Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevel kaleien

Het beschilderen van een muur met kalkpleister heet kaleien. Meestal wordt metselwerk van een kaleilaag voorzien, maar in principe kan deze schilderafwerking op allerlei muursoorten worden toegepast. Ook muren waarbij de stenen flink toegetakeld zijn, kunnen met kalei worden behandeld. Als de muur echt een puinhoop is en allerlei uitstekende delen heeft, moeten die wel worden afgevlakt, omdat de kalei anders niet egaal kan worden aangebracht. Ontdek hier alle info en prijzen over kaleien.

Ga snel naar: kaleiverfvoor- en nadelenkostprijsprijzen op maat ontvangen

 

gevel kaleien Kaleiverf

Het hoofdingrediënt van kaleiverf is kalk. Daardoor is de kleur van kaleiverf meestal wit. Om andere kleuren te verkrijgen, moet de fabrikant kleurstoffen toevoegen. Dat is niet heel duur, maar veel mensen geven de voorkeur aan witte kaleiverf, waarschijnlijk omdat die er het frist uitziet.

Er gaat immers weinig boven een met kaleiverf afgewerkt gebouw dat staat te schitteren in de zon. Je hebt het zelf waarschijnlijk weleens gezien in dorpjes in Frankrijk: daar zijn soms alle huisjes met kaleiverf behandeld, wat de sfeer en schoonheid van zo’n dorpje behoorlijk ten goede komt.

 

Boerenbescherming

De eersten die de vruchten plukten van kalei, waren geen landheren leden van de bourgeoisie. De oorsprong van kalei is een stuk nuchterder: de uitvinders waren namelijk eenvoudige boeren. Die moesten elk jaar weer met lede ogen toezien hoe vocht en schimmels de gebouwen op hun erf teisterden. Wie daar niets aan deed, kon op zijn vingers natellen dat zo’n gebouw zou bezwijken.

Vooral stallen moesten het ontberen. Waar dieren zijn, is immers ook een hele hoop smerigheid, zelfs als je hard werkt om de boel een beetje schoon te houden. Om de muren te ontsmetten en tegen vocht te beschermen, begonnen de boeren op een gegeven moment hun stallen in te smeren met kalei. Elk jaar was het zover: rond Pasen brachten zij weer een extra laagje aan op de stalmuren zodat die weer een jaartje mee konden. Kaleien is dus uit nood geboren en uitgegroeid tot een kenmerk van landelijkheid en couleur locale.

Mooi

Je kunt je wel voorstellen dat na een aantal jaar kaleien een stal er heel anders uitzag dan voorheen. Na verloop van tijd was de kalklaag zelfs zo dik geworden dat de kleuren van de oorspronkelijke muren niet meer te herkennen waren. Steeds meer mensen viel het op dat zo’n hagelwitte muur vol nuances en kleine accenten best mooi staat, in ieder geval een stuk mooier dan de grauwe bakstenen die veel muren ontsierden. Wens je een prijs op maat te ontvangen voor het kaleien van jouw gevel? Dat kan gratis en vrijblijvend op onze offertepagina.

 

prijs kaleien gevel

 

Technische voordelen van kaleien

Een muur die met kalei is behandeld, is veel beter bestand tegen weer en wind. Het voordeel van kalei is dat het een ademende laag is. Stoffen die normaal gesproken een muur in- en uitgaan, zoals stoffen die je in regen aantreft, kunnen dat gewoon blijven doen. Dat lijkt misschien niet van belang, maar een muur die hermetisch dichtgekit wordt, kan op den duur gebreken gaan vertonen.

 

Nadelen van kaleien

Vanzelfsprekend is ook een kaleilaag niet perfect. Hoewel kalei slechts één enkel nadeel kent, kan dat nadeel wel doorslaggevend zijn voor sommige mensen. Naarmate de tand des tijds steeds meer invloed wint over kalei, kan het gaan verkleuren. De kalei wordt dan valer en kan zelfs een andere kleur krijgen. De meeste mensen kunnen daar gewoon mee leven, maar voor sommigen weegt dat nadeel zwaarder dan de voordelen.

 

Kostprijs van kaleien.

Hoewel kalei een leuke verbetering van een huis is, vraagt een vakman er natuurlijk wel een vergoeding voor. De meeste aannemers rekenen in vierkante meters wanneer je ze om een prijsopgave vraagt. Wil je een flink uit de kluiten gewassen muur van een kaleilaagje voorzien, dan kan de prijs dus vrij snel oplopen. Per vierkante meter rekenen veel aannemers namelijk zo’n vijfentwintig tot vijfendertig euro. Dat gaat je niet bepaald in de koude kleren zitten.

Het voordeel is wel dat de kaleilaag een flink aantal jaren blijft zitten en dat je er niet veel omkijken naar hebt. Je moet er wel rekening mee houden dat de muur verfvrij moet zijn. Als er een verflaag op zit, hecht de kaleiverf minder goed. Je kunt die verflaag zelf verwijderen, of je betaalt een aannemer ervoor.

Wens je een aannemer aan te stellen om uw gevel te kaleien? Dan kan je bij ons offertes opvragen bij meerdere aannemers tegelijk via onderstaand formulier.

Kaleien kan je ook zelf doen, maar het is redelijk tijdrovend. Bekijk hier ons stappenplan om de gevel te kaleien voor de klussers.

 

 

Offertes voor gevelbepleistering ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers