Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vocht detecteren en bestrijden: enkele tips

Het is soms moeilijk om na te gaan welk type vochtprobleem zich nu juist voordoet. Om je alvast op weg te helpen kunnen onderstaande tips je misschien op de goede weg helpen.

Om welke ruimte gaat het? Als het om een ruimte gaat met veel waterdamp zoals bijvoorbeeld de keuken, de badkamer of het washok dan zal dit meestal gaan om condensatie.

Wordt de kamer frequent gebruikt? Ook hier kan het probleem te wijten zijn aan condensatie. Probeer in eerste instantie voor betere verluchting te zorgen.

Bevinden er zich vlekken en zo ja: waar bevinden deze zich? Een vlek in een hoek of boven een raam is meestal te wijten aan condensatie. Zijn er waterleidingen of radiatoren in de buurt van de vlek? Dan gaat het wellicht om een lek. Vertonen de vlekken zich op de buitenmuur? Dan kan je al gaan denken in de richting van insijpelend water of doorslaand vocht. Vocht in de buurt van het dak kan ook wijzen op insijpelend water.

Wordt de kamer waar het probleem zich bevindt wel voldoende verwarmd? Als dat niet het geval is dan kan er hier sprake zijn van occasionele condensatie. Probeer er in dat geval voor te zorgen dat de ruimte voldoende verlucht en verwarmd wordt en ga na of de vochtvlekken hiermee wegtrekken.

Er kan ook sprake zijn van een lek, als de kamer waarin het vochtprobleem zich voordoet, omringd is met een ruimte waar veel water wordt verbruikt.

Worden de vochtproblemen duidelijker zichtbaar na een hevige regenbui? Dan is de kans groot dat het om insijpelend regenwater gaat. Als de vochtproblemen beter zichtbaar worden in de winter, dan gaat het vermoedelijk om condensatie.

Heb je zelf een vochtmeter? Dan kan je snel al een idee krijgen over de vochtigheid in huis en het probleem misschien zelfs vroeger ontdekken voor er iets zichtbaar is. Als je nog geen vochtmeter in huis hebt, dan is het geen slecht idee om een goedkope vochtmeter te kopen. Lees meer over vochtmeters.

Soorten vochtproblemen: samenvatting.


Soorten Vochtproblemen Herkennen Voorkomen Oplossing
Bouwvocht Natte plekken, schimmels, loskomend pleisterwerk, vochtige constructiedelen De constructie goed laten uitdrogen tijdens de verbouwing Intensief ventileren of een bouwdroger gebruiken
Insijpelend water Vochtige gevels, schimmels, loskomend pleisterwerk, natte plekken Muur impregneren Muur impregneren
Lekken Defecte leidingen, lokale vochtplekken, schimmels Nauwkeurige aansluiting van de leidingen Het lek opsporen en herstellen
Opstijgend vocht Natte plekken, loskomend pleisterwerk, zoutvorming (onderaan de muren) Waterkerende laag aanbrengen of de muur injecteren De muren goed laten uitdrogen, de muren injecteren
Condensatie Druppels op koude oppervlakken, natte vlekken, schimmels op weinig verlichte plaatsen of achter kasten Goed ventileren Vochtige muren laten uitdrogen, goed ventileren, optreden aan thermische bruggen

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders