Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelplaten

De keuze aan mogelijke gevelafwerkingen gaat verder dan de traditionele baksteen. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan gevelplaten? Deze zijn mogelijk in verschillende materialen, vormen en kleuren én zijn erg dun, wat een beperkte gevelopbouw mogelijk maakt (interessant bij renovaties). Alles over de mogelijkheden en prijzen van gevelbekleding met platen lees je hier.

Snel naar: soortenprijsuitvoeringenplaatsingoffertes aanvragen

 

Wat zijn gevelplaten?

Gevelplaten of gevelpanelen zijn een type gevelbekleding waarbij plaatmateriaal aan de gevel bevestigd wordt. Het plaatmateriaal is mogelijk in verschillende materialen, vormen, profielen, kleuren, afmetingen, … Bovendien kan je ze op diverse manieren toepassen: horizontaal / verticaal, als bekleding voor de volledige gevel / als accent in je gevel, … Kortom, je kan er verschillende stijlen en looks mee creëren.

Platen als gevelbekleding hebben 1 ding gemeen. Ze zijn allemaal dun en licht. Dat maakt ze erg interessant voor gevelrenovaties of als gevelbekleding na het isoleren van een bestaande gevel aan de buitenkant. De belasting op de bestaande fundering blijft zo namelijk beperkt. Ook wanneer je woning aan de rooilijn grenst, is een beperkte gevelopbouw een troef.

Enkele bekende merken/fabrikanten van gevelplaten zijn Eternit, Trespa, Rockpanel, Keralit, …

 

 

Soorten gevelbekleding met platen

Gevelbekleding met platen is mogelijk in verschillende materialen. Een overzicht van de populairste keuzes:

 

SOORT 1: vezelcement gevelplaten

vezelcement gevelplaten

Vezelcementplaten bestaan uit een mengsel van cement en kunststof vezels. Dit mengsel wordt dan onder hoge druk in de gewenste vorm geperst. Vezelcementpanelen zijn verkrijgbaar met een effen of gestructureerd oppervlak en in verschillende kleuren. Hoewel de natuurlijke kleur het populairst is, kan het plaatmateriaal ook van een coating voorzien worden om andere kleuren te creëren.

Vezelcement gevelplaten zijn verder heel sterk, brandveilig en onderhoudsvriendelijk. Ze staan bovendien garant voor een gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen: gunstige prijs-kwaliteitverhouding – onderhoudsvriendelijk – veel uitvoeringsmogelijkheden – sterk en vormvast
Prijs: vanaf € 100 (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

SOORT 2: HPL gevelplaten

hpl gevelplaten

HPL (High Pressure Laminate) platen, ook wel volkern platen of trespa platen genoemd, zijn platen opgebouwd uit een mengsel van houtvezels of papier met harsen. Door het mengsel onder hoge druk en hoge temperatuur samen te persen krijgen de platen hun sterke en duurzame eigenschappen.

Qua look kan je kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen zoals mat, glanzend, structuur, effen, gesatineerd, metallic, … Het is zelfs mogelijk om foto’s en ander grafisch werk in het oppervlak te laten verwerken.

Voordelen: sterk – lange levensduur – UV-bestendig – hoge brandresistentie – onderhoudsvriendelijk – hoge mechanische weerstand
Prijs: vanaf € 90 (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

SOORT 3: kunststof / PVC gevelplaten

pvc gevelplaten

Kunststof of PVC gevelplaten bestaan uit een basis van hardschuim PVC, afgewerkt met een toplaag. Voor die toplaag zijn er verschillende afwerkingsmogelijkheden op vlak van kleuren, coatings, structuren en reliëfs. PVC of kunststof gevelpanelen worden meestal geplaatst in de vorm van sidings. Dat zijn smalle, langwerpige gevelstroken (zie bovenstaande foto).

Voordelen: recycleerbaar – makkelijk te verwerken – snel te plaatsen – onderhoudsvriendelijk – bestand tegen corrosie en verrotting
Prijs: vanaf € 80 (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

SOORT 4: composiet gevelplaten

composiet gevelplaten

Wil je de mooie look van hout combineren met de gunstige eigenschappen van kunststof als materiaal? Dan zijn composiet gevelplaten iets voor jou. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren, maar bruin- en grijstinten worden het vaakst gekozen voor toepassingen op de gevel. Verder worden composiet platen, net zoals de PVC variant, vooral geplaatst in de vorm van sidings (smalle, langwerpige gevelstroken).

Voordelen: onderhoudsvriendelijk – recycleerbaar – snel en makkelijk te plaatsen
Prijs: vanaf € 105 (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

SOORT 5: houten gevelplaten

houten gevelplaten

Massief houten gevelplaten zijn perfect mogelijk als gevelbekleding. Om een lange levensduur en mooie look van je gevel te garanderen is het wel belangrijk om een geschikte houtsoort te gebruiken. Voor gevelbekleding is hout met een duurzaamheidsklasse I of II aan te raden (hardhout of thermisch behandeld hout). Zo’n hoge duurzaamheidsklasse is belangrijk zodat het hout beschermd blijft tegen verschillende weersomstandigheden.

Na verloop van tijd zal het hout ook op een natuurlijke manier vergrijzen. Wil je dat niet, dan kan je het altijd laten behandelen met een transparante of dekkende kleurafwerking.

Voordelen: natuurlijke en warme look – makkelijk te verwerken
Prijs: vanaf € 85 (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

SOORT 6: keramische gevelplaten

keramische gevelplaten

Keramische gevelplaten worden gemaakt uit klei. Door het bakproces krijgen de panelen hun duurzame eigenschappen en vormvastheid. Keramische panelen hebben eigenlijk dezelfde eigenschappen als bakstenen, alleen zijn ze veel makkelijker en sneller te plaatsen. Verder zijn ze beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Voordelen: onbrandbaar – onderhoudsvriendelijk – kleurvast – recycleerbaar
Prijs: vanaf € 100 (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

SOORT 7: metalen gevelplaten

metalen gevelplaten

Metalen gevelplaten zijn erg populair om hun strakke en moderne look. Waar ze vroeger vooral gebruikt werden als gevelbekleding voor kantoren, appartementen, fabrieksgebouwen, …., zie je metalen gevelpanelen nu ook steeds vaker terugkomen bij woningen. De meest voorkomende metalen gevelbekledingen zijn:

 • Aluminium gevelplaten: als bescherming tegen weersinvloeden en roest worden aluminium gevelpanelen voorzien van een (gekleurde) anodiseerlaag of coating.
 • Stalen gevelplaten: stalen plaatmateriaal is het goedkopere alternatief voor de aluminium variant. De naden kunnen echter wel minder nauwkeurig afgewerkt worden.
 • Koperen gevelplaten: koper is een non-ferro metaal, herkenbaar aan de roodachtige kleur die na verloop van tijd overgaat naar een groene oxidatiekleur. Je kan ook al bij de plaatsing kiezen voor platen in een geprepatineerde groene kleur.
 • Zinken gevelplaten (bovenstaande foto): ook zink is een non-ferro metaal, maar iets goedkoper dan de koperen variant. Zinken gevelpanelen zijn beschikbaar in verschillende natuurlijke tinten. Na verloop van tijd krijgt het een natuurlijke zilverachtige kleur. Zink is bovendien makkelijk te behandelen waardoor hoeken en kanten mooi afgewerkt kunnen worden en zowel eenvoudige als complexe vormen mogelijk zijn.

Voordelen: corrosiebestendig – onderhoudsvriendelijk – onbrandbaar – makkelijk te verwerken 
Prijs
: vanaf € 150 (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

SOORT 8: minerale wolplaten

minerale wol gevelplaten

Gevel plaatmateriaal uit minerale wol kennen we vooral onder de naam Rockpanel. Deze gevelpanelen worden gemaakt uit een mengsel van minerale vezels en thermohardende harsen. Door het mengsel onder hoge druk samen te persen ontstaat een flexibel en duurzaam gevel plaatmateriaal.

Minerale wolplaten zijn mogelijk in verschillende kleuren en afwerkingen in een metallic, steen, hout, … look. De platen zijn ook licht, makkelijk te verwerken en kunnen indien gewenst ook gebogen of getordeerd worden.

Voordelen: makkelijk te verwerken (ook buigen en torderen is mogelijk) – onderhoudsvriendelijk – onbrandbaar – kleurvast – ongevoelig voor vocht
Prijs: vanaf € 100 (incl. btw & plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Dat is helemaal afhankelijk van je beschikbaar budget, de omgevingsfactoren en de gewenste look. Wil je een warme en natuurlijke look creëren, dan zijn houten gevelpanelen een uitstekend keuze. Liever een heel strakke en moderne look? Dan zijn metalen platen een goede oplossing. Enzovoort. Doordat er verschillende keuzes zijn op vlak van materiaal, afwerking, vorm, … kan je met gevelbekleding via platen diverse looks en stijlen creëren.

Ben je benieuwd naar welk plaatmateriaal het best past bij jouw gevel? Schakel dan een gespecialiseerde gevelwerker in. Deze kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en gepast adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuze. Zo ben jij zeker van een gevel die perfect past bij jouw wensen, mogelijkheden en budget. Let op, elke gevelwerker heeft zijn eigen visie. Je vergelijkt daarom best voorstellen van 2 à 3 vakmannen. Zo krijg je een duidelijke beeld van de mogelijkheden. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat.

 

 

Prijs gevelplaten

De prijs van gevel plaatmateriaal is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • de oppervlakte.
 • het gekozen materiaal en de afwerking.
 • de draagstructuur en de manier waarop de platen bevestigd worden.
 • de moeilijkheidsgraad van de werken (is er bvb. een stelling of hoogtewerker nodig?).
 • het al dan niet voorzien van gevelisolatie.

 

Hieronder een overzicht van de verschillende soorten gevelplaten en hun richtprijs:

Aantal koopwoningen binnen verenigingMaximaal subsidiebedrag
1 of 2 woningen€ 750
3 of 4 woningen
€ 1.500
meer dan 4 woningen
€ 1.500 + € 150 per extra woning met een maximum van € 5.400

 

LET OP : de kosten variëren sterk naargelang het project

Bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen en kunnen sterk variëren naargelang het project. Om zeker te zijn van een correcte prijs en het meest geschikte materiaal voor jouw gevel, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 gespecialiseerde gevelwerkers. Zo kan je makkelijk prijzen, voorgestelde materialen en afwerkingen, plaatsingsmethodes, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

gevelbekleding platen

 

Mogelijke uitvoeringen

Plaatmateriaal voor de gevel is mogelijk in verschillende uitvoeringen. Hieronder geven we enkele voorbeelden. Let op, de mogelijkheden op vlak van vorm, formaat, kleur, … zijn sterk afhankelijk van het plaatmateriaal, de fabrikant, … Informeer je er dus op voorhand goed over bij jouw vakman en ga na wat kan en niet.

 

 1. Vormen en formaten

  Hoewel platen voor de gevel vooral geplaatst worden in rechthoekige vorm, zijn ook andere vormen zoals ruiten, vierkanten, … beschikbaar. Deze zijn mogelijk in verschillende afmetingen waardoor je er diverse looks mee kan creëren. Bij heel smalle, langwerpige platen bijvoorbeeld spreken we van sidings, een erg populaire uitvoering bij PVC en composiet platen.

  Los van de vorm en afmetingen van de gevelplaat kan je verder ook kiezen voor verschillende profileringen: vlakke panelen, golfpanelen, trapeziumpanelen, …

 2. Opbouw

  Hoe de panelen ten opzichte van elkaar geplaatst worden heeft ook een grote invloed op het uitzicht. Zo kan je kiezen voor een vlakke uitvoering waarbij de panelen bijvoorbeeld via een tand- en groefsysteem in elkaar klikken. Je kan kiezen voor een overlappingsprofiel, waarbij de uiteinden van de platen elkaar overlappen, …

  Bij metalen plaatmateriaal is een uitvoering met ‘staande naad’ bijvoorbeeld erg populair. Daarbij worden de verschillende platen met elkaar verbonden via een felsnaad. Dat is een opstaande naad van bvb. 25 mm hoog die uit het oppervlak steekt en zo een mooi lijnenspel creëert.

 3. Kleur en structuur

  Waar je bij hout beperkt bent tot de natuurlijke houttinten en bij koper tot de natuurlijke koperkleur, kan je bij HPL gevelplaten bijvoorbeeld kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen (mat, glanzend, metallic, gestructureerd, …). Ook PVC panelen zijn mogelijk in een ruim kleurenpalet, met houtstructuur, met reliëf, …

  Kortom, welke mogelijkheden er zijn op vlak van kleur en structuur is sterk afhankelijk van het materiaal van de gevelpanelen.

 

 

Gevelplaten geventileerd plaatsen

Plaatmateriaal als gevelbekleding moet geventileerd geplaatst worden. Dat betekent dat er achter de gevelbekleding lucht moet kunnen circuleren.

Hoe gebeurt dat? Aan de bestaande muur wordt een draagconstructie uit aluminium of hout gemonteerd waaraan de gevelplaten vervolgens bevestigd worden. Hoe deze bevestiging best gebeurt is afhankelijk van het plaatmateriaal. Doorgaans gebeurt de bevestiging via schroeven, nagels (klinknagels), verlijming of een onzichtbare mechanische bevestiging.

De draagconstructie zorgt ervoor dat er een luchtspouw blijft tussen de gevelplaten en de achterliggende muur. Daarbij moet er achter de gevelpanelen ongeveer 2 cm vrij blijven (hou hier rekening mee als je ook gevelisolatie laat plaatsen). Om de lucht te laten circuleren, moeten er boven- en onderaan de gevel ook ventilatieopeningen voorzien worden.

 

Waarom is ventilatie belangrijk?

Zo worden temperatuurschommelingen opgevangen en wordt vocht afgevoerd waardoor de gevel droog en stabiel blijft.

Let op, een gevel geventileerd plaatsen is niet eenvoudig. Bovendien moet er met heel wat factoren rekening gehouden worden om een correct resultaat te bekomen. Je laat het werk dan ook best over aan een gespecialiseerde gevelwerker. Deze voorziet je van het nodige advies en zorgt voor een correcte plaatsing zodat jij verzekerd bent van een mooi en kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers