Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opstijgend vocht: Oorzaken & Oplossingen

Opstijgend vocht manifesteert zich door het bodemwater dat zich tot diep in de poriën van de bakstenen en voegen bevinden. Vooral traditioneel metselwerk en kelders geven de meeste problemen.

Opstijgend vocht kan je herkennen door de aantasting van de muren. Pleisterwerk en andere afwerkingsmaterialen kunnen verkleuren of beschadigd raken omdat de muur aangetast wordt door de hoge concentratie aan aanwezige kristallen en mineralen uit de bodem. Merk je op dat je woning vochtplekken vertoont onderaan op de buitenmuren? Wees dan alert want dit kan een signaal zijn van opstijgend vocht.

 

Opstijgend vocht: Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben. De porositeit en dichtheid van de gebruikte bouwmaterialen, maar ook de natheid van de bodem, de dikte van de muur, de zouten in het metselwerk en verdampingsmogelijkheden zijn elementen waarmee rekening gehouden moet worden. De zouten die worden aangetrokken door het vocht, kunnen er ook voor zorgen dat er zwarte vlekken verschijnen.

Last van opstijgend vocht en je wilt weten waarom? Er kunnen immers verschillende redenen zijn. Uw woning kan foutief gebouwd zijn, de waterkering ontbreekt of is slecht geplaatst of je woning bevindt zich in een gebied met veel grondvocht of met een hoog waterpeil.
Veel oudere gebouwen werden in het verleden zonder vochtschermen opgetrokken, waardoor het ook niet verwonderlijk is dat oudere gebouwen gevoeliger zijn aan opstijgend vocht.

Heb je vlekken ontdekt in uw kelder en vermoed je dat het gaat om opstijgend vocht? Laat dan zeker een vakman komen kijken om een diagnose te laten stellen. In afwachting op zijn bezoek kan je de kelder verluchten, ongeacht de temperatuur buiten en geen hout bewaren in de kelder. Je kan ook zelf een vochtmeter kopen en de ruimte inspecteren. Hier kan je meer lezen over vochtmeters.

 

Opstijgend vocht: Oplossingen

De beste oplossing voor opstijgend vocht bestaat erin om een vochtwerende folie te plaatsen tussen de laag stenen onder het maaiveld en de laag erboven. Met maaiveld wordt bedoelt: De bovenkant van de grond van het terrein. Bij de meeste gebouwen zal dit ongeveer 1.5 centimeter onder de afgewerkte grondvloer liggen. Dit wordt meestal bepaald ten opzichte van een nationaal nul-niveau.

Deze waterkerende folie, die zich net boven het maaiveld moet begeven, zal dus voorkomen dat er vocht kan binnendringen. Het spreekt uiteraard voor zich dat dit makkelijk aan te brengen is bij nieuwbouw woningen, maar moeilijk en ingewikkeld is bij reeds bestaande woningen. Er bestaan wel mogelijkheden, maar deze komen met een prijskaartje.

Een tweede en meer courant toegepaste oplossing bestaat erin de muur te injecteren met een vochtwerend middel. Dit middel zal het vocht blokkeren zodat de muur erboven kan uitdrogen. Injecteren gebeurd met zogenaamde trechters die op een afstand van ongeveer 15 centimeters ingebracht worden tot op ongeveer drie vierden van de muurdikte.
Handig om weten is dat het injecteren van de muur zowel buitenshuis als binnenshuis kan gebeuren. De kostprijs voor het injecteren van de muur kan al snel 100 euro per meter bedragen. Je kan wellicht een vochtbestrijder vinden aan een goedkopere prijs, maar dit vergt toch enige precisie om uit te voeren.

Een alternatief op het injecteren van de muur met een vochtwerend middel, is de gelinjectie. Dit is een innovatieve methode die voorbehandelingen en meerdere injectiefases overbodig maakt.
Over het injecteren van de muur werd op deze site reeds een apart artikel geschreven waarnaar we refereren indien je daarover meer informatie wenst.

Samengevat: door je muren te injecteren zorg je er voor dat het opstijgend vocht wordt tegengehouden door de barrière die wordt gevormd en dat de muur erboven kan drogen. Injecteren kan met een vloeistof of met een gel.

 

gevel injecteren opstijgend vocht

 

Opstijgend vocht: Gevolgen

Net zoals andere vormen van vochtproblemen, is het ongezond om te leven in een vochtig huis. Opstijgend vocht kan er ook voor zorgen dat er niet alleen schimmels en zwammen aanwezig zijn, maar ook allerlei ongedierte zoals mieren en muggen.
Opstijgend vocht dat niet wordt verholpen tast werkelijk de binnenmuren aan. Laat het dus niet zover komen.

 

Problemen met opstijgend vocht oplossen

Last van opstijgend vocht of van een ander vochtprobleem in uw woning? Wacht niet te lang om deze te bestrijden en raadpleeg de expertise van een vakman. Gebruik onze offerteservce om in contact te komen met vochtbestrijders uit uw regio die voor u een offerte op maat kunnen maken.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders