Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houtlook gevelbekleding

Verliefd op de warme, tijdloze uitstraling van een houten gevel? Maar twijfel je nog door het prijskaartje en het onvermijdelijke onderhoud? Dan is er gelukkig nog een andere optie: houtlook gevelbekleding. Dit zijn soorten gevelbekleding die de uitstraling van hout imiteren, maar zijn gemaakt van andere duurzame materialen. In dit artikel vergelijken we 2 opties: gevelbekleding met houtlook versus echt hout!

Ga snel naar:
OPTIE 1: houtlook gevelbekleding plaatsen
OPTIE 2: houten gevelbekleding plaatsen
CONCLUSIE: welk type gevelbekleding kies ik?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

 

OPTIE 1: Houtlook gevelbekleding plaatsen

vezelcement houtlook gevelbekleding

Als eerste optie bespreken we de houtlook gevelbekleding als alternatief voor echt hout. Niet alle soorten slagen er even goed in om de exacte stijl van echt hout na te bootsen. Maar hoewel houtlook gevels misschien niet de klasse hebben van massief hardhout, zijn ze wel budget- én onderhoudsvriendelijk. Bovendien heeft elk materiaal zijn eigen look, kenmerken en prijs om te vergelijken.

 

Soorten houtlook gevelbekleding

 • Houtcomposiet: dit soort kunststof houtlook bestaat voor 95% uit houtspanen en houtvezels, versmolten met kunststof bindmiddelen. De officiële naam is hout-kunststof-composiet. Het combineert de houtlook met de gebruiksvriendelijkheid van kunststof qua onderhoud en duurzaamheid.
 • PVC: de tweede soort kunststof gevelbekleding met houtlook is PVC. Deze afkorting staat voor polyvinylchloride en bestaat voornamelijk uit zout en aardolie. Het is een duurzame en brandveilige optie die zo goed als geen onderhoud vergt. PVC is ook een populaire keuze voor sidings, oftewel smalle gevelstroken.
 • Vezelcement: dit is een materiaal dat voor zo’n 95% bestaat uit minerale grondstoffen, zoals cement, kunststof vezels en cellulosevezels. Deze duurzame optie is ook fijn qua onderhoud. Net als andere kunststof opties is dit materiaal bestand tegen ongedierte en rot.
 • Aluminium: als je een materiaal wil dat zo lang mogelijk meegaat, is aluminium de beste keuze. Het productieproces van aluminium is iets minder milieuvriendelijk, maar wordt als gevolg van innovatie continu verbeterd. Bovendien is aluminium erg onderhoudsvriendelijk en zal het niet roesten.

 

Voor- en nadelen houtlook gevelbekleding (vs. echt hout)

 • Goedkoper dan de meeste houten gevels
 • Amper onderhoud nodig
 • Over het algemeen langere levensduur
 • Geen last van ongedierte, houtrot of schimmel

 

 • Het blijft een imitatie, niet alle houtlook zal even goed op echt hout lijken
 • Niet altijd even milieuvriendelijk (bv. aluminium)

 

Prijs houtlook gevelbekleding

Wat voor prijskaartje hangt er aan een houtlook gevel? Hierbij is vooral de totale oppervlakte die je bedekt van belang. Een hele gevel zal meer kosten dan een accentmuur. Daarnaast hanteert elke gevelwerker andere prijzen en opties. Hieronder een overzicht met richtprijzen:

Soort houtlook gevelbekledingPrijs per m² zonder isolatie (excl. btw, incl. plaatsing)Prijs per m² met isolatie (excl. btw, incl. plaatsing)
Houtcomposiet€ 80 - 110€ 125 - 150
PVC € 75 - 125€ 80 – 150
Vezelcement€ 80 – 120€ 150 – 200
Aluminium€ 50 - 150€ 100 – 200

Een exacte prijs voor jouw houtlook gevel? Bovenstaande bedragen zijn enkel richtprijzen. Ze kunnen verschillen per project en per gevelwerker. Wil je een totaalprijs voor jouw project? Vergelijk nu gratis en vrijblijvend meerdere gevelwerkers via ons offerteformulier.

 


 

OPTIE 2: Houten gevelbekleding plaatsen

houtlook gevelbekleding

Een echte houten gevel kan je huis een warme en authentieke look geven, maar wat komt daar allemaal bij kijken? Echt hout straalt tijdloze klasse uit en kost meer dan een houtlook gevel. Ook komt er meer onderhoud bij kijken. Wat meer uitleg over de opties en prijzen!

 

Soorten hout voor gevels

 • Hardhout: binnen de categorie hardhout vallen veel houtsoorten. Een paar voorbeelden zijn Padoek, Merbau, Afrormosia en Europees eikenhout. Uitgebreid aanbod dus, met verschillende duurzaamheidsklassen om te overwegen. Je kan ook kiezen voor zachthout, maar dit type hout is zonder behandeling niet geschikt voor buitengevels.
 • Thermowood: dit is niet echt een houtsoort, maar een verduurzamingsbehandeling van hout door middel van verhitting. Zo is het hout extra beschermd én vochtwerend. Het resultaat? Minder onderhoud. Het hout blijft echter wel gevoelig voor UV-straling. Als je dus vergrijzing wil voorkomen, kan je een speciale UV beits aanbrengen. Tegelijkertijd is thermowood ook een stuk goedkoper dan hardhout en zelfs vergeleken met sommige houtlook varianten.

 

Voor- en nadelen houten gevelbekleding (vs. houtlook)

 • Natuurlijke, authentieke uitstraling
 • Thermowood is mogelijk goedkoper dan houtlook

 

 • Over het algemeen duurder
 • Veel onderhoud nodig (vernissen, beitsen of oliën)
 • Vergrijzing van hout (kan ook een voordeel zijn, afhankelijk van je smaak)
 • Vatbaar voor houtrot, insecten en schimmels
 • Niet al het hout is ecologisch verantwoord (zoals tropisch hardhout)

 

Prijs houten gevelbekleding

De prijs van een houten gevel hangt sterk af van het type hout en de afwerking. Wat mag je verwachten als je offertes aanvraagt? Een paar richtprijzen op een rijtje:

Prijs houten gevelbekleding zonder gevelisolatie: 75 à 200 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs houten gevelbekleding met gevelisolatie: 100 à 250 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Benieuwd naar de prijs van een houten gevel?

Of misschien wil je ze vergelijken met houtlook gevelbekleding? Dat kan! Vraag vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 gevelwerkers en vergelijk hun prijzen. Je kan hiernaast ook hun assortiment en adviezen vergelijken. Start nu je aanvraag via het offerteformulier.

 


CONCLUSIE: welke type gevelbekleding kies ik?

houten gevelbekleding laten plaatsen

Iedereen is anders. Hou je van de uitstraling van hout, maar twijfel je nog tussen een materiaal met houtlook of echt hout? Ga uit van de volgende factoren voor een weloverwogen keuze:

 

 • Budget: de meeste mensen hebben een vast budget voor hun projecten. Is hardhout voor jouw gevel bv. te duur? Dan is een kunststof gevelbekleding met houtlook zeker een goed alternatief met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Persoonlijke smaak: niet elke houtlook gevelbekleding ziet er hetzelfde uit. Sommigen imiteren hout perfect en anderen hebben een meer uniforme en afgewerkte look. Het is dus zeker de moeite waard om meerdere houtlook materialen te vergelijken. Gaat er voor jou niks boven ’the real deal’? Dan kies je natuurlijk het beste voor een gevel van echt hardhout.
 • Duurzaamheid: hoe milieuvriendelijk je gevel is, kan erg belangrijk zijn. Zelfs als je niet voor hout gaat, kan je ook duurzame houtlook gevelbekleding vinden. Praat er zeker over met jouw expert!
 • Advies van je gevelexpert: als je offertes aanvraagt krijg je uitgebreid advies van meerdere gevelwerkers. Zij kennen alle materialen het beste. Zo kunnen ze je tijdens het hele proces begeleiden.

 

TIP: schakel een professionele gevelwerker in!

Naast kwalitatief materiaal krijg je ook advies op maat, gebaseerd op jaren aan ervaring. Nog twijfel over welke houtlook je wil? Of wil je een exacte prijs voor jouw droomgevel? Vergelijk meerdere gevelwerkers en vind de professional die jij zoekt. Je vergelijkt zo niet alleen de prijs, maar ook hun adviezen en aanbod. Je vindt het offerteformulier hier:

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers