Gevelreiniging: Laserreiniging
Deze methode van gevelreiniging is heel arbeidsintensief. Het vuil wordt door intensief licht (uitgedrukt in Watt) verdampt: laserenergie (de laserstraal) wordt via een glasvezelkabel op het vervuild oppervlak gericht, waarbij de donkere vervuiling deze energie absorbeert en verpulvert.
Om het werk te vergemakkelijken, wordt meestal aangeraden om de gevel op voorhand te bevochtigen. Op die manier is er een contrast tussen de droge (gereinigde) en de natte (nog vervuilde) oppervlakten groter en dat is makkelijker om te werken.
Op alle gevels toepasbaar?
Deze techniek werkt het minst verstorend bij lichte gevels. Het is ideaal om donkere lagen te verwijderen van materialen met een lichte kleur. Voor de donkere natuurstenen en bakstenen is deze methode alleen geschikt als er geen metaalpigmenten in de steen zijn toegevoegd.
Dikke en/of harde gipskorsten zijn moeilijk om te verwijderen. Er moet daarom zeer omzichtig te werk worden gegaan.
Kans op beschadiging
Inerte materialen zoals glas en steen riskeren geen beschadiging, omdat de laserstraal wordt weerkaatst door de ondergrond, maar andere materialen kunnen hier wel last van ondervinden, namelijk coatings en kunststofproducten kunnen aangetast worden. Meestal is een laserreiniging wel heel zacht, en ook het patina van de materialen wordt in principe niet aangetast.
Momenteel zou de “YAG”-laser het minste schade veroorzaken aan de ondergrond.
Verkleuring
Er kan verkleuring optreden bij natuursteensoorten omdat alle vervuiling verdwijnt. Als de laser te lang op eenzelfde plek blijft staan, dan kan verhitting optreden op het oppervlak waardoor er een verkleuring optreedt. Dit komt door het smelten.
Verkleuring is nooit uit te sluiten. Het is ook niet altijd even gemakkelijk om hiervoor een verklaring te geven. De keuze van de juiste type laser is hier dus heel belangrijk.
Kostprijs laserreiniging
Qua kostprijs is momenteel geen betrouwbare prijs voorhanden, maar deze methode is enorm duur. Ze wordt door de hoge kostprijs meestal gebruikt voor gebouwen met een hoge waarde zoals kunsthistorische gebouwen.
Er zijn diverse factoren die de hoge kostprijs verantwoorden: de dure apparatuur die nodig is, het energieverbruik en de hoge arbeidskosten.
Voordelen van laserreiniging
- Weinig of geen risico op beschadiging van de ondergrond.
- Deze methode is goedgunstig voor het milieu.
Nadelen van laserreiniging
- Het is zeer duur.
- Er bestaat een onvoorspelbare kans op verkleuring.
- Arbeidsintenstief (en heel trage vooruitgang).
- Moeilijk toepasbaar op een volledige gevel (gepolijste ondergrond kunnen aangetast worden).