Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rabat gevelbekleding

Wil je eenvoudig en efficiënt je gevel bekleden tegen een budgetvriendelijke prijs? Dan is een rabat gevelbekleding een interessante optie. Deze planken in hout, kunststof of composiet kan je namelijk vlot in elkaar schuiven. Uit welke uitvoeringen van rabatdelen kan je allemaal kiezen? En hoeveel kost een rabat gevelbekleding ongeveer per m²? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten rabat volgens materiaal
Mogelijke uitvoeringen van rabat
Prijs rabat gevelbekleding
Hoe rabat gevelbekleding monteren?
Rabatdelen zelf plaatsen of door vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat zijn rabatdelen?

Rabatdelen zijn planken of panelen met onderaan een groef en bovenaan een geschulpte rand (messing). Daardoor vallen deze planken vlot in elkaar te schuiven. Rabatdelen zijn populair voor tuinhuizen, tuinafsluitingen, schuurtjes en blokhutten, maar ook als gevelbekleding hebben ze tal van voordelen. Een kort overzicht:

 • Vlot te plaatsen: de messing bovenaan een rabatdeel schuift naadloos in de groef onderaan de andere rabatplank. Daardoor kan je met deze panelen snel en eenvoudig je gevel laten bekleden.
 • Budgetvriendelijk: een rabat gevelbekleding is gemiddeld goedkoper dan andere bekledingen als steenstrips, metalen gevelpanelen, een nieuw gemetselde buitenmuur, … Alles hangt natuurlijk af van de kwaliteit van het materiaal (bv. geïmpregneerd hout vs. tropisch hardhout).
 • Preventie van vochtproblemen: een rabat gevelbekleding in hout is goed bestand tegen schimmel, houtrot, … Omdat de groef en de messing naadloos in elkaar schuiven, is er namelijk geen kier tussen de houten planken. Zo blijft er geen water achter tussen de panelen na een regenbui.
 • Verschillende materialen: je kan kiezen voor rabatdelen in geïmpregneerd hout, thermowood, tropisch hardhout (bv. padoek), … Maar naast houten rabatdelen bestaan er ook planken in kunststof en composiet. Verder lees je meer over de materialen van een rabat gevelbekleding.
 • Vele uitvoeringen: ga je voor Zweeds rabat in het zwart? Of voor Deens rabat in een andere kleur? Verkies je enkel rabat of dubbel rabat met 2 planken per paneel? Met een rabat gevelbekleding kan je jouw gedroomde gevelafwerking kiezen. Verder lees je meer over de uitvoeringen van rabatdelen.

rabat gevelbekleding

 

Soorten rabatdelen volgens materiaal

Bij een rabat gevelbekleding denk je misschien in eerste instantie aan hout, maar ook rabatplanken in kunststof en composiet komen vaak voor.  Een kort overzicht van deze materialen:

 

rabat gevelbekleding hout 1. Rabat gevelbekleding in hout

Ben je op zoek naar een warme en rustieke gevelbekleding voor je woning, bijgebouw, …? Dan zijn rabatdelen in hout op jouw maat gesneden. Voor een schuurtje of tuinhuis kan je kiezen voor geïmpregneerd hout, maar voor een woning is thermisch behandeld hout (thermowood) of tropisch hardhout beter geschikt. Die houten rabatdelen zijn duurzamer en ook onderhoudsvriendelijker.  Let op: na verloop van tijd zijn ook deze rabatplanken aan een onderhoud toe tegen verkleuring en verwering (met een olie of beits op maat).

Prijs (excl. isolatie): € 100 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs (incl. isolatie): € 120 à 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

 

kunststof rabatdelen 2. Rabat gevelbekleding in kunststof

Vermijd je liever een regelmatig onderhoud aan je rabat gevelbekleding? Dan kan je ook voor kunststof rabatdelen kiezen. Zulke planken in PVC hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ze hebben een lange levensduur en zijn tegelijk budgetvriendelijk. Bovendien kan je kiezen uit een brede waaier aan kleuren, structuren, glansgraden, … Combineer je graag de voordelen van PVC met de natuurlijke charme van hout? Dan zijn kunststof rabatdelen met een houtnerfstructuur ideaal. Kortom, voor elk wat wils.

Prijs (excl. isolatie): € 65 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs (incl. isolatie): € 90 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

 

composiet rabatdelen 3. Rabat gevelbekleding in composiet

De troeven van hout en kunststof combineren kan ook met composiet rabatdelen. Deze rabatplanken bestaan uit een mix van kunststof met houtvezels of aluminium. Daardoor zijn deze rabatdelen erg onderhoudsvriendelijk, duurzaam, vorm- en kleurvast, … Net als bij kunststof planken kan je ook bij rabatdelen in composiet kiezen uit diverse kleuren, structuren en afwerkingen. Wil je tegelijk ook je buitenmuur isoleren? Dan zijn deze rabatplanken de ideale afwerking voor je buitengevelisolatie.

Prijs (excl. isolatie): € 75 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs (incl. isolatie): € 100 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

 

Welk materiaal voor mijn rabat gevelbekleding kies ik best?

Dat hangt vooral van jouw situatie en persoonlijke wensen af. Hou je van de rustieke uitstraling van hout? Dan kan je kiezen voor rabatdelen in thermowood of tropisch hardhout. Zie je op tegen het onderhoud van een houten rabat gevelbekleding? Dan zijn composiet of kunststof rabatdelen een betere keuze. Wil je zeker zijn van de juiste keuze tegen een correcte prijs? Dan vergelijk je best de voorstellen van meerdere gevelwerkers.

Gratis voorstellen vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende gevelwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijke uitvoeringen van rabatdelen

Naast het materiaal kan je verschillende andere keuzes maken voor een rabat gevelbekleding op jouw maat. Zo zijn er tal van uitvoeringen van rabatplanken op vlak van:

 

1. Stijl van de rabatdelen

Rabatplanken zijn beschikbaar in verschillende stijlen. Het meest bekende type is wellicht Zweeds rabat. Deze rabatdelen staan ook bekend als potdekselplanken. Het gaat om stapelbare panelen met een uitsparing (sponning), waardoor ze elkaar overlappen. Een vakman brengt deze rabatdelen dakpansgewijs op elkaar aan. Naast Zweeds rabat bestaat er ook Deens rabat. Die planken bestaan uit 3 golven en worden ook vaak ’triple profiel’ genoemd.

 

2. Kleur van de rabatdelen

Bij een rabat gevelbekleding in hout kan je voor natuurlijke houttinten (bruin, lichgrijs, …) kiezen, maar ook andere opties zijn mogelijk. Zo is Zweeds rabat in het zwart erg populair. Deze planken zijn dan gedompeld of gespoten in het zwart met een coating. Ga je voor kunststof of composiet rabatdelen? Dan is de keuze aan mogelijke kleuren zelfs nog veel groter. Jij bepaalt welke tint het beste past bij jouw woning.

 

3. Structuur van de rabatdelen

Bij houten rabatdelen kan je kiezen voor gladgeschaafde planken, maar ook uitvoeringen met een ribbel of kleine groef behoren tot de mogelijkheden. Ook bij kunststof en composiet rabatdelen zijn zowel gladde als ruwere structuren met een grovere korrel een optie.

 

4. Plaatsing van de rabatdelen

Rabatdelen voor je gevel kan je zowel horizontaal als verticaal laten plaatsen tegen een houten of metalen draagstructuur. Horizontale montage komt het vaakst voor, maar verticale rabatdelen zijn in opmars. Deze planken hebben een speciaal afwateringsprofiel om doorslaand vocht te vermijden (channelsiding rabat).

 

5. Afmetingen van de rabatdelen

Qua hoogte bestaat er zowel enkel als dubbel rabat. Bij enkel rabat bekleedt een gevelwerker je gevel plank voor plank. Dubbel rabat bevat 2 planken per paneel en is enkel verkrijgbaar in kunststof. Daarnaast kan je voor je rabatdelen ook kiezen uit verschillende diktes en lengtes.

 

TIP: vraag naar de mogelijkheden bij verschillende vakmannen

Wil je een goed zicht krijgen op de mogelijkheden voor jouw rabat gevelbekleding? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere gevelwerkers actief in je buurt. Zo kan je gericht verschillende stijlen, kleuren, structuren, … vergelijken en een doordachte keuze maken. Bovendien biedt ook niet elke vakman dezelfde uitvoeringen aan. Kortom, het loont dus om goed te kijken en te vergelijken.

Meerdere offertes aanvragen? Je kan vrijblijvend verschillende voorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Prijs rabat gevelbekleding

De prijs voor rabat gevelbekleding hangt vooral af van de oppervlakte van je gevel, de gekozen uitvoering, de eventuele combinatie met buitengevelisolatie, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende prijzen:

Type buitenmuurbekledingPrijs per m² zonder isolatie
(incl. btw en plaatsing)
Prijs per m² met isolatie
(incl. btw en plaatsing)
Crepi€ 40 à 80€ 100 à 140
Spuitkurk€ 60 à 80/
Cementpleister€ 30 à 40/
Steenstrips€ 150 à 200€ 200 à 250
Houten gevelbekleding€ 100 à 200€ 120 à 250
Kunststof gevelbekleding€ 70 à 125€ 100 à 175
Gevelplaten€ 75 à 150€ 100 à 200

Een precieze prijs voor jouw project? Vraag gratis prijsvoorstellen op maat aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt. Zo kan je gericht en eenvoudig prijzen, maar ook uitvoeringen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

gevelbekleding rabat

 

Hoe rabat gevelbekleding monteren?

Rabatdelen op je gevel monteren gaat snel, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Een vakman houdt rekening met verschillende aandachtspunten: voldoende ventilatie van de rabatplanken, geen te strakke montage van de messing en groef-profielen, schroeven en nagels van roestvrij staal gebruiken, … Zo’n gevelwerker volgt doorgaans de volgende stappen:

 1. Isolatiemateriaal aanbrengen (optioneel)

  Wil je de nieuwe uitstraling van je gevel combineren met een lagere energiefactuur? Dan kan je eerst buitengevelisolatie laten aanbrengen. Een gevelwerker plaatst dan eerst dunne kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, XPS, …) tegen je buitenmuur met een speciale lijmspecie.

 2. Draagstructuur plaatsen

  Tegen de isolatieplaten of je buitenmuur plaatst de gevelwerker een houten of metalen draagstructuur. Die ventilatielatten zorgen voor een luchtspouw tussen je isolatie en de rabatdelen. Dankzij die ventilatie blijven alle materialen mooi stabiel en droog en ontstaan er geen vochtproblemen.

 3. Rabatdelen monteren

  Is de draagstructuur aangebracht? Dan is het tijd om het Deens of Zweeds rabat te monteren op je gevel. De gevelwerker let erop dat hij houten rabatdelen niet te strak monteert. Anders kan het hout niet ‘werken’ (krimpen en uitzetten). Hetzelfde geldt voor de montage van de hoeklatten op de rabat gevelplanken. De vakman blijft ook minimaal 30 cm boven het maaiveld en minimaal 2 à 3 cm tot onder de dakrand.

Op zoek naar een gevelwerker actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende gevelwerkers  via onze offertepagina.

 

Zelf rabatdelen monteren of laten monteren?

Kan je zelf je rabat gevelbekleding plaatsen of laat je deze klus beter over aan een professionele gevelwerker? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zelf rabatdelen monteren

Heb je de nodige kluservaring? Dan kan je eventueel zelf je rabatdelen op je gevel monteren. Voor een optimaal eindresultaat zonder vochtproblemen hou je wel best rekening met enkele belangrijke aandachtspunten: de ventilatielatten van je draagstructuur niet te ver uit elkaar plaatsen, de juiste schroeven en nagels gebruiken, hout met duurzaamheidsklasse 1 of 2 gebruiken, afdruiprand aan de onderkant van de gevel, …

LET OP: ga je doe-het-zelven? Hou er dan rekening mee dat je al je materiaal (rabatdelen, hoeklatten, bevestigingsmateriaal, …) moet aankopen aan het btw-tarief van 21%. Doe je een beroep op een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw als je woning minstens 10 jaar oud is.

 

2. Rabatdelen laten monteren

Wil je zeker zijn van een prachtige en duurzame gevel met rabatdelen? Dan schakel je best een ervaren gevelwerker in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: laat je best ook buitengevelisolatie plaatsen?  Kies je beter voor thermowood Zweeds rabat of voor een ander materiaal? Ga je voor enkele of dubbele rabatdelen, voor zwart rabat of een ander kleur, …? Een gevelwerker geeft je advies op maat om de juiste knopen door te hakken.
 • Correcte en vlotte uitvoering: een gevelwerker plaatst je rabatdelen volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een duurzaam, stabiel en stevig eindresultaat zonder vochtproblemen. Door zijn ervaring gaat hij ook snel en efficiënt te werk.
 • Hoogwaardige materialen: een vakman gebruikt uitsluitend kwalitatieve rabatplanken, hoeklatten, bevestigingsmaterialen, … Bovendien kan hij al die materialen aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
 • Garantie: bij een gevelwerker krijg je een garantie op de uitgevoerde gevelwerken. Ga je zelf aan de slag en is er schade tijdens of na de plaatsing van je rabat gevelbekleding? Dan moet je wel zelf voor de kosten opdraaien.

CONCLUSIE: wil je zeker zijn van een fraaie rabat gevelbekleding op lange termijn? Dan doe je best een beroep op de expertise van een ervaren gevelwerker. Die gaat snel en efficiënt te werk en gebruikt bovendien enkel materialen van topkwaliteit. Ontvang gratis voorstellen bij gevelwerkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers