Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groengevel/ Plantengevel

Een groengevel heeft een prachtig uitzicht en het behoort bovendien tot de meest recente trends op het gebied van gevelbekleding.
Het is als het ware een verticale tuin indien je kiest voor beplanting die verticaal wortelt, maar je hebt aan de andere kant ook de mogelijkheid om voor een klimplant te kiezen. Het is als het ware de kunst van het onmogelijke mogelijk maken, door te zorgen voor een tuin die in de verticale vorm tot leven blijkt te komen.
Er wordt gebruik gemaakt van een degelijke achterliggende structuur, om de planten op de gevel op een degelijke manier op te hangen. Het is uiteraard wel van belang om er rekening mee te houden dat een plantengevel wat meer onderhoud vergt dan een reguliere gevel, aangezien planten meer aandacht vragen dan stenen.

 

Groengevel en de achterliggende structuur

De achterliggende structuur van een groengevel wordt over het algemeen gevormd door roosters van hout of metaal. Op die manier is het mogelijk om de planten aan de ene kant stevig op te hangen en aan de andere kant voor een stevig geheel te zorgen. Een plantengevel kan op die manier goed van water voorzien worden, terwijl de gevel aan de andere kant op een zeer degelijke manier bekleed kan worden met een stuk groen. In een aantal gevallen wordt er daarbij ook gebruik gemaakt van schuim om ervoor te zorgen dat het water beter opgeslagen kan worden, zodat de planten het beter op kunnen nemen. De achterliggende structuur zorgt er met onder andere het metaal voor dat er ook in de verticale zin voldoende water kan worden aangeleverd, om ervoor te zorgen dat de planten op een mooie manier blijven groeien op de groengevel.

 

Planten op de gevel

Met een groengevel kies je voor planten op de gevel, om ervoor te zorgen dat er een unieke uitstraling ontstaat, die met behulp van stenen niet te realiseren is. Het geeft een uniek beeld wanneer je de planten op de gevel hebt staan, aangezien je iets verticaal plaatst dat normaal gesproken horizontaal geplaatst wordt. Het is als het ware een tuin op z’n kant, door bijvoorbeeld gebruik te maken van varens, heesters en honderden andere verschillende planten die hiervoor geschikt zijn. Met planten op de gevel ontstaat er een prachtig accent binnen het geheel, waardoor steeds meer mensen kiezen voor een groengevel.

Opgelet: Op muren en gevels in slechte staat, met barsten en kieren plaatst men beter geen groengevel. Bepaalde soorten klimplanten zijn namelijk negatief fototroop, wat wil zeggen dat ze donkere plaatsen binnengroeien.

 

plantengevel voorbeeld

 

Beknopt overzicht: eigenschappen van een groengevel

 • De techniek is relatief nieuw.
 • Het is perfect mogelijk om slechts een deel van de gevel te bekleden met planten om een accent in de gevel te brengen.
 • Het systeem wordt opgebouwd uit verticaal boven elkaar gemonteerde metalen bakken.
 • Deze bakken worden gevuld met een schuim dat houvast biedt aan de planten en tegelijkertijd zorgt voor de wateropslag.
 • In de bakken worden meestal sedumplanten, ook wel gekend als vetplanten – geplaatst. Ze groeien traag, zijn goed bestand tegen ziekten en ongedierte en vragen om weinig onderhoud.
 • De plantengevel wordt gemonteerd tegen de dragende structuur met behulp van een speciale onderconstructie

 

Prijs van een plantengevel

De kosten van een groengevel bedragen ongeveer €400 per vierkante meter. Deze prijs omvat wel studie, ontwerp en plaatsing. Dat betekent dat het geen goedkope oplossing is, wanneer je op zoek bent naar een mooie aankleding of bekleding van de gevel. Aan de andere kant is het een investering voor het leven en dat maakt het interessant wanneer je er lang wilt blijven wonen. In dat geval kun je genieten van prachtige planten aan de gevel, die zorgen voor een unieke uitstraling binnen het geheel.

TIP: Brussel geeft een groene premie voor wie een groengevel laat plaatsen. Meer info vind je in dit artikel op onze site.

 

Voordelen van een plantengevel

 • Je hebt een uniek uitzicht van de gevel. Het is mogelijk om ook slechts bepaalde delen te bekleden om een accent te creëren.
 • Ecologisch voordeel: natuurlijke meerwaarde
 • Temperatuurisolerend en Geluidsisolerend
 • Vermindering van de hoeveelheid afvloeiwater
 • Verbetering van de water- en luchtkwaliteit
 • Beschermende factor: verhoging van de levensduur van de gevel
 • Verhoging van de brandveiligheid

 

Nadelen van een plantengevel

Het prachtige uitzicht van een goed verzorgde plantengevel is uiteraard het grote voordeel van zo’n gevel. Het is uniek. Alle types gevelbekledingen hebben nadelen, een groengevel dus ook:

Zo heeft een groengevel wat meer onderhoud nodig dan een stel gevelstenen. Dat komt natuurlijk vooral door het feit dat de planten water dienen te krijgen en ze bovendien groeien. Je dient ervoor te zorgen dat de planten niet te groot worden en dat ze aan de andere kant voldoende water krijgen om te groeien. Met andere woorden: het vergt constante aandacht en het snoeiwerk dient jaarlijks toch ook 2 a 3 keer te gebeuren. Middels een goed onderhoud zorg je wel voor een prachtige plantengevel, waar je een leven lang plezier van zal hebben. Het vergt alleen wel een beetje moeite om alles te onderhouden. Met onderhoud bedoelen we ook het vervangen van planten: Algemeen wordt aangenomen dat gemiddeld 10% van de planten per jaar moet worden vervangen.
Niet te vergeten: een plantengevel bedekt de buitenmuur van de woning. Het is dus belangrijk om toch in de mate van het mogelijke de structuur in de gaten te houden, want de planten kunnen eventuele schade verbergen. Dat kan nefast zijn voor de algemene staat van de gevel.

Limeparts:

Duurzaamheid en ecologie gaan vandaag hand in hand.” Vanuit dit gegeven ontstond het idee om als systeemleverancier van cassettegevels een concept uit te werken dat beide eigenschappen combineerde met montage efficiëntie.
De efficiëntie van de traditionele cassette in combinatie met een meelevende groene gevel doorheen alle seizoenen staat er. Enerzijds beantwoordt deze oplossing aan de moderne isolatienormen en anderzijds levert zij een actieve bijdrage tot het reduceren van de parameters die een negatieve invloed hebben op het milieu.

Conclusie:
Een plantengevel brengt dus ook wel enkele nadelen met zich mee, ondanks de fantastische uitstraling en de degelijkheid van de constructies die er tegenwoordig worden gebruikt. Het is echter wel een zeer unieke methode om je gevel te bekleden en misschien enkel weggelegd voor durvers met voldoende middelen. Een goedkoper alternatief zijn groengevels met klimplanten. Dit alternatief vergt echter wel meer tijd om zich te vormen en de mogelijkheden zijn veel beperkter.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers