De muur van jouw woning injecteren: Doe het zelf
Zie je vochtplekken of schimmels onderaan je muren op het gelijkvloers? Dan heb je wellicht te maken met optrekkend vocht. Dat vochtprobleem kan je oplossen door je muren te injecteren met een vochtwerend middel. Je kan daarvoor een vochtexpert inschakelen, maar ook zelf je muren injecteren is een optie. Welk stappenplan moet je volgen? Hoeveel kost het materiaal (injectiemiddel, injectiepistool, …)? Je leest het in dit artikel!
Ga snel naar:
Stappenplan zelf muren injecteren
Prijs muren injecteren: DHZ vs. vakman
Belangrijke aandachtspunten
Zelf muren injecteren of vakman inschakelen?
Optrekkend vocht is grondwater dat omhoogtrekt in je muren. Wil je vochtschade aan je woning, gezondheidsproblemen en een hoge energiefactuur voorkomen? Dan pak je dat vochtprobleem best zo snel mogelijk aan. Een mogelijke oplossing is je muren injecteren met een vochtwerend middel. Moet je daarvoor een vochtbestrijder inschakelen of kan je ook zelf muren injecteren? Beide opties op een rij:
- Zelf muren injecteren = goedkoper, maar risicovoller: zelf muren injecteren komt iets goedkoper uit, maar het is een moeilijke klus. Fouten tijdens het doe-het-zelven kunnen achteraf ook leiden tot extra kosten voor herstelling . Je waagt je dus best enkel aan deze optie als je kennis van zaken hebt en handig genoeg bent. Je vindt een uitgebreid overzicht van het benodigde materiaal in onze webshop.
- Vakman inschakelen = duurder, maar veiliger: een vochtprobleem vraagt om de juiste diagnose en een correcte aanpak met kwalitatief materiaal en de juiste producten. Wil je zeker zijn van een definitieve oplossing en 100% waterdichte muren op lange termijn? Dan doe je beter een beroep op de expertise van een gespecialiseerde vochtbestrijder. Ontvang gratis offertes van vochtexperten actief in je buurt via onze offerteservice.
Stappenplan zelf muren injecteren
Wil je zelf je muren injecteren tegen optrekkend vocht? Dan heb je eerst en vooral kwaliteitsvol materiaal en de juiste muurinjectie producten nodig (meer info hieronder). Met het oog op een langdurige waterdichtheid van je muren volg je best ook het onderstaande stappenplan:
STAP 1: tref de nodige voorbereidingen
Plaats eerst een beschermfolie tegen de binnen- of buitenmuur. Zo vermijd je hardnekkige vlekken als je zou morsen met het vochtwerende middel. Wil je zeker zijn dat je niet in een buis of elektrische leiding boort? Dan kan je eerst ook met een metaaldetector je muur controleren.
STAP 2: teken de boorgaten op de muur
Na de nodige voorbereidingen is het tijd om de boorgaten op de muur te tekenen. Die moeten zich ongeveer 3 à 5 cm boven de vloerpas bevinden, met een tussenafstand van 10 à 15 cm. Hoe dik moeten de boorgaten ongeveer zijn? En moet je boren in meerdere lagen of niet? Dat hangt af van de hoeveelheid vocht in je muren, het type injectiemiddel en de samenstelling van je muur. Belangrijk: volg altijd nauwkeurig de instructies op de verpakking van het vochtwerende product.
STAP 3: boor de gaten in de muur
Boor nu de gaten op de plaatsen die je hebt aangeduid. Zorg ervoor dat je lichtjes naar beneden boort (een hoek van 10 à 30 graden) en ga niet dieper dan twee derde van de muurdikte. Vergeet ook niet om nadien al het stof weg te zuigen met een stofzuiger.
STAP 4: injecteer het vochtwerende product in de muur
Er bestaan vochtwerende producten in gelvorm of in vloeibare vorm. Afhankelijk van het gekozen product injecteer je het middel met een kitspuit, een speciaal kitpistool of met een trechter die je in injectiebuisjes stopt. Het vochtwerende product trekt dan in het metselwerk en vormt een waterkerende laag. Bekende merken van vochtwerende producten zijn o.a. Dryzone en Humabloc.
STAP 5: maak de gaten in de muur opnieuw dicht
Is het vochtwerende product geïnjecteerd in je muur? Dan kan je de boorgaten weer dichtmaken met een waterdichte mortel (boorgatenvuller). Als de muur volledig is uitgedroogd, kan je hem opnieuw afwerken.
Benodigd materiaal om zelf muren te injecteren
Ga je de muren zelf injecteren tegen optrekkend vocht? Dan investeer je best in kwalitatief gereedschap en hoogwaardige producten. Anders loop je het risico dat je vochtprobleem blijft aanslepen. Voor deze klus heb je het volgende nodig:
- beschermfolie
- boormachine (+ boren met een diameter tussen 12 en 20 mm)
- vochtwerend product (in gelvorm of vloeibaar)
- kitspuit- of pistool/injectiebuisjes en trechter
- waterdichte mortel (boorgatenvuller)
Prijs muren injecteren: doe-het-zelf vs. vakman
Hoeveel kost muren injecteren ongeveer? De kosten hangen vooral af van je keuze om zelf je muren te injecteren of om deze klus over te laten aan een gespecialiseerde vochtbestrijder:
1. Prijs zelf muren injecteren
Ga je de muren zelf injecteren tegen optrekkend vocht? Dan betaal je enkel voor het materiaal dat je nodig hebt. Opgelet: bij deze klus geldt de leuze ‘goedkoop is duurkoop’. Investeer dus zeker in kwalitatieve producten en gereedschap om latere problemen te vermijden. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:
- Vochtwerend middel: vanaf 25 euro (incl. btw) voor een standaardkoker van 310 ml injectiegel. Een koker van 600 ml kost rond de 40 euro (incl. btw).
- Kitspuit of -pistool: vanaf 10 euro (incl. btw) voor een standaard kitspuit (310 ml). Een speciaal kitpistool van Dryzone voor kokers van 600 ml kost rond de 80 euro (incl. btw).
- Boormachine: vanaf 50 euro (incl. btw) voor een standaard boormachine om in muren te boren.
- Waterdichte mortel (boorgatenvuller): vanaf 24 euro (incl. btw) voor een pak waterdichte mortel (in poedervorm) van 5 kg.
TIP: ben je op zoek naar het nodige materiaal voor het injecteren van je muren? Je vindt een uitgebreid overzicht in onze webshop.
2. Prijs muren laten injecteren door een vochtbestrijder
Kies je ervoor om je muren te laten injecteren door een professional? Dan mag je rekenen op een prijs van ongeveer 100 euro per lopende meter, incl. btw. Die richtprijs hangt wel af van het aantal te behandelen muren, de dikte van de muren, …
TIP: deze prijs kan verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vochtexperten actief in je buurt via onze offerteservice.
Aandachtspunten zelf muren injecteren
Zelf muren injecteren tegen vocht vergt de nodige precisie. Bovendien merk je het resultaat pas na enkele maanden. Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering en dus 100% waterdichte muren op lange termijn? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten:
- Herstel eerst eventuele scheuren of barsten in de muur: met barsten of scheuren in je muur is injecteren geen optie. Het vochtwerende middel zou er namelijk weer uitlopen. Dergelijke schade moet je dus eerst herstellen.
- Let op met een spouwmuur: gaat het om een spouwmuur? Dan moet je zowel je binnen- als je buitenmuur injecteren met het vochtwerende product. Anders zal het vochtprobleem blijven aanslepen.
- Kies voor hoogwaardige producten: ga niet voor de goedkoopste producten en kies voor kwaliteit. Zo vermijd je dat de waterkerende laag in je muur toch nog vocht doorlaat.
- Volg de handleiding van het vochtwerende middel: hoe groot moet de diameter van je boorgaten zijn? En hoeveel gaten moet je precies boren? Dat staat aangegeven in de handleiding van het vochtwerende middel. Met het oog op een optimaal eindresultaat volg je deze richtlijnen dus best nauwgezet.
- Laat je muur volledig uitdrogen: je behandelde muur opnieuw afwerken? Dat kan pas als die volledig is uitgedroogd. Om te weten hoe lang je moet wachten, deel je gewoon de muurdikte door 2. Een muur van 10 cm dik heeft dus gemiddeld 5 maanden nodig om uit te drogen.
Vraag advies aan een vochtbestrijder
Zelf je muren injecteren is alleen aangeraden als optrekkend vocht het enige probleem is. Wil je vermijden dat je muur vochtig blijft na het doe-het-zelven en wil je zeker zijn van een correcte aanpak? Dan schakel je best een professionele vochtbestrijder in.
Die kan het vochtprobleem analyseren, de juiste diagnose stellen en zo bepalen welke methode van vochtbestrijding het meest aangeraden is. Zo ben je zeker van een correcte aanpak en definitieve oplossing van het vochtprobleem. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van vochtexperten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: