Gevelbekleding in kunststof-hout
Omdat massief hout niet voor iedereen betaalbaar is, of omdat het ook simpelweg niet het gewenste effect heeft zijn er houtafgeleiden ontstaan die (gedeeltelijk) van minderwaardig hout of houtafval kunnen worden gemaakt en die in een aantal toepassingen massief hout kunnen vervangen.
Voorbeelden zijn onder andere: MDF, Fineer, houtvezelplaat, meubelplaat, triplex en multiplex, spaanplaat, hardboard, laminaat en zachtboard.
Ga snel naar: wat is houtcomposiet – vormen – voor-en nadelen – prijzen op maat ontvangen
Houtcomposiet
Een gevel in houtcomposiet ziet er uit als ‘een gevel met planken’. Het uitzicht is dan wel hetzelfde als bij hout, maar in werkelijkheid zijn er tal van verschillen. De kleur bijvoorbeeld is bij hout beperkt tot de natuurlijke kleur, maar bij houtcomposiet kan er gekozen worden uit meerdere kleuren. Een ander aanzienlijk verschil is de flexibiliteit. Houtcomposietplaten zijn veel flexibeler en hebben daardoor meer steunlatten nodig dan gewoon hout. Het materiaal kan echter wel, zoals normaal hout, met houtwerktuigen bewerkt worden.
Houtcomposiet bestaat meestal voor 95% uit houtspanen en houtvezels. Dit wordt dan versmolten met bindmiddelen. De officiële benaming is hout-kunststof-composiet, in de volksmond ook wel houtkunststof of composiethout genoemd.
Er is keuze uit een opgevulde variant en een holle variant. Het is duidelijk dat de holle variant iets nadeliger is dan de volledig opgevulde variant, omdat deze laatste toch steviger is.
Uitzicht en vormen van houtcomposiet.
Kleuren
Bij gewoon hout wordt je vaak geconfronteerd met de vergrijzing van het hout, afhankelijk hoe de gevel is onderhouden en nabehandeld. Houtcomposiet blijft de gekozen kleur behouden.
De meest frequente kleuren leunen dicht aan bij de natuurlijke kleuren die hout met zich meedragen: zandkleuren, kleuren gaande van lichtgrijs tot meer donkere kleuren (bruinachtig).
Onderhoud van een gevel in houtcomposiet.
Hout dient beschermd te worden tegen schimmels en insecten, maar houtcomposieten hebben zoveel onderhoud niet nodig. Het onderhoud kan zich dus perfect beperken tot het regelmatig reinigen, ontmossen en/of verven. Gemiddeld genomen heeft houtcomposiet een theoretische levensduur van 50 jaar.
Benieuwd naar een prijs op maat voor een gevelbekleding uit houtcomposiet? ✓ Ontvang gratis offertes.
Voordelen houtcomposiet
- Onderhoud: Eenvoudig te onderhouden en snel schoon te maken.
- Natuurlijk: Behoudt het natuurlijk uitzicht en structuur van nieuw hout (gekozen kleur blijft behouden).
- Duurzaam: Water en zonlicht resistent (UV-stabiel): het gaat dus niet rotten, splinteren of vervormen bij blootstelling aan zonlicht of regen.
- Goedkoop: Goedkoop in verhouding tot andere oplossingen voor gevelrenovatie.
- Ecologisch: Houtcomposiet is 100% recycleerbaar en dus een milieuvriendelijk alternatief op tropische houtsoorten. Wil je echt het meeste milieuvriendelijke alternatief? De Deceuninck Twinson pvc-houtcomposieten zijn ook PEFC gecertificeerd* wat betekend dat er voor elke gerooide boom een nieuwe wordt geplant en dat er niet meer bomen worden gekapt dan er kunnen worden aangeplant.
(*) Over de PEFC-certificatie: Producten die PEFC gecertificeerd zijn staan onder het toezicht van een duurzaamheidscharter, de internationale non-profit organisatie Program for the Endorsement of Forest Certification. Concreet houdt dit in dat er wordt op toegezien dat er niet meer bomen worden gerooid dan dat er worden aangeplant. Op die manier blijft de biodiversiteit behouden en garanderen deze producten alle respect voor het klimaat. Alle Deceuninck Twinson producten beschikken over het PEFC-certificaat (Nr certicaat: PEFC 07-31-216).
Nadelen houtcomposiet
- Je bent meestal verplicht te werken in de lengte.
- Ventilatie voorzien is nodig. Bij Deceuninck is dit onder andere standaard voorzien in hun Twinson Gamma.
Informatie, tips en inspiratie.
Tips bij houtcomposiet plaatsing
- Voorzie een kopse speling die rekening houdt met de thermische uitzetting: houtcomposiet zet namelijk uit bij warmte, voornamelijk in de lengte.
- Voorzie ruimte voor verluchting/ventilatie (de spouw) achter de wandbekleding voor de natuurlijke verluchting, maar voorzie ook een spleet in de lengte zodat er tocht kan ontstaan en de lucht ververst kan worden. Dit is belangrijk voor het uitdrogen.
- Volg de richtlijnen van de fabrikant omtrent de tussenafstand voor ondersteuningen.
Andere toepassingen voor houtcomposiet.
Houtcomposiet kan niet alleen voor de gevel gebruikt worden, het is ook al heel populair bij andere toepassingen: Terrassen, tuinhuisjes, de afwerking van zwembadranden en vijverranden. Dit zijn, naast de gevelbekleding, de gebieden waar houtcomposiet het vaakst worden gebruikt.
Richtprijs.
Het materiaal kan gaan van 35 euro tot 50 euro per vierkante meter.
Er zijn bij sommige aanbieders ook doe-het-zelf pakketten verkrijgbaar. Voor zo’n totaalpakket mag je toch beginnen rekenen vanaf 50 euro per vierkante meter.
Het bedrijf rolvaplast heeft zijn eigen gamma ‘MIKS’ met panelen (sidings) dat bestaat uit een uitgebelanceerd mengsel van hout en pvc. Het wordt door andere internetgebruikers toch vaak goed onthaald. De panelen kosten ongeveer 50 a 60 euro per vierkante meter.
Het is steeds aan te raden om prijzen van verschillende vakmannen te vergelijken. Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat ontvangen en zo geld besparen door de beste prijs-kwaliteit te kiezen. Klik hier voor vrijblijvende offertes.
De plaatsing van Twinson gevelpanelen van Deceuninck kan eigenlijk ook door 1 persoon geplaatst worden. Twinson, een nieuw revolutionair materiaal vervaardigd uit hout en PVC, is voorzien van tand- en groefsysteem en onzichtbare bevestigingsclips waardoor de plaatsing vrij eenvoudig is. Dit zal je zelf kunnen merken als je onderstaande installatie video bekijkt (zie onder).
Gevel in houtcomposiet: filmpje.
Een alternatief materiaal voor de klassieke gevelbekleding bij nieuwbouw of renovatie is houtcomposiet. Dat is een mengsel van houtpulp en pvc en combineert de voordelen van beide. Houtcomposietpanelen laten zich heel makkelijk plaatsen. Zeker op een onregelmatige muur start je eerst met een houten kader. Daarop komen dan twee aluminiumprofielen, en je kan beginnen. Door hun duurzaam karakter hoeven de panelen ook niet meer geschilderd of vernist te worden. Ze zijn dus ook zeer onderhoudsvriendelijk.
Per Vierkante Meter, het woonmagazine met de nieuwste lifestyle-, bouw-, doe-het-zelf- en groentrends, gaat samen met een aantal experts op zoek naar inspirerende en praktische tips voor in en rond de woning.