Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelbepleistering: Onderhoud, voordelen en nadelen.

Onderhoud van een bepleisterde gevel.

In de meeste gevallen is het al voldoende de gevel te onderhouden met doodgewoon water. Soms is het aangeraden om een extra waterwerende behandeling aan te brengen.

Gevelbepleistering en vervuiling.

Gevelpleister is zeer vatbaar voor vervuiling. Dit is ook afhankelijk van de samenstelling van de gebruikte pleister. Het is hierbij soms aangeraden om raamdorpels met druipneuzen, dakoversteken of een gevelboord van ongeveer 50 cm in een ander materiaal te gebruiken om toch een deel van de ergernis te voorkomen.
In industrierijke (en bosrijke) gebieden is het aangeraden om een waterwerende behandeling aan te brengen. Dit biedt als extra voordeel dat ze mos- en algenvorming tegengaan en dus ook dat de gevel minder vatbaar is voor vervuiling.

Het reinigen van een gevel kan met een hogedrukreiniger die is afgesteld op 40 bar. Dit dient toch elke vijf jaar te gebeuren, in sommige gevallen is het nodig om dit sneller te doen. Hoe ruwer het oppervlak, hoe meer deze gevel gevoeliger is aan vervuiling.
Als je opmerkt dat er zwarte vlekken en druipvlekken aanwezig zijn, dan kan het voldoende zijn de gevel te reinigen: dit duidt meestal op de aanwezigheid van microalgen.
Merk je echter op dat er zich kringen vormen (boven- of onderaan de muren) dan kan dit betekenen dat de pleister water absorbeerd. Kijk zeker de afdichtingen na zowel bovenaan als onderaan de muren.

Voor de renovatie van een gevelbepleistering is er een verf voorzien die het bepleisterde oppervlak perfect kan bedekken. De verf is beschikbaar in meer dan 144 verschillende tinten, keuze genoeg dus.

Voordelen en nadelen van gevelbepleistering

De voordelen.

 • De materialen zijn relatief goedkoop;
 • Het is ideaal bij renovatie en kan dus ook (licht) beschadigde muren verbergen;
 • Het is mogelijk om isolatie te plaatsen. Dit dient wel te gebeuren voor het aanbrengen van de gevelpleister;
 • Gevelbepleistering laat geen water door als deze correct is aangebracht. Daarentegen is het wel waterdampdoorlatend dat nodig is om alle waterdamp naar buiten toe af te voeren;
 • Het aanbrengen van een waterwerende behandeling is mogelijk (en in sommige gevallen zelfs zeer sterk aan te raden) maar deze biedt tegelijkertijd een betere weerstand tegen vervuiling.
 • Gevelpleister is zeer geschikt om complexe gebouwdelen mee af te werken: ronde vormen, hoeken, …
 • Bij verbouwingen (bijvoorbeeld verkleinen of vergroten van het raam) kunnen de onregelmatigheden van de verschillende bakstenen (oude bakstenen t.o.v. oppervlakten waar werd gewerkt) perfect verborgen worden met crépi.

 

De nadelen.

 • Alhoewel het materiaal op zich vrij goedkoop is, kan het zijn dat je in totaliteit duurder uitkomt: het aanbrengen kost heel wat tijd en de aangerekende uren zullen dus meer doorwegen dan de prijs van de nodige materialen en grondstoffen.
 • Afhankelijk van de samenstelling van de pleister, is deze toch vrij vatbaar voor vervuiling.

 

 

Andere artikelen over gevelbepleistering:

 

Offertes voor gevelbepleistering ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers