Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Red Cedar gevelbekleding: opties & prijzen

Op zoek naar een duurzame, stijlvolle houten afwerking voor je gevel? Dan is Red Cedar hout absoluut het overwegen waard. Niet alleen voor je woning, maar eventueel ook voor een veranda of een bijgebouw in je tuin. Meer weten over dit Canadese hardhout? In dit artikel lees je alles over de voordelen, uitvoeringen, prijzen, … van een Red Cedar gevelbekleding!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Red Cedar gevelbekleding: prijs per m²
Mogelijke alternatieven voor cedar
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een Red Cedar gevelbekleding?

Red Cedar is een duurzame naaldhoutsoort uit Canada. Het staat ook wel bekend als Red Ceder of Western Red Cedar (WRC). Dit hardhout heeft een duurzaamheidsklasse II, wat betekent dat het een levensduur heeft van minstens 20 à 25 jaar (bij een correcte plaatsing). Vanwege de vele voordelen is dit hout niet alleen populair als gevelbekleding, maar ook als dakbedekking!

Interesse in een gevelbekleding van Red Cedar? Een gespecialiseerde gevelwerker geeft je graag meer uitleg over de mogelijke uitvoeringen, gemiddelde prijzen, andere geschikte houtsoorten, … Zo maak je zeker een weloverwogen keuze. Ontvang gratis advies op maat!

red cedar gevelbekleding

 

Voor- en nadelen van een Red Cedar gevelbekleding

Een Ceder gevelbekleding is niet zomaar een populaire keuze. Vanwege zijn grote kwaliteiten leent deze houtsoort zich uitstekend voor gevelafwerking. Maar om welke specifieke voordelen gaat het dan? En zijn er ook nadelen verbonden aan cederhout? We zetten het allemaal in een overzicht:

 

 • Erg duurzaam: cederhout staat bekend om zijn grote duurzaamheid. Het is bv. uitstekend bestand tegen vocht, schimmels, houtrot en insecten. Zelfs zonder onderhoud kan het makkelijk 20 à 25 jaar meegaan. Kortom, een lange termijn investering voor je woning of bijgebouw!
 • Licht materiaal: een Western Red Cedar gevelbekleding kan een vakspecialist snel en eenvoudig plaatsen. De planken en profielen zijn namelijk erg licht. Bovendien is cederhout ook makkelijk te zagen en te bewerken. Zo is je Red Cedar gevel in een mum van tijd geplaatst.
 • Vele uitvoeringen: van ceder planchetten tot Red Cedar rhombus profielen… Dit type hout is verkrijgbaar in meerdere mooie uitvoeringen. Zo vind je vast en zeker een gevelafwerking op maat van jouw smaak én budget.
 • Mooie vergrijzing: cederhout vergrijst na verloop van tijd. Zo krijgt de gevelafwerking nog wat extra karakter. Bovendien gaat het bij cederhout om een prachtige kleurverandering naar egaal potloodgrijs. Dat is niet bij elke houtsoort het geval.
 • Weinig werking: cederhout zal nauwelijks krimpen en uitzetten door de weersinvloeden. Daardoor vertoont deze houtsoort geen barstjes en gaat het ook niet kromtrekken. Ook een eventuele extra afwerking met beits of verf blijft hierdoor altijd in een goede staat.

 

 • Hogere prijs: Red Cedar hout is één van de beste opties als het gaat om houten gevelbekledingen. Daar hangt dus ook een iets hoger prijskaartje aan vast. Je betaalt gemiddeld meer dan voor zachte naaldhoutsoorten, douglas hout, …
 • Huidirritatie bij plaatsing: ga je zelf aan de slag met ceder planchetten of profielen? Draag dan zeker handschoenen, want deze houtsoort kan voor irritatie aan de huid zorgen. Werk je samen met een ervaren gevelwerker? Dan hoef je je hier geen zorgen om te maken.

 

Mogelijke uitvoeringen van een Red Cedar gevel

Met een Red Cedar gevelbekleding creëer je een tijdloze, natuurlijke uitstraling voor je woning of bijgebouw. Net als andere soorten hardhout ademt ceder een onvervalste charme en pure klasse. Door de juiste keuzes te maken, kan je bovendien nog eigen accenten aanbrengen. Er is namelijk een breed scala aan mogelijkheden:

 

 • Type planken/profielen: rabatdelen in Red Cedar komen het meeste voor. Zulke planken met groeven en geschulpte randen kan een vakspecialist snel en eenvoudig in elkaar schuiven. Naast deze potdekselplanken van Red Cedar kan je ook nog gaan voor halfhouts rabat of een Red Cedar rhombus gevelbekleding. Zulke fijne profielen zorgen voor een moderne, speelsere uitstraling.
 • Met of zonder noesten: je kan cederhout zonder noesten kopen voor een zo egaal mogelijke look. Dan gaat het alleen om planken met rustige lijnen. Hou er wel rekening mee dat je dan wat meer betaalt. Planken mét noesten ogen rustieker vanwege de grote vlamvorming. De kwaliteit is echter even hoog en de prijs ligt tot 25% lager.
 • Horizontaal of verticaal: afhankelijk van het type planken kan je kiezen voor een horizontale of verticale plaatsing. Zo zijn Red Cedar rabatdelen snel stapelbaar en daarom beter geschikt voor een horizontale montage. Red Cedar rhombus profielen kan je dan weer juist perfect verticaal laten plaatsen.
 • Open of gesloten: met Red Cedar rabatdelen krijg je een gesloten gevelbekleding. Met elegante rhombusprofielen ligt er daarentegen een smalle, open voeg tussen de balkjes. Daarachter zit dan een zwarte, waterdichte folie.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij meerdere gevelwerkers!

Het aanbod aan Western Red Cedar gevelbekledingen kan verschillen van specialist tot specialist. Het is dus zeker de moeite waard om meerdere gevelwerkers te contacteren. Zo krijg je een helder beeld van de mogelijkheden voor je gevel, maar ook van de gemiddelde prijzen, de werkwijzen, uitvoertermijnen, …

Meerdere experts in je buurt vinden? Heel eenvoudig. Je vult gewoon het offerteformulier in en al na enkele werkdagen nemen meerdere geschikte vakspecialisten contact met je op. Start nu je gratis aanvraag!

 

Red Cedar gevelbekleding: prijs per m²

De kosten voor een Red Cedar gevelbekleding hangen vooral af van de uitvoering die je kiest, de oppervlakte van je gevel, de eventuele keuze voor gevelisolatie, … Ook je beslissing om de gevelwerken wel of niet uit te besteden, speelt een rol. Hieronder een rijtje met richtprijzen:

 

1. Zelf Red Cedar gevelbekleding plaatsen (enkel materiaalkosten)

Heb je genoeg kluservaring? Dan kan je ook zelf je Red Cedar planchetten of profielen kopen en ze monteren tegen je woning of bijgebouw. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van € 50 à 120 per m² (excl. btw). Let op: naast het cederhout zelf moet je ook nog andere materialen kopen, zoals bevestigingsmateriaal van roestvrij staal, de draagconstructie, …

Is doe-het-zelven echt goedkoper? Je betaalt dan misschien geen arbeidskosten, maar de materialen zijn ook prijzig. Bovendien betaal je 21% btw op al die materialen. Tel daar het snelle werk van een vakspecialist bij op, en je zal realiseren dat doe-het-zelven amper voordeliger is.

 

2. Red Cedar gevelbekleding laten plaatsen (materiaal- en arbeidskosten)

Wil je 100% zeker zijn van een optimaal en duurzaam eindresultaat? Dan blijft het beter én veiliger om samen te werken met een ervaren gevelspecialist in je buurt. Gemiddeld betaal je de volgende prijzen:

 • Gevelbekleding van Red Cedar, excl. gevelisolatie: 80 à 150 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing
 • Gevelbekleding van Red Cedar, incl. gevelisolatie: 110 à 200 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

Een totaalprijs voor jouw Red Cedar gevel? Vraag dan meerdere offertes aan bij gevelwerkers in je buurt. Zo vergelijk je snel en gericht hun verschillende kostenposten en maak je een weloverwogen keuze. Ontvang gratis meerdere voorstellen van gevelwerkers in je buurt!

 

gevelbekleding red cedar

 

Mogelijke alternatieven voor Red Cedar hout

Ceder is uiteraard niet de enige houtsoort waar je jouw gevel mee kan afwerken. Wil je eerst meerdere houten gevelbekledingen vergelijken? Hieronder een paar alternatieven voor een Red Cedar gevel.

 

ALTERNATIEF 1 = een andere hardhoutsoort

Western Red Cedar is een hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse II. Er zijn echter houtsoorten die nóg duurzamer zijn. Padoek, afzelia, afrormosia, eik, … hebben allemaal een duurzaamheidsklasse I-II, wat betekent dat ze vaak langer dan 25 jaar meegaan. Bovendien is onderhoud met beits of olie niet nodig, tenzij je de natuurlijke vergrijzing van het hardhout wil voorkomen. Let op: dergelijke hardhoutsoorten hebben een hoger prijskaartje dan Red Cedar.

Richtprijs hardhout: € 50 à 150 per m² (excl. btw en isolatie, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2 = thermisch behandeld hout

Ook zachtere houtsoorten zijn een optie voor gevelbekleding. Maar alleen als ze een stoom- of hittebehandeling ondergaan hebben. Dankzij dat thermische proces zijn houtsoorten als ayous, grenen, vuren, … geschikt voor buiten. Bovendien ligt de prijs van thermisch behandeld hout een stuk lager dan de kosten voor hardhout.

Richtprijs thermisch behandeld zachthout: € 30 à 110 per m² (excl. btw en isolatie, incl. plaatsing)

 

De juiste keuze voor jouw gevel? Vraag advies aan een expert!

Wat nu de beste houtsoort voor jouw gevel is? Dat hangt vooral af van je persoonlijke wensen, de stijl van je woning en uiteraard je budget. Daarom werk je het beste samen met een gespecialiseerde gevelwerker om je opties gericht door te nemen. Op basis van je situatie stelt zo’n vakspecialist dan de meest geschikte houtsoorten voor.

Op zoek naar geschikte vakspecialisten? Solvari brengt je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere betrouwbare experts via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers