Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Droogijsstralen

Droogijsstralen is een vrije nieuwe techniek dat zijn oorsprong vind in de vliegtuigindustrie en vergelijkbaar is met zandstralen. Er wordt geen gebruik gemaakt van zand, maar van vaste CO2-korrels (ook gekend als droogijs pellets). Er zijn twee grote verschillen met de andere straaltechnieken: De korrels zijn zeer koud (minus 78,5°C) en verdampen dan ook als ze het oppervlak raken, waardoor er eigenlijk niet veel afval meer geproduceerd wordt.
Er worden geen chemische stoffen toegevoegd zodat deze methode heel milieuvriendelijk is.

Deze techniek wordt in vele sectoren toegepast. Zo is het ook mogelijk om graffiti, slechthechtende epoxy en laklagen, kauwgom, roet en reiniging na brand te verwijderen. Ondanks de grote voordelen dat deze techniek biedt, wordt deze weinig gebruikt voor het reinigen van de gevel.

 

Hoe werkt droogijsstralen?

De techniek werkt op basis van perslucht en koolzuurgas. Een straalpistool projecteert de droogijskorrels (= de pellets) bij een temperatuur van -78.5 °C met hoge snelheid tegen het te reinigen oppervlak. Deze korrels komen in botsing met het geveloppervlak en sublimeren (worden omgezet in gastoestand) meteen. Ze gaan dus direct over naar gasvormige toestand.

Het reinigingsproces bestaat dus uit 3 fasen:

 1. Mechanisch: De droogijskorrels worden onder een luchtdruk van 2 tot 10 bar op het vervuilde oppervlak gespoten waardoor de ongewenste aanslag van het oppervlak loskomt.
 2. Thermisch: De lage temperatuur van het droogijs zorgt voor een thermische shock: de aanslag wordt broos en vertoont kleine scheurtjes waardoor de vervuiling zich van het oppervlak losmaakt.
 3. Sublimatie: Wanneer de droogijskorrels het oppervlak raken sublimeren zij waardoor het volume van de droogijskorrels tot 700 keer vergroot. Dit zorgt als het ware voor een ‘explosie’. Deze miljoenen micro-explosies slaan het reeds losgemaakte vuil weg van het oppervlak.

 

Voordelen van droogijsstraling.

 • Het vuil komt makkelijk los van de ondergrond. Door de plotse afkoeling krimpt deze. Dit is een zeer efficiënte techniek.
 • De vaste droogijskorrels verdampen na het raken van het oppervlakte, waardoor er geen afval meer is.
 • Het is een heel milieuvriendelijke reiniging.
 • Geen beschadiging van de te reinigen oppervlaktes. Bij gevoelige oppervlaktes wordt best gekozen voor een kleine korrel.
 • Tijdbesparing: er is minder tijd nodig dan bij andere technieken om alle voorbereidende werken in gereedheid te brengen.
 • Ontsmettend effect: Dankzij het bacteriedodend effect van CO2 neemt de bacteriegroei sterk af.

 

Nadelen van droogijsstraling.

 • Geluidsoverlast: Tot een druk van 3 bar blijft het geluid beperkt tot 90 decibel.
 • Droogijsstralen vereist relatief veel perslucht.
 • De kostprijs is ongeveer de helft duurder als andere straaltechnieken, je spaart eventueel wel de reinigingskosten achteraf uit.

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelreinigers