Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtproblemen bestrijden: condensatie.

Dit kennen we allemaal wel: condensatie uitstaat door waterdamp die rondom ons aanwezig is door het gebruik van warm water (bijvoorbeeld douchen of afwassen) en van de ademhaling van de inwonenden. We produceren dagelijks een tweetal liter water per dag.
Condensatie is de overgang van dampvorm naar vloeistof en eigenlijk is het het tegenovergestelde van koken. De warme vochtige lucht die afkoelt tot onder het dauwpunt zal in de lucht condenseren en neerslaan op koude oppervlakken. Wil je condensatie zelf waarnemen? Bekijk dan eens je badkamerspiegel na het douchen. De condens ontstaat wanneer koude en warme lucht botsen. De koude lucht is droog en bevat dus geen vocht, terwijl warme lucht vochtig is.

Condensatie zal je snel kunnen waarnemen aan de ramen of op je spiegels, maar niet op de muren. Muren echter zullen wel het neerslaande vocht absorberen en dat vormt een probleem dat je dus niet onmiddellijk zult kunnen zien.
Tip: wees proactief en haal een goedkope vochtmeter in huis om probleemruimtes snel te herkennen. Lees hier meer over vochtmeters.

Condensatie is een probleem.

Condensatie is wel een serieus probleem, want vochtige muren zijn ideaal voor schimmels en zwammen. Ze ogen niet alleen lelijk wanneer ze zich manifesteren, maar kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Het risico bij kinderen ligt hoger, en dat kan zich pas voordoen op latere leeftijd. Wie opgroeit in een vochtige woning heeft veel meer kans op aandoeningen van de luchtwegen.

Condensatie oplossingen.

Het waterdamp dat ontstaat moet afgevoerd kunnen worden. Goed ventileren is dus de boodschap, en eigenlijk ook de enige échte oplossing voor het probleem. Een oplossing kan bestaan uit een mechanisch systeem met warmterecuperatie. Op die manier ontstaat er een continue ventilatie. Weet overigens ook dat het plaatsen van een ventilatiesysteem sinds 2006 verplicht is volgens de EPB-regelgeving. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen die je kan plaatsen, afhankelijk van uw situatie. Een slaapkamer zal bijvoorbeeld een ander type kunnen gebruiken dan de badkamer. Laat u dus zeker met raad en daad bijstaan.

Op zoek naar een tijdelijke oplossing? Dan kan je je woning meer verwarmen. Warmte lucht bevat meer vocht dan koude lucht, waardoor de zichtbare condens zal afnemen. Dit is natuurlijk geen permanente oplossing en zal je zelfs handen vol geld kosten in de winterperiode. Is de condensatie een gevolg van andere vochtproblemen? Dan zorg je er best eerst voor dat deze worden aangepakt.

Kleine tips kunnen u ook verder helpen om condensatie te bestrijden en te voorkomen:
• Zet regelmatig ramen en deuren open;
• Zet de verwarming niet te laag (minimaal 15° Celsius)
• Hang uw wasgoed buiten;
• Zet uw dampkap aan tijdens het koken;
• Zorg voor een goede kelderdichting, gevelisolatie en muurinjectie.
• En spreek een vakman met ervaring aan.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders