Salpeterzuur op muur: oorzaak + oplossing
Door vocht kan je verschillende problemen krijgen met je buitenmuren. En salpeterzuur is er daar zeker 1 van! Deze witte uitslag ziet er niet alleen lelijk uit, maar het is ook nog eens slecht voor je gevels. Hoe weet je dat je last hebt van salpeterzuur op je muur? En hoe vermijd je deze aanslag? Ontdek het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Hoe ontstaat salpeterzuur op je muur?
Hoe salpeterzuur verwijderen?
Hoe salpeterzuur vermijden?
Wanneer een specialist inschakelen?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes
Hoe herken je salpeterzuur op je muur?
Salpeter is een witte aanslag die kan ontstaan op muren als gevolg van een vochtprobleem. Dit komt door de combinatie van vocht en andere chemicaliën. Onder invloed van zuurstof vormt zich kaliumnitraat dat zich afzet op de muur als een witte aanslag.
Salpeterzuur op jouw muur bestrijden? Met een simpele behandeling kan je zelf de aanslag en schimmel verwijderen. Omdat dit vochtprobleem snel terugkomt, kies je beter meteen voor een definitieve oplossing. Kom in contact met verschillende vochtexperts via onze offertedienst.
Hoe ontstaat salpeterzuur op je muur?
Minerale zouten die aanwezig zijn in grond- en regenwater dringen je muren binnen, met salpeterzuur als gevolg. Door het contact met kaliumcarbonaat dat in bouwmaterialen en voeg- en metselwerk zit, ontstaat een chemische reactie. Maar door welke vochtproblemen verschijnt die witte aanslag op je muren? De 2 voornaamste oorzaken:
- Opstijgend vocht: je krijgt opstijgend vocht als de muren grondvocht absorberen. Dat is mogelijk als een bepaald deel van de muur niet voorzien is van een waterkering of wanneer deze kapot of onderbroken is.
- Doorslaand vocht: wanneer je gevel erg poreus of beschadigd is, kan regenwater in de muren dringen en zo ook je buiten- en binnenmuren beschadigen. Bevat de bouwconstructie bepaalde chemicaliën? Dan is er een kans op salpeter op je muren.
Hoe salpeterzuur verwijderen?
Met de juiste werkwijze en middelen is het mogelijk om zelf salpeteraanslag te verwijderen. Hou er wel rekening mee dat dit slechts een oppervlakkige behandeling is. De salpeter zal na een tijdje gewoon weer terugkomen als je muur vochtig blijft. Zo verwijder je salpeterzuur:
-
Muur voorbereiden
Bereid de muur voor door te schuren of te schrobben. Zo probeer je de aanslag zo veel mogelijk te verwijderen. Als de schimmel al over een groot deel van de muur is verspreid, is beschermende kleding en een mondmasker ook nodig.
-
Muur reinigen
Vervolgens kan je een oplossing van azijn of zoutzuur over het oppervlak van de muur aanbrengen. Meng 10 delen water met 1 deel zoutzuur en borstel hiermee de muur. Spoel daarna de muur goed af met water en laat deze een paar weken drogen. Daarom reinig je jouw buitenmuur idealiter in een droge periode.
-
Middel aanbrengen
Wanneer de muur goed gereinigd is, kan je een anti-salpetermiddel op de muur aanbrengen. Laat het product een tijdje inwerken en gebruik het eventueel nog een keer op de gevoeligere plaatsen. Volg de aanwijzingen op de verpakking en respecteer vooral de aangegeven droogtijden. Blijft de aanslag terugkomen? Dan kan je de witte aanslag nogmaals grondig wegschrobben en het product aanbrengen. Als je het proces te vaak moet herhalen, zal je andere methodes moeten toepassen.
BELANGRIJK: verwijderen is slechts een tijdelijke oplossing!
Wanneer je het salpeterzuur goed verwijdert, heb je mogelijk nog steeds last van het onderliggende vochtprobleem. De aanslag verwijderen is daarom geen oplossing voor de lange termijn. Je kan ook kiezen voor een definitieve aanpak. Daarover lees je hieronder meer, of vraag direct advies aan een expert. Vind een specialist in je buurt.
Hoe salpeterzuur vermijden?
Je moet rekening houden met het feit dat salpeterzuur na een tijdje zal terugkomen. Hoe goed je ook reinigt. Je moet het onderliggende vochtprobleem aanpakken om helemaal verlost te zijn van de aanslag en schimmels. Afhankelijk van het type vochtprobleem zijn er een aantal methoden die je kan toepassen:
1. Salpeterzuur door opstijgend vocht
Opstijgend vocht is de meest voorkomende oorzaak van salpeter. Dit vochtprobleem start onderaan de muren en verspreidt zich zo naar boven. De muur werkt dan als een soort spons en neemt continu water op langs de onderzijde. Wat kan je hier aan doen?
OPLOSSING 1: muren injecteren
Hierbij laat je de muren injecteren met een vochtwerend middel en zorg je er zo voor dat opstijgend vocht niet verder kan verspreiden. In de aangetaste muur boort een specialist over de volledige lengte gaten. Via deze gaten spuit een expert het vochtwerende middel in de muur. De boorgaten komen zo’n 3 à 5 centimeter boven de vloerpas en hebben een tussenafstand van 15 centimeter. Het middel wordt vervolgens geabsorbeerd door het metselwerk. Daar zet het uit en vormt het een waterkerende laag die de verspreiding van grondvocht tegengaat.
Gemiddelde prijs: vanaf €100 per lopende meter (excl. btw)
OPLOSSING 2: muren onderkappen
Je muren onderkappen is een zware en ingrijpende klus. Je laat dan in de muur een deel onderkappen rondom het hele huis zodat een specialist een waterdichte vochtkering kan plaatsen. Met een waterkerende folie ben je 100% zeker dat je nooit meer last zal hebben van opstijgend vocht. Zo’n oplossing is wel alleen geschikt voor grotere renovaties.
Gemiddelde prijs: 125 à 175 euro per lopende meter (excl. btw)
2. Salpeterzuur door doorslaand vocht
Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, is vocht dat via de buitenschil van een gebouw doordringt en uiteindelijk zichtbaar is op je binnenmuren. Welke vochtbestrijdingsmethoden zijn er?
OPLOSSING 1: muren impregneren
Je muren impregneren of hydrofoberen is een handige manier om doorslaand vocht tegen te gaan. Je spuit dan een vloeistof op de volledige gevel die vochtafstotend werkt. Het is wel belangrijk om het juiste impregneermiddel te kiezen. Een specialist brengt zo’n impregneermiddel met een speciale sproeier aan en werkt hiervoor altijd van boven naar beneden.
Gemiddelde prijs: 8 à 12 euro per m² (excl. btw)
OPLOSSING 2: nieuwe gevelbekleding
Is je gevel er slecht aan toe? Dan is het soms beter om voor een volledig nieuwe gevelbekleding te gaan. Je kan kiezen voor moderne crepi, de buitenmuren kaleien of met hout bekleden. Je woning ziet er zo ook als nieuw uit én je kan van de gelegenheid gebruik maken om gevelisolatie te plaatsen.
Gemiddelde prijs: € 40 à 250 per m² (excl. btw)
Wanneer een specialist inschakelen?
Het is belangrijk om het salpeterzuur en het onderliggende vochtprobleem snel en doeltreffend aan te pakken. Daarvoor schakel je het beste een professionele vochtbestrijder in. Zo ben je zeker van…
- Correcte analyse: het is altijd aanbevolen om een vochtmeting te laten uitvoeren door een expert. Zo’n specialist werkt met kwalitatieve toestellen die zorgen voor een precieze meting, tot diep in de muur. Je bent zo altijd zeker van de beste bestrijdingsmethode voor jouw muren.
- Kwalitatieve uitvoering: kies je voor een simpele behandeling of eerder een drastische klus? Je bent altijd zeker van een degelijke werkwijze en een mooi eindresultaat. Een vochtspecialist werkt met kwalitatieve materialen om je muren goed te beschermen.
- Geen schade: een woning zonder vochtproblemen blijft langer in een goede staat. Ook vermijd je zo schimmelvorming en andere problemen die op lange termijn voor klachten zullen zorgen. Want een vochtige muur ziet er niet alleen slecht uit, maar kan op termijn ook structurele schade veroorzaken.
Vind een ervaren specialist actief in je buurt!
Vermijd salpeterzuur, schimmels en andere problemen door het vocht in je muren te bestrijden. Met een ervaren vochtspecialist is de klus zó geklaard!
Bij Solvari kan je snel en eenvoudig een expert of bedrijf vinden om jouw muren helemaal vochtvrij te maken. Ontvang vrijblijvende voorstellen en advies via onze offerteservice.