Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spuitkurk: Ideaal bij gevelrenovatie

Spuitkurk is niets meer dan een natuurlijke kurk, maar dan in spuitvorm. Vooral bij het renoveren van de gevel is spuitkurk een heel innovatieve toepassing: ze kan zich aan alle materialen vasthechten, zowel een bakstenen, houten of metalen gevel. Ontdek in dit artikel de (decoratieve) mogelijkheden en prijzen van spuitkurk.

Ga snel naar: wat is spuitkurksoortenprijs – gevelbescherming  – voordelen

 

spuitkurk gevelbekleding Wat is spuitkurk?

Wat: Spuitkurk is een decoratieve beschermlaag voor uw gevel die gemaakt wordt op basis van natuurlijke kurkkorrels, diverse acrylaatharsen op waterbasis, vegetale oliën en pigmenten. Het is dus een 100% natuurlijke coating die bovendien biologisch afbreekbaar is.

Plaatsing: Spuitkurk wordt aangebracht op een droge, stofvrije en onbeschadigde gevel. Indien er toch scheuren of kleine barstjes aanwezig zouden zijn, dan wordt deze het best op voorhand bijgewerkt. Nadat de kurkvezels worden verwerkt tot een emulsie, wordt het spuitkurk aangebracht met een textielspuitmachine op de gevel. Het aanbrengen op de gevel kan dus vlot en efficiënt worden gebeuren. Het product kan zich hechten op de meeste ondergronden.

 

Soorten spuitkurk

Spuitkurk komt in verschillende korreldiktes. Men maakt bij particuliere toepassingen veelal een onderscheid tussen spuitkurk met fijne korrels en spuitkurk met grove korrels.

  • Fijne korrels: Spuitkurk met fijne korrels wordt vaak binnenshuis gebruikt omdat deze voor een vrij strakke afwerking kan zorgen. Buitenhuis geeft het je gevel een moderne uitstraling.
  • Grove korrels: Spuitkurk met grovere korrels worden meestal gebruikt bij het renoveren van een gevel.

 

Spuitkurk: prijs per vierkante meter

De uiteindelijke kostprijs voor het aanbrengen van spuitkurk op de gevel is afhankelijk van de staat van de gevel, het oppervlakte dat bespoten moet worden, enz … Als de gevel niet in goede staat is, dan zal je eerst moeten zorgen dat dit opgelost wordt. Voor je een spuitkurk gevelbekleding kan je uitgaan van een prijs van ongeveer € 60 tot 80/m².

Je kan zeer veel geld besparen door de offertes van meerdere vakmannen te vergelijken en zo de beste er uit te kiezen. Door het formulier onderaan de pagina in te vullen, ontvang je tot 3 offertes van vakmannen uit jouw buurt.

 

spuitkruk gevelbekleding prijs

 

Spuitkurk gevelbescherming: isolerend en waterafstotend

Thermisch isolerend: Deze elastische coating op basis van natuurlijke kurkkorrels heeft isolerende eigenschappen. Ze vormt zelfs een alternatief op spouwmuurisolatie volgens sommige aannemers. Wie reeds plannen heeft om de gevel te renoveren en de buitenmuur te isoleren kan er zeker baat bij hebben om ook spuitkurk in zijn plannen te betrekken.

Natuurlijk kan je een laag van ongeveer 7mm niet vergelijken met muurisolatie van 80mm breed, maar spuitkurk kan wel een extra isolerende laag vormen. Kurk is heel taai en duurzaam, deze eigenschappen trekken zich ook door in het isolerend effect van kurk dat nauwelijks afneemt in de tijd.

Geluidsisolerend: Kurk is geluidsisolerend. Je zal dus minder lawaaihinder ondervinden na het aanbrengen van een spuitkurk coating. Bij sommige producten zou een vermindering van 8 tot 10 decibel mogelijk moeten zijn.

Waterafstotend: Kurk is waterafstotend en zo wordt rotting en slechte ventilatie voorkomen.

 

Vochtproblemen oplossen met spuitkurk

Spuitkurk is volledig waterafstotend en dampopen. De gevel kan dus blijven ademen. Geverfde gevels hebben vaak te kampen met verf dat loskomt van de gevel. Dat is meestal te wijten aan het vocht in de lucht dat niet correct kan afgevoerd worden. De gevel opnieuw verven was dan ook de oplossing voor velen, zonder het echt vochtprobleem aan te pakken.

Spuitkurk is in staat om thermische bruggen weg te werken zodat interne condensatie geen kans geeft. Schimmelvorming wordt hierdoor ook gereduceerd. Om de kosten van deze werken goed te kunnen inschatten, raden we je aan om offertes van verschillende vakmannen te vergelijken en zo geld te besparen. Dit kan in één klik op onze offertepagina.

 

Spuitkurk gevelbekleding: Voordelen

Spuitkurk haalt veel van zijn voordelen uit de eigenschappen die van nature aanwezig zijn in kurk. Hierbij een overzicht van alle eigenschappen en mogelijkheden van spuitkurk:

+ Waterdicht: kurk is van nature waterafstotend, de gevel zal dus geen water opnemen. Tegelijkertijd is spuitkurk ademend (= dampopen) wat vochtproblemen zal voorkomen. Kan ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer gebruikt worden (op de muren, niet als vloer).

+ Elastisch: het materiaal kan mee bewegen met de ondergrond waardoor het risico op scheuren geminimaliseerd wordt;

+ Esthetisch: wordt vaak toegepast voor decoratieve doeleinden;

+ Hoge thermische isolatiewaarde: biedt bescherming tegen koude maar is ook geluiddempend;

Bovendien is spuitkurk brandwerend en UV-bestendig. Het is een natuurlijk product en dus biologisch afbreekbaar. Spuitkurk kan je in verschillende kleuren verkrijgen.

Spuitkurk pas je dus toe als je je gevel een nieuwe look wilt geven, maar ook als je je gevelbekleding wilt voorzien van een extra beschermlaag en/of isolerende laag, of wanneer het nodig wordt om de gevel te renoveren.

 

Hoeveel en wanneer aanbrengen?

Eén spuitbeurt staat ongeveer gelijk aan een kurklaag van 3mm. Er worden meestal twee lagen aangebracht met een tijdspanne van minimaal 12 uur. Het spuitkurk kan na een half uurtje of een uurtje reeds aangeraakt worden, rekening houdende met gunstige omstandigheden. Je dient wel rekening te houden met een totale droogtijd van 12 à 24 uur voor een laag die +/- 8 mm bedraagt. Bij het aanbrengen is het belangrijk dat het niet regent.

Spuitkurk kan relatief snel worden aangebracht. Het is een dankbaar materiaal voor aannemers en gevelwerkers en daarmee bespaar je in vergelijking met traditionele gevelsystemen ook werkuren uit. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat ontvangen van vakmannen uit jouw buurt.

 

Spuitkurk gevel onderhouden

Een spuitkurk gevelbekleding is normaliter onderhoudsvrij. Indien er opspattend vuil tegen de gevel zou zijn, dan kan dit het best zo snel mogelijk worden afgespoten met een tuinslang.

 

Andere toepassingen spuitkurk

Spuitkurk is een product dat niet alleen kan gebruikt worden bij gevelrenovaties, maar ook bij het renoveren van daken. Ook binnenshuis kan spuitkurk perfect worden ingezet, al was het maar omwille van de decoratieve eigenschappen die het product met zich meebrengt. Ontvang hier gratis advies en prijzen op maat.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers