV- stralen en door hun ietwat ruwe oppervlak waren ze enorm gevoelig voor mos- en algengroei.

Dit is echter allemaal verleden tijd want de huidige betonpan kan kwalitatief gezien zeker aan de kleidakpan tippen.

Beide soorten zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen en formaten maar let wel even op de aangewezen hellingsgraad van de betreffende pan. Niet elke soort is geschikt voor het bekleden van gevels.

 

Techniek dakpannen en ‘gevel’pannen.

Daken: de dakpannen worden geplaatst op een lattenrooster. Ze worden op hun plaats gehouden door de panlat, het eigen gewicht van de dakpannen en door de andere dakpannen.

Gevel: hier is voor de plaatsing een zijhaak nodig en moet elke dakpan vastgeschroefd worden (met schroeven van roestvrij staal).
De pannen doen dienst als buitenschil en zijn door een verluchte spouw gescheiden van de isolatie. De constructie laat toe de isolatiedikte (en dus het energiepeil woning) zelf vrij te bepalen. De breedte van de fundering blijft wel beperkt wat voordeliger is voor het budget.

 

Onderhoud van een gevel met kleidakpannen.

Het is wellicht makkelijker om een gevel met kleidakpannen te onderhoud, dan een dak. Het vuil kan namelijk makkelijker weg.

Je dient de gevel te ontmossen als dit nodig zou zijn. Af en toe een schoonmaken met water en een borstel is ook altijd nuttig. Eén ding waar je niet onderuit kan is het herstellen van gebroken elementen. Dit zal eerder uitzonderlijk zijn, als de muur bijvoorbeeld harde slagen moet verwerken door de nabijheid van bomen of inslagen van ballen van spelende kinderen. Gelukkig is het vervangen van een gebroken element zeer eenvoudig.

Alles bij elkaar is het een betrouwbaar materiaal dat toch minimaal 30 jaar mee moet gaan. Veelal is dat langer.

 

Voordelen en nadelen van een gevel in kleidakpannen.

Voordelen.

 • Een gevel in kleidakpannen is relatief goedkoop in vergelijking met andere vormen van gevelbekleding. Dit komt mede omdat ze in grote series worden geproduceerd.
 • Er is een gegarandeerde levensduur van 30 jaar.
 • Buiten de klassieke vormen, kan er ook gekozen worden uit meer hedendaagse vormen.
 • Het materiaal heeft een natuurlijke uitstraling.
 • Er kan aan de gevel en het dak een uniforme uitstraling gegeven worden.
 • Kleidakpannen kunnen gecombineerd worden met andere materialen (hout, glas, aluminium, staal, …) om tot een mooi estetisch resultaat te komen. Het kan ook helpen als je een gehele gevel in kleidakpannen te druk vind.
 • De herstelling kan gebeuren door simpelweg de gebroken elementen te herstellen.

 

Nadelen.

 • Een gevel in kleidakpannen kan druk overkomen, vandaar dat het misschien moeilijk lijkt om het in de hedendaagse architectuur te gebruiken. Niettegenstaande kunnen met het materiaal wel prachtige creaties worden gemaakt, al dan niet in combinatie met andere materialen.
 • Het blijft een materiaal dat relatief gevoelig is voor mos, al is dat beduidend beter bij gevels dan daken.

 

Inspiratie, voorbeelden en diverse informatie.

De prijs van het materiaal kan variëren van 20 euro tot 40 euro per vierkante meter.

Tip: Kleidakpannen bestaan uit natuurelementen. Hierdoor is het mogelijk dat er onderling kleine kleurverschillen ontstaan. Daarom mag je nooit palet per palet verwerken, maar neem je tegelijkertijd stenen diagonaal uit 4 à 5 verpakkingen. Zo voorkom je kleuraflijningen in de gevel.

Als je interesse hebt in een gevel met kleidakpannen, dan kan je hier terecht voor meer info:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers