Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten gevelbekleding monteren

Houten gevelbekleding bestaat altijd uit planken, planchetten of latten die een vakspecialist naast elkaar plaatst. Dat kan horizontaal of verticaal, en met open of gesloten voeg. Hoe moet je houten gevelbekleding monteren? In dit artikel bespreken we de verschillende opties, nemen we de werkwijze met je door en bespreken we een aantal van de belangrijkste aandachtspunten.

Ga snel naar:
Montage houten gevelbekleding: mogelijkheden
Gevelbekleding monteren: werkwijze
Houten gevelbekleding plaatsen: prijs
Gevelbekleding in hout plaatsen: aandachtspunten
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Zelf houten gevelbekleding plaatsen: een goed idee?

Waarom zou je zelf je houten gevelbekleding monteren? Ongetwijfeld ben je geïnteresseerd in doe-het-zelven om geld te besparen. Maar had je al stilgestaan bij de volgende nadelen?

 • Strenge garantievoorwaarden: heel vaak heb je bij de aankoop van gevelpanelen wel een aantal jaar garantie, maar alleen als je de panelen correct monteert. Doe je dit niet? Dan vervalt de garantie en zit je met de schade én de onvoorziene kosten opgescheept.
 • Risico op verkeerde montage: je gevelbekleding bestaat uit verschillende onderdelen die precies moeten worden opgebouwd. Maak je hier fouten? Dan kunnen er vochtproblemen ontstaan.
 • Tijdrovende bezigheid: de correcte montage van je gevelbekleding is een hele klus. Het vergt nu eenmaal tijd om de juiste materialen te kiezen, het voorbereidende werk te treffen, alles netjes te monteren, … Tijd die je misschien beter voor andere zaken gebruikt.

CONCLUSIE: is doe-het-zelven de moeite waard? Het monteren van houten planken, planchetten of latten vereist de nodige technische voorkennis en voorbereiding. En maak je een fout bij de plaatsing als klusser? Dan kan je de garantie op je producten wel vergeten. Met een gevelspecialist ben je zeker van een snelle en correcte plaatsing. Interesse? Vraag gratis voorstellen aan bij verschillende experts actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Montage houten gevelbekleding: mogelijkheden

Houten gevelbekleding is zeer veelzijdig. De meeste uitvoeringen kan je op allerlei verschillende manieren monteren. Hieronder bespreken we ze:

 

1. Verticale montage

houten gevelbekleding verticaal plaatsen

De verticale montage van houten gevelprofielen is ontzettend populair door hun strakke look, zowel bij woningen als bijgebouwen. Of je nu een fan bent van het uitzicht van tropisch hardhout of Europees hout, een verticale plaatsing past gegarandeerd mooi bij je woning en zorgt bovendien voor een goede afwatering.

Wil je aangepaste rabatdelen voor verticale montage? Kies dan voor channelsidings. Ze verschillen van standaard rabat doordat ze een rechte uitsparing hebben in plaats van ronde hoeken.

 

2. Horizontale montage

gevelbekleding hout plaatsen

In principe zijn alle soorten houtprofielen geschikt voor horizontale montage. Ze zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten en ontwerpen. Denk maar aan Deens rabat of dubbele blokprofielen, maar bv. ook visbekdelen, enkelvoudige latten en planchetten zijn mogelijk. Wist je dat je hout in dit geval minder snel vergrijst? Dit komt omdat regenwater niet gelijkmatig langs het hout naar beneden stroomt.

Voor een open, horizontale uitvoering is bv. het rhombus profiel aangeraden. Deze trapeziumvormige latten hebben afgeronde hoeken en krijgen daardoor een tussenruimte van ongeveer 1 cm na montage.

 

3. Open gevelbekleding

montage gevelbekleding

Wil je een gevel met een dynamische uitstraling? Dan is een open montage van je houten gevelbekleding het overwegen waard. De installateur laat dan een specifieke afstand tussen de latten of planchetten, waardoor het spel tussen licht en schaduw een uniek dieptegevoel creëert.

Kies je voor open voegen tussen je gevelplanken? Dan is een UV-werende folie wel een echte must. Deze is wind- en waterdicht en voorkomt dat eventueel vocht de constructie kan aantasten.

 

4. Gesloten gevelbekleding

houten gevelbekleding laten plaatsen

Wanneer er geen ruimte tussen de houten planken zit, spreken we over een gesloten montage. In dit geval worden de gevelelementen dicht tegen elkaar geplaatst. Mag het voor jou nog wat specialer? Dan kan je kiezen voor een overlappende uitvoering. Bijvoorbeeld met visbekdelen die je over elkaar laat monteren.

Hier heb je geen folie nodig omdat alle elementen samen een vochtwerende schil vormen. Horizontale geveldelen kan je probleemloos blind monteren. Zo zijn er geen bevestigingsmaterialen zichtbaar.

 

Mooie en correct geplaatste gevelbekleding?
Vraag advies aan een gevelspecialist!

Wil je graag hout tegen je gevel plaatsen? Maar twijfel je tussen horizontale of verticale montage? Of wil je nog meer weten over de verschillende voordelen van hout? Neem dan contact op met een ervaren gevelspecialist. Die informeert je graag over de mogelijke houtsoorten voor jouw project. Bovendien plaatst zo’n expert je gevelbekleding zoals het hoort en houdt die daarbij rekening met alle aandachtspunten. Denk aan de afwatering, de benodigde ventilatieruimte, bijkomende isolatie, …

Gevelexpert nodig? Dan zit je hier goed. Vind verschillende vakspecialisten actief in je buurt via onze gratis offerteservice. Vul het formulier in en ontvang binnen een paar werkdagen prijsvoorstellen op maat van je project!

 

Gevelbekleding monteren: werkwijze

De montage van houten gevelbekleding is geen simpele klus: er zijn erg veel elementen waar je aandacht aan moet besteden bij het proces. Een gevelspecialist gaat meestal als volgt te werk:

 1. Voorbereidende werken uitvoeren

  De omvang van deze werken is afhankelijk van de staat van je gevel. Soms is het nodig om eerst de oude grondlaag te verwijderen, je gevel te reinigen of om barsten en oneffenheden weg te werken. Belangrijk is dat de buitenmuur egaal en schoon is vóórdat je nieuwe gevelbekleding laat plaatsen.

 2. Isolatieplaten aanbrengen (optioneel)

  Plaats je nieuwe gevelbekleding? Kies dan ook meteen voor extra gevelisolatie. Hierdoor heb je in een handomdraai een energiezuinigere en comfortabelere woning. In combinatie met houten gevelbekleding zijn harde isolatieplaten (PIR of PUR) een goede keuze. Zo bespaar je meteen op je energiekosten.

 3. Raamwerk monteren

  Vervolgens is het tijd om de basis van je gevelbekleding te monteren: het achter- of raamwerk. Deze bestaat uit behandelde houten latten die niet meer dan 50 cm hart-op-hart van elkaar geplaatst worden. Belangrijk is om eerst de verticale latten te plaatsen. Alleen zo creëer je genoeg luchtcirculatie achter je gevelbekleding.

 4. Houten wandbekleding plaatsen

  Is het achterliggende raamwerk klaar? Dan is het tijd voor de houten gevelbekleding. Deze bevestigt je specialist met aangepaste materialen. Vaak zijn dat RVS nagels omdat ze weersbestendig zijn en dus minder snel zullen roesten. Hoeveel ruimte je hebt tussen deze nagels hangt af van de breedte van de profielen.

 5. Houten gevelbekleding afwerken

  Ten slotte is het de beurt aan de afwerking van de houten profielen. De meeste geveltoepassingen zijn al voorbehandeld, maar in sommige gevallen is het nodig om deze met een transparante of dekkende verf af te werken.

Houten gevelbekleding laten plaatsen? Vertrouw dan op het vakmanschap van een gevelexpert. Zo ben je zeker van een duurzaam eindresultaat. Kom in contact met een specialist uit je regio!

 

houten gevelbekleding blind bevestigen

 

Houten gevelbekleding plaatsen: prijs

Hoeveel betaal je voor de montage van nieuwe gevelbekleding in hout? Een overzicht met richtprijzen:

 

OPTIE 1: zelf gevelbekleding plaatsen

Wil je zelf je gevelbekleding plaatsen? Dan is je eerste drijfveer vast en zeker het besparen van arbeidskosten. In dit geval betaal je alleen maar de prijs van je gevelbekleding. Deze wordt o.a. bepaald door het type hout en de kwaliteit, de benodigde oppervlakte (in m²), de afwerking, … Je kan hiervoor rekenen op € 50 à 80 per m² zonder plaatsing, inclusief btw.

BELANGRIJK: onthou dat zelf klussen alleen voordelig is voor wie echt weet wat hij doet. Ben je niet zo handig aangelegd? Dan vertrouw je beter op de expertise van een gevelspecialist. Zo vermijd je problemen die na verloop van tijd voor dure herstellingskosten kunnen zorgen.

 

OPTIE 2: houten gevelbekleding laten plaatsen

Voor de plaatsing en afwerking door een vakspecialist betaal je gemiddeld € 150 à 200 m², exclusief btw, inclusief plaatsingskosten en gevelisolatie. De kostprijs per vierkante meter is dus een stuk hoger, maar toch blijft het slim om samen te werken met een expert. Zo ben je zeker van…

 • Individueel advies: het grote voordeel van een expert? Hij komt altijd langs voor een persoonlijk gesprek. Daarbij meet hij niet alleen alles op, maar neemt hij ook de tijd om al je wensen door te nemen.
 • Professionele plaatsing: een specialist plaatst jouw houten gevelbekleding precies zoals het hoort. Zo heb je gegarandeerd een correct gemonteerde gevelbekleding die mooi aansluit op je gevel.
 • Kwalitatieve houtsoorten: een doorwinterde gevelexpert gebruikt alleen de beste materialen voor jouw project.
 • Financiële voordelen: zonder de hulp van een vakspecialist heb je geen recht op bepaalde financiële voordelen. Wil je toch graag profiteren van een mooie korting, bv. voor isolatie? Dan is het slimmer om een expert in te schakelen.

Gevelspecialist nodig? Neem contact op met meerdere experts via onze gratis offertedienst.

 

Gevelbekleding in hout plaatsen: aandachtspunten

De montage van houten gevelprofielen is niet zo simpel als het lijkt. Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Anders kan bv. vocht je woning aantasten. Wat zijn dan precies de belangrijkste aandachtspunten? Een kort overzicht:

 • Gekozen houtsoort: binnen het aanbod aan gevelpanelen is elk type hout geschikt voor buitengebruik. De kwaliteit wordt bepaald door de duurzaamheidsklasse van het hout. Hoe hoger die klasse (bv. duurzaamheidsklasse I), hoe sterker de houtsoort en hoe langer de uiteindelijke levensduur.
 • Onderhoudskosten: sommige houtsoorten vergen meer onderhoud dan andere. Belangrijk hierbij is de duurzaamheidsklasse, het type hout en de afwerking. Hout met duurzaamheidsklasse I heeft geen afwerking nodig, maar vergrijst op een natuurlijke manier.
 • Ventilatieruimte: wil je vocht en schimmels vermijden? Dan is ruimte tussen je constructie een must om overbodig vocht af te voeren. Daarom plaatst een specialist altijd eerst de verticale latten van je raamwerk. De hart-op-hartafstand is dan meestal 50 cm.
 • Regenwaterafvoer: de montagerichting van je balken bepaalt in sterke mate de afvoer van het hemelwater. Het spreekt voor zich dat gevelpanelen die verticaal geplaatst zijn, sneller water afvoeren dan horizontaal geplaatste planken. En dit heeft op zijn beurt ook invloed op hoe snel het hout vergrijst.
 • Dikte nagel: de dikte van de bevestigingsmaterialen is nét zo belangrijk voor een kwalitatieve montage. Zo hangt de afstand tussen de gebruikte nagels af van de montagewijze (horizontaal, verticaal, overlappend, blind, …) en de breedte van de planchetten.
 • Andere opmerkingen: we raden af om je zonsverduistering of regengoot direct tegen je houten gevelbekleding te bevestigen. Dat kan je hout beschadigen en zo vochtinslag veroorzaken. Om dit te vermijden, monteer je deze elementen dus beter tegen het raamwerk.

 

Vergelijk offertes en bespaar!

Wil je ceder planchetten plaatsen? Denk je eraan channelsidings te monteren? Of ga je houten gevelbekleding plaatsen op isolatie? Dan zit je hier goed! Via onze offerteservice ontvang je meerdere prijsvoorstellen van experts. Zo kan je niet alleen offertes vergelijken, maar zie je ook hoe de verschillende vakmensen hun prijzen opbouwen. Vergelijk niet alleen prijzen, maar ook uitvoertermijnen, materialen, houtsoorten, … en maak een weloverwogen keuze!

Hoe vergelijk ik offertes? Daar helpt Solvari je graag bij. Vul het onderstaande aanvraagformulier in, ontvang meerdere voorstellen van professionals actief in je buurt en vergelijk!

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers