Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel waterdicht maken: welke oplossingen?

Wanneer vocht in de gevel lange tijd onbehandeld blijft, stapelen de problemen zich alleen maar op: vochtige buitenmuren, aangetaste binnenmuren, schimmelgroei, … Gelukkig kan je dit soort schade vermijden door je gevel waterdicht te maken. Hier lees je alles over de mogelijke oplossingen!

Ga snel naar:
Hoe mijn gevel waterdicht maken?
Buitenmuur waterdicht maken of renoveren?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wanneer moet ik een vakspecialist inschakelen?

Wanneer is het tijd om er een professionele vochtbestrijder bij te halen? Dit zijn de 3 belangrijkste alarmsignalen:

 • Witte uitslag: vooral bij metselwerk en andere cementgebonden materialen is witte uitslag een van de eerste tekenen van vochtproblemen. Dit is het gevolg van vocht in combinatie met vrije zouten. Laat je dit probleem te lang onopgelost? Dan is de kans op vriesschade reëel.
 • Gescheurd metselwerk: onder invloed van uiteenlopende weersomstandigheden krimpt het metselwerk en zet het weer uit. Dit kan scheuren in het metselwerk veroorzaken. Deze maken je woning extra kwetsbaar voor vochtproblemen.
 • Permanente vochtplek: zit er eenmaal vocht in je gevel, dan ontstaan er permanente vochtplekken. Een specialist kijkt naar de omvang en de specifieke locatie om het onderliggende probleem te vinden.

BELANGRIJK: het is van essentieel belang dat je de oorzaak van je vochtprobleem laat opsporen. En dat laat je het beste over aan een vochtspecialist. Niet alleen voor de vochtdiagnose, maar ook voor het opknappen van de gevel en een waterdicht eindresultaat. Vind een gevelspecialist in je regio.

 

Hoe gevel waterdicht maken?

Herken je een of meerdere van de bovenstaande symptomen? Kom dan meteen in actie. Meestal komt het dan door een van deze 2 vochtproblemen:

 

1. Doorslaand vocht = gevel impregneren

gevel waterdicht maken

Wanneer je verouderde buitenmuren poreuzer worden, baant neerslag zich een weg door je metselwerk. Daar hoopt het vocht dan op en tast het je muren aan. Dit noemen we doorslaand vocht. De meest voor de hand liggende oplossing is het impregneren van de gevel. Wat houdt dit precies in?

Een specialist brengt een transparante en waterafstotende laag aan op de buitenmuur, waardoor vuil minder snel vasthecht. Hierdoor blijft je gevel langer schoon én waterdicht. Was je gevel al erg vies, dan zal een expert deze eerst reinigen voor hij het impregneermiddel aanbrengt.

Prijs: gem. € 8 à 12 per m² (excl. btw & reiniging, incl. uitvoering). Vind hier een geschikte vakspecialist.

  • Zijn er andere oplossingen voor doorslaand vocht?

  Ja! Om doorslaand vocht te bestrijden, kan je ook nog vochtwerende verf aanbrengen, voegwerken uitvoeren of een nieuwe gevelbekleding plaatsen. Wat de beste oplossing precies is, hangt af van de ernst van het vochtprobleem, het soort vervuiling, de gewenste uitstraling en je budget. Een gevelspecialist helpt je graag bij het bepalen van de beste oplossing.

  Vind een expert actief in je regio via ons contactformulier. • Is een gevelreiniging altijd nodig?

  In bepaalde gevallen raden we aan om een gevelreiniging uit te voeren. Zeker wanneer je de schade op je buitenmuren graag wil wegwerken met een nieuwe gevelbekleding. Denk maar aan crepi, houten gevelpanelen of zelfs een groengevel. Het reinigen en herstellen van de ondergrond is namelijk belangrijk voor een goede hechting en een duurzame gevelafwerking. Er zijn meerdere reinigingsmethoden mogelijk. Je gevelspecialist geeft je hier graag meer informatie over.

  Prijs: gem. € 5 à 20 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat voor gevelreiniging. • Waarom schakel ik beter een expert in?
  Een verkeerde diagnose bij vochtproblemen leidt tot een slechte afhandeling. Met als gevolg dat de herstelkosten alleen maar zullen oplopen. Schakel daarom meteen een ervaren vakspecialist in. Zo ben je verzekerd van een professionele vochtanalyse en -bestrijding. Ook voor een kwalitatieve gevelrenovatie zit je hier goed. Vind een specialist via ons offerteformulier.

 

2. Opstijgend vocht = muren injecteren

buitenmuur waterdicht maken

Vochtplekken aan de onderkant van je buitenmuren wijzen vaak op opstijgend vocht. De oorzaak is dan een verouderde of gebrekkige waterkering, waardoor het grondwater naar boven kan optrekken. Maar vergis je niet: dit komt ook wel eens voor bij nieuwere woningen. De meest gebruikte bestrijdingsmethode is het injecteren van de muren.

Een vakspecialist boort dan over de volledige muurlengte gaten, met elke keer 10 à 15 cm ruimte ertussen. Vervolgens gebruikt die deze gaten om een vochtwerende gel te injecteren. Wanneer deze uithardt, wordt dit een nieuwe waterkerende laag die grondvocht tegenhoudt. Dit is een bijzonder efficiënte manier om dit vochtprobleem op te lossen.

Prijs: gem. € 100 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Vind hier je vakspecialist.

  • Zijn er andere oplossingen voor opstijgend vocht?

  Ja, bv. het onderzagen van je muren. Een vakspecialist slijpt hiervoor horizontale sleuven in de gevel, waar die dan een nieuwe kunststof vochtkering in plaatst. Dit is een heel arbeidsintensieve methode die we voornamelijk aanraden bij vrijstaande gebouwen en wanneer je ook al de buitengevel laat renoveren. De buitenmuur moet je dan namelijk helemaal opnieuw afwerken. Een expert kan je meer informatie geven. • Is een gevelreiniging altijd nodig?

  In sommige gevallen raden we aan om een gevelreiniging uit te voeren. Bv. wanneer je de schade op je buitenmuren graag wil wegwerken met een nieuwe gevelbekleding. Denk maar aan crepi, houten gevelpanelen of zelfs een groengevel. Het reinigen en herstellen van de ondergrond is namelijk belangrijk voor een goede hechting en een duurzame gevelafwerking. Er zijn dan meerdere reinigingsmethoden mogelijk. Je gevelspecialist bepaalt voor jou de beste oplossing.

  Prijs: gem. € 5 à 20 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat voor gevelreiniging. • Waarom schakel ik beter een expert in?

  Een verkeerde diagnose bij vochtproblemen leidt ook tot een verkeerde werkwijze. Met als gevolg dat de kosten voor herstelwerken alleen maar oplopen. Schakel daarom meteen een ervaren vakspecialist in. Zo ben je verzekerd van een professionele vochtanalyse en -bestrijding. Ook voor een kwalitatieve gevelrenovatie zit je hier goed. Vind een specialist via ons offerteformulier.

   

Kan ik besparen op het waterdicht maken van m’n gevel?

Ja, maar alleen als je ook meteen je gevel isoleert. Je komt dan mogelijk in aanmerking voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie), een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten, … Ook kan je een Energiebespaarlening aanvragen voor de werken. De belangrijkste voorwaarde? Dat je de klus overlaat aan een erkende gevelspecialist.

Gevelspecialist in je buurt inschakelen? Dat kan! Ontvang gratis advies en offertes op maat via ons aanvraagformulier.

 


CONCLUSIE: buitenmuur waterdicht maken of compleet renoveren?

Is het voldoende om enkel je buitenmuur waterdicht te maken? Of is een complete renovatie verstandiger? De volgende factoren zijn van belang bij deze overweging:

 • Soort vochtprobleem: vochtproblemen zoals doorslaand en opstijgend vocht zijn relatief eenvoudig te bestrijden. Het impregneren of het injecteren van je gevel gaat meestal snel, efficiënt en zonder al te veel stofvorming of breekwerk.
 • Type woning: sommige vochtbestrijdingsmethoden zijn alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Zo raden we onderkappen of onderzagen alleen aan voor vrijstaande woningen.
 • Ernst van verontreiniging: de diepte van de verontreiniging en de schade aan je woning bepalen in grote mate of je je buitenmuur beter herstelt, reinigt of helemaal renoveert.
 • Beter isoleren: wil je van de gelegenheid gebruik maken om ook meteen je gevel te isoleren? Dan is een totale gevelrenovatie ongetwijfeld beter. Een specialist isoleert dan je gevel aan de buitenkant en werkt deze isolatielaag af met een nieuwe gevelbekleding.  
 • Esthetische redenen: misschien ben je de uitstraling van je gevel gewoon beu en is het tijd voor een complete make-over. Dat kan bijvoorbeeld met mooie houten panelen of een nieuw laagje gevelverf. De keuze is aan jou!

 

Vocht- en gevelexpert = cruciaal voor een duurzaam eindresultaat!

Of je nu te maken hebt met doorslaand vocht, opstijgend grondwater of een daklekkage die ook je gevel beschadigt… Je doet er altijd goed aan om meteen een expert in te schakelen. Die kan de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen en zorgt voor een permanente oplossing. Ga nooit ongeïnformeerd zelf aan de slag bij vochtproblemen. Dit maakt het probleem uiteindelijk alleen maar groter.

TIP: vergelijk verschillende experts actief in je buurt via het onderstaande formulier. Zo kan je meerdere offertes naast elkaar leggen en maak je zeker een weloverwogen keuze.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers