Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Oude gevel

Is je oude gevel toe aan een opknapbeurt? Dan kan je jouw gevel reinigen of schilderen. Is hij echter beschadigd? Dan zal je grotere renovatiewerken moeten laten uitvoeren. In dit artikel zetten we de mogelijkheden, prijzen en aandachtspunten van deze 3 opties op een rijtje.

Ga snel naar:
OPTIE 1: oude gevel reinigen
OPTIE 2: oude gevel schilderen
OPTIE 3: oude gevel renoveren
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Hoe kan ik mijn oude gevel opknappen?

Door je oude gevel op te knappen, ziet je woning er weer als nieuw uit. Bovendien is je gevel dan ook beter beschermd tegen verschillende weersinvloeden. Afhankelijk van de staat van je gevel en jouw persoonlijke wensen heb je 3 opties:

 1. Oude gevel reinigen: heb je last van schimmels, verkleuring, mosvorming of zwarte aanslag op je gevel? Dan kan die een flinke poetsbeurt gebruiken. Als je verder geen ernstige beschadigingen opmerkt, is zo’n gevelreiniging in de meeste gevallen voldoende.
 2. Oude gevel schilderen: heeft jouw woning een grauwe kleur gekregen of ben je gewoon toe aan iets nieuws? Dan kan je je gevel opfrissen door die te laten schilderen. Zo blijven de werken relatief beperkt, maar ziet je woning er wel weer verzorgd uit.
 3. Oude gevel renoveren: is het voegwerk van je gevel aan herstelling toe? Wil je isolatie laten plaatsen? Of een volledig nieuwe gevelbekleding voor een oud huis? Dan laat je de oude gevel renoveren.

Wil je zeker zijn dat je de beste aanpak kiest voor je oude gevel? Een professional geeft graag advies over de mogelijkheden. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van meerdere experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

OPTIE 1: oude gevel reinigen

oude gevel reinigen

Na verloop van tijd zetten mos, roet, fijnstof en kalk zich af op je gevel. Daarom is het belangrijk om af en toe je gevel te laten reinigen. Zo ziet je woning er verzorgd uit, blijven je buitenmuren vochtwerend, …

 

Methoden gevelreiniging

Je kan er eventueel voor kiezen om zelf je gevel te reinigen. Maar alleen als je de juiste apparatuur hebt en weet wat je doet. In alle andere gevallen is het beter om een gevelreiniger in te schakelen. Die kan makkelijk bepalen wat de meest geschikte methode is in jouw situatie:

 • Vochtstralen: vochtstralen gebeurt met een combinatie van water en zand, kalk of glasparels. Deze methode is geschikt voor verschillende soorten gevelbekleding.
 • Nevelstralen: bij deze techniek gebruik je indirecte stralen om de gevel voorzichtig te reinigen. Daarom is nevelstralen vooral geschikt voor renovatieprojecten of historische gebouwen.
 • Stoomreinigen: bij stoomreinigen bepaalt de temperatuur van het water de kracht van de reiniging. Deze methode is relatief goedkoop en perfect voor minder vervuilde gevels.
 • Chemisch reinigen: bij hardnekkig vuil kan een expert biologische of chemische middelen inzetten. Het is een effectieve en goedkope manier om snel grotere oppervlakken te reinigen.
 • Zandstralen: bij een erg vervuilde gevel spuit een professional onder hoge druk kleine zandkorrels tegen je gevel. Dit is milieuvriendelijk, maar niet zo geschikt voor poreuze gevelmaterialen.

 

Prijzen gevelreiniging

De totale kostprijs hangt af van de gekozen methode, de bereikbaarheid van de gevel, de mate van vervuiling, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende prijzen per methode:

ReinigingsmethodePrijs per m² (excl. btw)
Vochtstralen€ 12 à 22
Nevelstralen€ 15 à 20
Stoomreinigen€ 5 à 10
Chemisch reinigen€ 15 à 20
Zandstralen€ 10 à 20

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifieke prijs voor gevelreiniging? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende gevelreinigers in jouw buurt.

 

Aandachtspunten gevelreiniging

Bij het reinigen van je gevel zijn er altijd een aantal belangrijke zaken om in je achterhoofd te houden. Hieronder vind je die aandachtspunten opgesomd:

 • Analyse: een professional voert eerst een analyse uit om zo de meest geschikte reinigingsmethode te bepalen. Per soort vervuiling kan dit namelijk verschillen.
 • Schade: bij de analyse kan de expert ook eerst nagaan of je gevel beschadigd is. Zijn je voegen bv. te poreus? Dan moet je die eerst herstellen voor je je gevel kan laten reinigen.
 • Impregneren: het is verstandig om meteen je gevel extra te beschermen door je muren te impregneren. Dat voorkomt doorslaand vocht en zorgt dat vuil zich niet opnieuw kan afzetten.
 • Financiële voordelen: is je woning ouder dan 2 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief. Op die manier betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van 21%.

 

TIP: laat je oude gevel reinigen door een specialist!

Je laat je gevel idealiter reinigen door een professional. Op die manier ben je zeker dat de werken correct en efficiënt zijn uitgevoerd. Voor de beste garantie op een correcte prijs vergelijk je meerdere offertes met elkaar. Zo kan je de verschillende kostenposten goed naast elkaar leggen. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van gevelreinigers.

 


OPTIE 2: oude gevel schilderen

oude gevel schilderen

Door je oude buitenmuur te schilderen geef je je woning snel een nieuwe look. Bovendien is je gevel zo ook weer beschermd tegen alle weersinvloeden. Hieronder vind je meer informatie over mogelijke methoden, prijzen en aandachtspunten.

 

Methoden gevel schilderen

Je kan zelf je gevel schilderen, maar het is eerder aangeraden om een professional in te schakelen. Bij een oude buitenmuur verven komt namelijk heel wat kijken. Een expert kan aan de slag gaan met dampopen verf of kalkpleister:

 • Dampopen verf: dampopen verf die geschikt is voor buitenmuren zorgt ervoor dat vocht niet meer kan binnendringen. Bovendien laat het vocht dat zich al in de muren bevindt ontsnappen. Kies altijd voor een goede kwaliteitsverf op basis van silicaat of siloxaan.
 • Kalkpleister: kalkpleister beschermt net als dampopen verf de gevel tegen vocht en laat je muren onverhinderd ademen. Dit is ideaal als je een authentieke uitstraling wil of als je bepaalde oneffenheden wilt verbergen.

 

Prijzen gevel schilderen

Het prijskaartje hangt uiteraard af van de ondergrond, het soort verf en de hoeveelheid m². Gemiddeld mag je rekenen op de onderstaande prijzen:

Zelf schilderen of expert inschakelen?Prijs per m² (excl. btw)
Zelf oude gevel schilderen€ 10 à 20
Oude gevel laten schilderen€ 20 à 40

LET OP: deze bedragen zijn enkel richtprijzen. Als je op zoek bent naar een specifieke prijs voor het schilderen van je oude gevel, kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

 

Aandachtspunten gevel schilderen

Aan je gevel schilderen begin je niet zomaar. Dit is namelijk precies werk waar je ervaring voor nodig hebt. Schakel je een professional in? Dan hoef je zelf geen rekening te houden met deze aandachtspunten:

 • Vergunning: voor het schilderen en kaleien van je gevel in dezelfde kleur heb je geen vergunning nodig. Laat je je gevel in een andere kleur schilderen? Vraag dan even na bij je gemeente of bij een vakspecialist of je een vergunning nodig hebt. Je kan ook een kijkje nemen in het nieuwe Omgevingsloket. Sinds 1 januari 2024 is namelijk de nieuwe Omgevingswet van kracht.
 • Reinigen: voor je kan beginnen te schilderen, moet je gevel schoon zijn. Vaak is water en een neutraal schoonmaakmiddel hiervoor al voldoende. Je kan er voor kiezen om een hogedrukreiniger te gebruiken, maar dan moet je wel goed opletten dat je de voegen niet beschadigt.
 • Materiaal: baksteen of crepi kan je prima verven met een vachtroller met lange haren. Zo kan je dieper gelegen oppervlaktes en voegwerk bereiken. Een blokkwast is dan weer handig voor plekken waar je met de roller niet goed bij kan. Als je wil kaleien, gebruik je ook een blokkwast.
 • Grondlaag: het is belangrijk om eerst een grondlaag aan te brengen als je bv. een bakstenen muur schildert. Zo kan de verf goed hechten en komen de verflagen niet onder spanning. Is de oude verflaag van een beschilderde muur nog intact? Dan heb je geen primer nodig.
 • Temperatuur: je buitenmuur schilderen doe je bij een temperatuur die tussen de 10 en 20°C ligt. Is het te koud? Dan kan de verf niet goed drogen. Maar bij te veel zon of wind droogt de verf weer te snel. Daarnaast is het ook niet verstandig om te schilderen als het regent.

 

TIP: laat je oude gevel schilderen door een professional!

Voor optimaal schilderwerk schakel je altijd een professionele schilder in. Het is ook aangeraden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende partijen om zo alle kostenposten naast elkaar te leggen. Vraag hier offertes aan bij experts in jouw buurt!

 


OPTIE 3: oude gevel renoveren

oude gevel renovatie

Is je gevel aan complete vernieuwing toe? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om een oude buitenmuur te renoveren. Hieronder vind je enkele methoden, prijzen en aandachtspunten voor een gevelrenovatie.

 

Methoden gevelrenovatie

Zelf je gevel renoveren is absoluut niet aan te raden. Je hebt altijd een professional nodig die ervaring heeft met het type gevelbekleding dat je op het oog hebt. We sommen enkele opties op:

 • Crepi: crepi is de beste keuze qua prijs-kwaliteitverhouding. Het is snel en efficiënt aan te brengen, waardoor je arbeidskosten bespaart. Bovendien zijn er vele kleuren, structuren en afwerkingen om uit te kiezen.
 • Steenstrips: wil je graag de look van een authentiek gemetselde gevel? Dan kan je steenstrips gebruiken. Die zijn gezaagd uit baksteen en vormen een dunne en waterafstotende afwerking voor je gevel. Een professional kan de steenstrips rechtstreeks op je buitenmuur of isolatieplaten vast lijmen.
 • Houten gevelbekleding: als je je woning graag een warme uitstraling geeft, is een houten gevelbekleding ideaal. Je kan hiervoor tropisch hardhout, Europees hardhout of thermisch behandeld hout gebruiken. Wil je je gevel ook isoleren? Dan kan een expert dat verwerken in de draagstructuur.
 • Gevelpanelen: gevelpanelen bieden uiteenlopende keuzemogelijkheden. Zowel qua materiaal, vorm als prijs kan je nog alle kanten op. Heb je niet zo veel budget? Dan kan je voor smalle PVC gevelstroken gaan. Maar ook grotere, moderne gevelplaten zijn een optie.

 

Prijzen gevelrenovatie

De prijs voor het renoveren van een oude gevel hangt vooral af van de moeilijkheidsgraad van de werken, de totale oppervlakte van de gevel en het type gevelafwerking dat je kiest. Plaats je ook meteen isolatie? Dan betaal je uiteraard meer. In de tabel hieronder vind je enkele richtprijzen:

Type renovatiePrijs per m² zonder isolatie (excl. btw & incl. plaatsing)Prijs per m² met isolatie (excl. btw & incl. plaatsing)
Crepi€ 65 à 85€ 100 à 130
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Gevelpanelen€ 75 à 150€ 100 à 200

LET OP: deze prijzen zijn alleen ter indicatie. Wil je een gerichte prijs voor de renovatie van je oude gevel? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts actief bij jou in de buurt.

 

 

Aandachtspunten gevelrenovatie

Renoveer je gevel nooit zelf. Er zijn namelijk heel wat aandachtspunten om in je achterhoofd te houden. Met een expert hoef je zelf geen rekening te houden met de volgende factoren:

 • Vergunning: om onaangename verrassingen te vermijden, onderzoek je van tevoren of je een vergunning nodig hebt. Plaats je nieuwe bekleding op je voorgevel? Dan moet je meestal een vergunning aanvragen. Gaat het echter om een zij- of achtergevel? Dan heb je in de meeste gevallen géén bouwvergunning nodig. Belangrijk: sinds 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden. Check daarom zeker op voorhand het online Omgevingsloket.
 • Voegen renoveren: zijn de voegen van je buitenmuur poreus of verbrokkeld? Dan kan een professional dat voegwerk uithakken of uitslijpen en je gevel opnieuw voegen. Daarna is je gevel waterdicht en stabiel. Met een andere voegkleur kan je zelfs een volledig nieuwe look creëren.
 • Isoleren: is je gevel nog niet geïsoleerd? Dan is dit het ideale moment om dat alsnog te laten doen. De nieuwe bekleding vormt de ideale afwerkingslaag voor buitengevelisolatie. Op die manier is je gevel waterdicht en ziet die er gloednieuw uit.
 • Onderhoud: het onderhoud is afhankelijk van het type gevelbekleding. Maar regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je gevelbekleding minder snel verslijt. Een jaarlijkse controle is dus geen overbodige luxe. Op die manier kan je eventuele problemen als houtrot vroegtijdig opsporen en behandelen voor het tot grotere problemen leidt.

 

TIP: laat je oude gevel renoveren door een professional!

Wil je je oude gevel in een nieuw jasje stoppen? Schakel dan een professional in. Die heeft veel ervaring en werkt correct én snel. De beste garantie op een eerlijke prijs krijg je door verschillende experts en offertes met elkaar te vergelijken. Start je gratis en vrijblijvende aanvraag via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers