Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelbekleding hout

Als gevelbekleding hout gebruiken, geeft je woning een niet te evenaren warme en unieke look. Een houten gevelbekleding bestaat uit horizontale of verticale latten die aan de gevel worden gemonteerd. Bovendien zorgen zij voor een extra isolerende waarde voor jouw woning. De houtsoort die je zal kiezen hangt af van de gewenste stijl en kleur. Ontdek hier alle mogelijkheden en prijzen.

Ga snel naar:  HoutsoortenVoordelenPrijsPlaatsingOnderhoud & Duurzaamheid

 

gevelbekleding hout info Houtsoorten

Over het algemeen zijn de houtsoorten voor een houten gevelbekleding te onderscheiden in tropische (harde) en traditionele (zachte) houtsoorten.

Zachte houtsoorten: Er zijn verschillende houtsoorten die kunnen dienen voor een traditionele beplating. Harsachtigen zoals spar, witte den, rode den, lariks zijn het gemakkelijkst, maar ook de ceder is geschikt. Zachte houtsoorten zijn gevoeliger dan harde houtsoorten.

Harde houtsoorten: Voorbeelden van tropische of harde houtsoorten zijn iroko, afzelia, padouk en merbau. Tropische houtsoorten zijn harder door hun grotere dichtheid. Als je dus inslagen verwacht (dikke takken die op de muur slaan, spelende kinderen die de controle over de bal al eens verliezen, …) kies je best voor de harde  of tropische houtsoorten.

Kleur: De kleur van het hout is afhankelijk van de houtsoort. De kleuren kunnen gaan van bruin tot rood. Door de weersomstandigheden kan hout na verloop van tijd vergrijzen. Hoe lang het duurt alvorens het hout verkleurt is afhankelijk van deze weersomstandigheden en de oriëntatie van de gevel. Als de gevelbekleding veel wordt blootgesteld aan de zon zal deze iets sneller verkleuren.

Vergrijzing: De vergrijzing hoeft geen ramp te zijn. Verkleuringen kunnen een prachtige grijskleur veroorzaken. Het is echter moeilijk te verklaren hoe lang deze verkleuring aanhoudt, dit kan tot 8 jaar duren alvorens de grijskleur stabiliseert. Geen zorgen: de kleurveranderingen wijzigen niets aan de stevigheid van het hout.

Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw houten gevelbekleding? ✓ Ontvang offertes op maat

 

Multiplex

Multiplex of triplex zijn platen gemaakt van meerdere lagen hout. Je zal voor multiplex kiezen wanneer echte houten platen buiten je budget vallen. Multiplex is niet bestand tegen vocht en water en moet daarom nog afgewerkt worden met een coating of door te de platen te beitsen.

De lagen hout die voor multiplex platen gebruikt worden, worden kruislings op elkaar verlijmd. Hierdoor zijn ze vaak sterker dan andere houtsoorten met dezelfde dikte.

» Prijs: ± €90 – €150/m² Ontvang een prijs op maat

 

Thermowood

Thermowood is een houtsoort die thermisch behandeld is. Omdat hout steeds gevoelig is voor vocht en daardoor kan gaat rotten, wordt het hout verwarmd tot een temperatuur van zo’n 200°C. Hierdoor wordt het vochtgehalte gehalveerd waardoor de duurzaamheid verbetert. Bovendien beschermt deze thermische behandeling het hout tegen insecten en schimmels. Thermowood is goedkoper dan hardhout en heeft zo goed als geen onderhoud meer nodig.

» Prijs: ± €30 – €40/m² – Ontvang een prijs op maat

 

Alternatieven: Houtlook

Bij latten uit massief hout is hout het enige materiaal in de latten. Wanneer je hout te duur vindt of je dit onderhoud er niet bij wilt, bestaan er mogelijkheden om de prijs te drukken. Dit kan met houtcomposiet. Dit is een combinatie van kunststof-hout dat er uitziet als echt hout, maar geen onderhoud vraagt en goedkoper is.

Je kan ook PVC platen kopen die er uitzien als hout. Deze zijn een stuk goedkoper en bieden je enkel de voordelen en niet de nadelen van hout. Ontvang hier een prijs op maat voor gevelmaterialen met een houtlook.

 

 

gevelbekleding hout plaatsen

 

Voordelen en nadelen gevelbekleding hout

+ niet te evenaren authentieke en warme uitstraling

+ makkelijk te bewerken en overschilderbaar

+ ruime keuze aan houtsoorten

– vraagt enig onderhoud

 

Prijs gevelbekleding hout

Een gevelbekleding in hout kost gemiddeld tussen €100 en €150 per vierkante meter. De prijs hangt natuurlijk erg af van de gekozen houtsoort. Om er zeker van te zijn dat je een juiste prijs betaalt, is het aan te raden om offertes bij verschillende plaatsers aan te vragen. Via onderstaand formulier kom je met maximaal 3 vakmannen uit jouw buurt in contact en kan je zo eenvoudig hun prijzen vergelijken.

 

Plaatsing

Tegen de gevel wordt een houten of metalen rasterwerk geplaatst waarop de houten planken gemonteerd worden. Er wordt steeds een ruimte open gelaten achter de houten planken. Dit dient voor een goede ventilatie en een snelle droging van de planken na regenweer. Achter de planken wordt er doorgaans ook isolatie geplaatst. Wanneer jouw buitengevel nog niet van isolatie voorzien is, is dit zeer aan te raden om dit tijdens de gevelwerken te laten uitvoeren. Je kan hier vrijblijvend prijzen op maat voor ontvangen via de offertepagina.

 

Onderhoud & Duurzaamheidsklasse

Hout wordt opgedeeld in verschillende duurzaamheidsklassen. Deze gaan van I tot V, waar I staat voor zeer duurzaam (langer dan 25 jaar) en V voor niet duurzaam (minder dan 5 jaar). Deze duurzaamheid drukt de weerstand tegen rot en schimmels uit.

Hoeveel onderhoud je het hout moet geven, hangt af van het feit of de vergrijzing van hout je stoort of niet. Houtsoorten van een hoge duurzaamheidsklasse (I en II) hebben geen extra bescherming of onderhoud nodig. Als je niet wilt dat ze vergrijzen, moet je ze wel behandelen. Dit geldt voor elk type houtklasse.

Zachte houtsoorten hebben meer onderhoud nodig, en je beschermt ze daarom best bij de plaatsing tegen insecten en schimmel. Dit kan door het hout te beitsen of door een coating aan te brengen.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers