Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Leien gevelbekleding: Mogelijkheden & Prijzen

Leien zijn te onderscheiden in natuurleien en kunstleien. Deze zijn zowel als dakbedekking als als gevelbekleding toe te passen. Ze kunnen in allerlei legverbanden gelegd worden waardoor je een zeer unieke gevel kan creëeren. Ontdek in dit artikel de mogelijkheden, voordelen en prijzen van een leien gevelbekleding.

Ga snel naar: soorten leien – legverbandenvoordelenprijs

 

leien gevelbekleding inspiratie Soorten leien

We maken een onderscheid tussen natuurleien en kunstleien. Om tot natuurleien te komen, worden leisteenblokken verzaagd en gekliefd tot kleine, platte bladen. Kunstleien daarentegen worden vervaardigd uit vezelcement, een mengsel van cement en minerale vezels.

De montage gebeurt met haken en/of spijkers op een houten rasterwerk dat aan de dragende binnenmuur wordt bevestigd en dat opgevuld wordt met isolatiemateriaal. Het materiaal is vooral bekend voor wachtgevels van half-open bebouwingen. Het kan wel zonder problemen dienen als esthetisch element voor een volledige gevel.

 

Uitzicht kiezen: gevels in leien

Er zijn diverse soorten leisteen, afhankelijk van de oorsprong. Er is ook voldoende keuze uit het groot scala aan kleuren. De beschikbare kleuren zijn die van natuursteen en gaan van grijs tot antraciet. Voor een vrijblijvende prijs op maat per legverband van leien, kan je op de offertepagina terecht.

 

Leien in halfsteensverband

De vierhoekige leien worden horizontaal in plaats van vertikaal geplaatst. De traditionele leihaken zijn onzichbaar doordat elke lei vernageld is op het latwerk.

 

Leien in dubbele dekking

De meest bekende en de meest veelzijdige methode voor zowel dak als gevel. Deze textuur laat alle kleuren en formaten toe. De leien worden bevestigd door middel van een leihaak, wat voor deze bekleding grote robuustheid en stormvastheid verzekert.

 

Ruitdekking klassiek dambord

Een economische gevelbekleding die een andere textuur aan een moderne gevel kan geven. De ruitdekking is vooral bekend voor de bekleding van grote wachtgevels.

 

Leien in open voeg

De “open voeg” dekking is een methode om gevels te bekleden met kleinformatige elementen uit vezelcement. Deze methode ontleent zijn naam aan het feit dat er zich tussen twee naast elkaar gelegen leien steeds een voeg bevindt met een breedte ongeveer gelijk aan één derde van een leibreedte.

 

Leien in enkelvoudige horizontale dekking

De enkelvoudige horizontale dekking is een dekmethode die geschikt is voor daken en gevels. Deze methode maakt gebruik van rechthoekige leien die bevestigd worden op horizontale houten panlatten. De leien worden met hun langste zijde quasi evenwijdig met de panlatten geplaatst. De regendichtheid wordt bekomen door de horizontale en vertikale overlapping van de leien onderling, waardoor een schubpatroon verkregen wordt.

 

Leien in enkelvoudige horizontale dekking in lijn

De leien worden ofwel op een klassieke horizontaal latwerk of op een enkelvoudige verticale draagstructuur bevestigd. De enkelvoudigde horizontale dekking in lijn is een plaatsingssysteem voor gevels met vezelcementleien van klein formaat. Bij dit systeem gebruikt men rechthoekige leien waarvan een boven- en onderhoek worden afgesneden.

De leien worden bevestigd op een horizontaal latwerk en met hun langse zijde evenwijdig met de panlatten. De regendichtheid wordt verzekerd door de horizontale en verticale overlappen.

 

Leien in dubbele dekking cassettesysteem

Een plaatsingssysteem voor gevel met rechthoekige vezelcementleien die worden bevestigd op een verticaal latwerk in een recht verband. De dubbele dekking volgens het cassettesysteem is een plaatsingssysteem voor gevel met vezelcementleien met rechthoekige formaten. De leien worden bevestigd op een verticaal latwerk in een recht verband.

Tussen de verticale rijen van de lijen wordt een voeg gelaten waarachter een waterdichting wordt geplaatst teneinde het de regendichtheid van het systeem te verzekeren.

 

Ruitdekking plaatsing in dambordpatroon

Moderne variant op de klassieke ruitdekking. Deze type dekking is vooral bekend voor de bekleding van grote wachtgevels.

Benieuwd naar een prijs op maat voor een leien gevelbekleding? ✓ Ontvang hier gratis offertes.

 

leien gevelbekleding

 

Voordelen leien gevelbekleding

 • Complexe en strak afgelijnde volumes zijn zonder hulpprofielen mogelijk.
 • Gevel en dak kunnen doorlopen zonder onderbrekingen
 • Het heeft een goed ademend en isolerend vermogen
 • Leien zijn zeer economisch
 • Het materiaal is van laag gewicht
 • Het is vrij duurzaamheid en heeft een garantie van 30 jaar

 

Nadelen leien gevelbekleding

 • Het materiaal is duur.
 • Leien zijn zeer fragiel, zeker als gevelbekleding. Het is dus niet verwonderlijk dat er zich barsten kunnen vertonen na vriesweer of na schokkende inslagen.
 • Er kan mosvorming plaatsvinden, vooral op kanten waar de zon niet komt. Vezelcementleien zijn het meest gevoelig aan verkleuring en mos. Ontmossen dient te gebeuren door de leien voorzichtig af te wrijven met of zonder borstel. Natuurleien vergen minder onderhoud, maar zijn wel duurder bij plaatsing.
 • Je dient jaarlijks te checken of er geen gebroken elementen zijn die moeten vervangen worden.

 

Prijs leien

De richtprijs voor kunstleien ligt tussen €75 en €80 per vierkante meter. Voor natuurleien ligt de prijs iets hoger, namelijk tussen €110 en €125 per vierkante meter. Om zeker te zijn van een correcte prijs, is het aan te raden om offertes van verschillende vakmannen te vergelijken. Via onderstaand formulier kom je in één klik in contact met specialisten uit jouw buurt en ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Een weetje:

Natuurleien zijn eerder een lokaal ‘fenomeen’. Ze komen dus voornamelijk voor in bepaalde gebieden, zoals bijvoorbeeld de Ardennen. Buiten deze gebieden komen ze veel minder voor.

 

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers