Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtproblemen bestrijden: Bouwvocht

Bouwvocht is een term om duidelijk te maken dat het gaat om vochtproblemen die zijn ontstaan na het bouwen of bijbouwen. We spreken dan meestal ook in het geval van nieuw geplaatste vloeren of nieuw geplaatste muren.
De nieuwe bouwmaterialen die hierbij gebruikt worden kunnen het vocht absorberen als ze in contact komen met andere vochtbronnen, of wanneer ze zich bevinden in een ruimte met een hoge vochtigheidsgraad. Bouwvocht kan resulteren in de vorming van schimmel.

Nieuwbouw woningen bevatten 4000 tot 15.000 liter vocht, wat afkomstig is van de natte bouwmaterialen zoals cement, lijmen, spijtwerk, … en dan houden we nog geen rekening met de regen die valt wanneer een bouw wordt uitgevoerd.

 

Bouwvocht: Oplossingen

Er bestaan diverse oplossingen om bouwvocht te bestrijden. De makkelijkste oplossing is om het bouwvocht op “natuurlijke wijze” te laten uitdrogen, maar dit is een proces van lange duur dat zelfs tot 18 maanden kan aanslepen. Als vocht na het bouwen is overgebleven in hout, dan is het toch best een andere oplossing te zoeken om rot te voorkomen.

Sowieso is het noodzakelijk om een nieuwe woning zo veel als mogelijk te ventileren en goed te verwarmen. Hou er wel rekening mee dat de temperatuur ook niet té hoog mag oplopen, omdat bepaalde materialen anders te snel kunnen drogen en er een risico op beschadiging bestaat.

Wie last heeft van bouwvocht kan misschien ook nog even wachten om per direct een vloerbedekking of wandbekleding aan te brengen. Dit vertraagt het uitdrogingsproces en je riskeert ook dat de materialen beschadigd zullen raken door het bouwvocht.

 

bouwvocht meten

 

Bouwvocht oplossing: een bouwdroger gebruiken

De meest courante oplossing bestaat erin om bouwdrogers te gebruiken. Dit noemt men dan ook de machinale behandeling van bouwvocht. Het voordeel van bouwdrogers? Je spaart er heel veel tijd mee uit.
Bouwdrogers zijn machines die de vochtige lucht opvangt uit een ruimte en deze herleidt tot water. De droogtijd wordt op die manier beperkt tot hoogstens enkele maanden. Dit is al een pak verschil met de vooropgestelde 18 maanden indien je via ‘natuurlijke wijze’ het bouwvocht wil doen uitdrogen.

 

Bouwdrogers: nadelen

Bouwdrogers zullen je sowieso heel veel tijd besparen, maar ze komen ook met enkele nadelen waar je toch rekening mee kan houden. Gelukkig kunnen deze wel opgevangen worden.

Bouwdrogers werken niet zo goed als de temperatuur laag is (lager dan 12 graden Celsius in de meeste gevallen). Sommige bouwdrogers zijn wel speciaal ontwikkeld om te kunnen functioneren bij lagere temperaturen. Dit vraag je dus best eens na.

Een traditionele bouwdroger kan je wel combineren met een warmtepomp. Op die manier zorgt de bouwdroger er voor dat de lucht binnen de ruimte wordt opgewarmd en het vocht gecondenseerd kan worden en opgevangen kan worden door de bouwdroger.

 

Bouwdroger: voordelen

Heel veel tijd besparen is het absolute voordeel, en ‘time is money’ zoals men zegt. Door sneller bouwvocht te laten verwijderen betekend het ook dat je sneller kan verhuizen in je nieuwe woning, sneller aan de afwerking kan beginnen, dat schimmelvorming wordt tegengegaan en dat je ook sneller kan vloeren en schilderen of behangen.

Bouwdrogers werken via het condensatieprincipe waardoor ze geen schade zullen aanbrengen aan de andere bouwmaterialen.

 

Bouwvocht: praktische tips

Deze twee heel eenvoudige tips kunnen je mogelijks goed verder helpen:

  • De hoeveelheid bouwvocht kan je nagaan door het vochtgehalte van de materialen te meten met een speciale vochtmeter
  • Wanneer de bouwdroger 24 uur nodig heeft om 1 centimeter water op te vangen, dan weet je dat je woning voldoende droog is.

 

Vochtproblemen laten oplossen

Last van een vochtige kelder, vochtige binnenmuren of een vochtige gevel? Wacht niet te lang om deze te bestrijden en raadpleeg de expertise van een vakman. Gebruik onze online offerteservice om in contact te komen met vochtbestrijders uit uw regio die voor u een offerte op maat kunnen maken.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders