Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thermowood gevelbekleding

Thermowood is thermisch behandeld hout. Door deze thermische behandeling is het hout veel minder gevoelig voor rot, schimmels en insecten. Dit type hout heeft dus geen onderhoud meer nodig. Lees in dit artikel de verschillende toepassingen en de prijs van een thermowood gevelbekleding.

Ga snel naar: toepassingenprijsvoor-en nadelenthermische behandelingproductie en onderhoud

 

thermowood gevelbekleding plaatsen Waarom thermowood?

Hout ziet af van de verschillende weersinvloeden en is gevoelig voor insecten en schimmels als gevolg van vocht. Thermowood biedt hier een oplossing: om de weerstand te verhogen wordt het hout verwarmd tot zo’n 200°C. Het vochtgehalte wordt hierdoor gehalveerd. Hierdoor verbetert de duurzaamheid. Deze behandeling wordt vaak toegepast op harsachtige houtsoorten.

Andere houtsoorten moeten gebeitst of gecoat worden als bescherming. Dit is bij thermowood niet meer nodig. Een thermowood gevelbekleding is een kant en klare houten gevelbekleding. Thermowood is een uitstekend alternatief voor geïmpregneerd hout of tropische houtsoorten.

 

Thermowood toepassingen

Thermisch behandeld hout kan men zowel binnenshuis als buitenshuis terugvinden. Binnenshuis wordt het vaak gebruikt bij parket, op wanden, als deuren of meubilair. Buitenshuis wordt het voornamelijk gebruikt als gevelbekleding, omheiningen, luiken en terrasvloeren.

Dit komt door de uitstekende vochtwerende eigenschappen van het hout. Daarnaast heeft het hout een mooie goudbruine uitstraling (zoals hardhout) en kan het onbehandeld worden toegepast. Binnenshuis kan thermisch hout ook prima worden toegepast bij het leggen van parketvloeren.

 

Prijs thermowood gevelbekleding

Dit varieert tussen €30 en €40 per vierkante meter. Omwille van z’n uitzicht en eigenschappen is thermowood vooral een alternatief voor tropische houtsoorten. Ter vergelijking: Bankirai is een populaire soort teakhout en kost al gauw €120/m2.

Wanneer je thermo hout zou behandelen met een speciale UV beits van een bepaalde kleur, dan heb je toch de blijvende uitstraling van Bankirai maar niet de hoge kosten. De prijs van thermo hout komt meer in de buurt van andere klasse II houtsoorten zoals eikenhout maar dan met de eigenschappen van klasse I. Ontvang hier vrijblijvend een prijs op maat voor jouw thermowood gevelbekleding.

 

thermowood gevelbekleding

 

Voordelen thermowood gevelbekleding

 • Hoge duurzaamheid (klasse I/II)
 • Milieuvriendelijk
 • Uitstraling van tropisch hout
 • Goedkoper dan bepaalde (tropische) houtsoorten
 • Goede dimensiestabiliteit
 • Minimale vochtopname
 • Doordat het hout volledig en tot in de kern behandeld is, kan men er in zagen en frezen. Dit heeft geen negatieve invloed op de beschermende eigenschappen.

 

Nadelen thermowood

 • Kleinere buigsterkte
 • Er kan tijdelijk vlekvorming optreden in het hout. Dit trekt uiteindelijk weg.
 • In een zeldzaam geval kan het hout gevoelig zijn voor UV straling van de zon.

 

Thermisch behandelen hout

De thermische behandeling zal de duurzaamheid en de vochtbestendigheid verbeteren, waardoor het zeker geschikt is voor extern gebruik. Thermisch behandeld hout wordt gemaakt door hout langdurig en onder hoge druk te verhitten. Dit gaat volgens een speciaal proces waarbij het hout eerst verhit wordt met stoom en later gedroogd. Men noemt dit proces ook wel ‘koken en bakken’ van het hout.

Door het verhittingsproces veranderen een aantal eigenschappen van het hout waardoor het zeer bestendig wordt tegen vocht, bacteriegroei, houtrot, houtworm en andere invloeden van buitenaf. Het hout wordt met andere woorden duurzaam gemaakt.

Andere benamingen voor thermisch behandeld hout zijn: hitte behandeld hout, thermisch gemodificeerd- of thermisch veredeld hout, thermisch hout en thermo hout. Noot: ‘Thermowood’ is een merknaam voor geretificeerd hout uit het gamma van het Finse Finnforest. Via het onderstaand formulier kan je gratis offertes op maat ontvangen voor een gevelbekleding uit thermowood.

 

thermowood gevelbekleding

 

Productie thermowood

Bij de productie van thermisch behandeld hout worden voornamelijk snelgroeiende boomsoorten gebruikt, zoals dennenhout en vurenhout. Deze worden gehaald uit duurzaam beheerde bossen. Dit is goed voor het milieu omdat er geen tropisch hardhout gekapt hoeft te worden.

 

Onderhoud thermowood

In principe heeft thermisch behandeld hout weinig onderhoud nodig. Het hoeft bijvoorbeeld niet gebeitst te worden, maar het mag wel. In de loop der tijd zal het hout een zilvergrijze tint krijgen. Wil je invloed op dit proces hebben en de kleur meer willen bepalen, dan kan je het hout beitsen of oliën.

Zorg  dan meteen voor een beits met een UV filter. Uit verschillende studies blijkt dat dit een positief effect op de duurzaamheid van het hout heeft. Het kan voorkomen dat er zich in een bepaalde periode mos vormt op het hout. Dit mos kan geen kwaad en zal het hout niet beschadigen. Het is echter niet mooi om te zien en mag dus verwijderd worden met bijvoorbeeld een hogedrukspuit.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers