Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Douglas gevelbekleding

Hout wordt steeds populairder als materiaal voor de gevelbekleding van zowel woningen als bijgebouwen. Een ideale houtsoort voor de gevelbekleding van een bijgebouw is douglas hout. Een douglas gevelbekleding is vooral herkenbaar aan z’n unieke, geelrode kleur. In dit artikel lees je alles over de voordelen van douglas hout, de prijs, de vele uitvoeringen en de mogelijke alternatieve houtsoorten.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Douglas gevelbekleding prijs
Alternatieven voor douglas
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een douglas gevelbekleding?

Douglas is een naaldhoutsoort en komt van de douglasspar. Dit is een veel voorkomende naaldboom in Europa die tot 20 meter hoog kan worden. Deze houtsoort kenmerkt zich door zijn opvallende roodgele kleur en unieke vlamstructuur.  Wegens zijn lagere duurzaamheidsklasse en makkelijke bewerkbaarheid is douglas hout vooral geschikt voor bijgebouwen zoals schuren, tuinhuizen en overkappingen.

Douglas gevelbekleding plaatsen? Schakel een gespecialiseerde gevelwerker in. Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend voorstellen van verschillende experts in je buurt. Zo kan je meerdere adviezen vergelijken. Start je aanvraag hier.

douglas gevelbekleding verticaal

 

Voor- en nadelen douglas gevelbekleding

Waarom zou je voor douglas hout kiezen in plaats van een andere houtsoort? Een gevelbekleding uit douglas heeft tal van voordelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij en vernoemen ook 2 nadelen van een douglas gevelbekleding:

 

Voordelen douglas gevelbekleding

 • Goedkoop: in vergelijking met andere houtsoorten voor gevelbekleding is douglas 1 van de goedkopere alternatieven. Het materiaal heeft daarom ook een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Verschillende uitvoeringen: douglas hout kan je op heel wat manieren verzagen en is daardoor beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Denk maar aan planken, balken, rabatdelen, schaaldelen, palen… Bovendien krijg je ook nog een andere uitstraling, afhankelijk van een horizontale of verticale plaatsing.
 • Stevig: deze houtsoort is zeer sterk. Het heeft ook een hogere buigweerstand in vergelijking met andere naaldhoutsoorten, wat het zeer geschikt maakt voor constructiebalken en gevelconstructies.
 • Milieuvriendelijk: douglas hout heeft een kleinere impact op het milieu dan verschillende andere naaldhoutsoorten. Dat komt omdat de douglasspar snel groeit en op grote schaal verbouwd wordt in Europa. Verder kan een douglas gevel met het juiste onderhoud ook zeker 10 à 15 jaar meegaan.
 • Unieke uitstraling: een houten gevelbekleding zorgt voor een warme en charmante uitstraling. Douglas hout heeft daarbovenop ook nog eens een unieke kleur met rode, roze, gele, oranje en bruine tinten.
 • Makkelijk bewerkbaar: dit type hout behoort tot de zachte naaldhoutsoorten en is erg makkelijk te bewerken. Daardoor is het ook geschikt voor veel verschillende uitvoeringen en toepassingen.

 

Nadelen douglas gevelbekleding

 • Lagere duurzaamheidsklasse: douglas hout heeft een duurzaamheidsklasse 3, wat lager ligt dan verschillende andere houtsoorten. Dat betekent dat het materiaal minder resistent is tegen schimmels en vocht en daardoor minder lang meegaat.
 • Minder geschikt voor woningen: door zijn samenstelling en duurzaamheidsklasse is douglas hout minder geschikt voor de gevelbekleding van je woning. Je ziet deze houtsoort vooral als gevelbekleding voor bijgebouwen zoals schuren en tuinhuizen.

 

Interesse in een douglas gevel?

Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden voor een gevelbekleding in douglas voor jouw bijgebouw? Vraag dan zeker advies aan een gespecialiseerde gevelwerker. Door het offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere gevelwerkers in jouw buurt. Vergelijk gratis advies op maat.

 

Douglas gevelbekleding: uitvoeringen

Eén van de voordelen van een douglas wandbekleding is dat je dit hout op meerdere manieren vorm kan geven. Elke uitvoering zorgt voor een unieke look van je gebouw. We geven een kort overzicht van de meest voorkomende uitvoeringen van een douglas gevel:

 • Planken: de populairste uitvoering van douglas hout zijn planken. Douglas planken kan je zowel horizontaal als verticaal plaatsen. Ze zijn beschikbaar als fijnbezaagde of geschaafde planken. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor een speciaal type plank, namelijk de vlonderplank.
 • Rabatdelen: dit zijn planken of panelen die aan de onderkant een groef en aan de bovenkant een geschulpte rand hebben. Daardoor hebben ze een soort van overlap en sluiten ze mooi aan op elkaar. Ook hier heb je de keuze tussen fijnbezaagde en geschaafde rabatdelen.
 • Balken en palen: douglas balken en palen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en zijn heel stevig. Daardoor zijn ze  ideaal voor de constructie van bijgebouwen zoals schuren en tuinhuizen.
 • Schaaldelen: dit zijn planken die een rand hebben met schors van de boom. Daardoor zorgen ze voor een landelijke en robuuste uitstraling. Schaaldelen zijn altijd fijnbezaagd. De randen zijn niet recht, waardoor de planken niet volledig op elkaar aansluiten, maar ze worden wel zo geplaatst dat ze deels overlappen.

 

Douglas gevelbekleding prijs

Douglas hout is 1 van de goedkoopste houtsoorten voor de bekleding van je gevel. De prijs voor jouw douglas gevel hangt af van de gekozen uitvoering, de oppervlakte van de gevel, de afwerking… Als je je gevelbekleding laat plaatsen door een gespecialiseerde gevelwerker, moet je daar ook de plaatsingskosten bijrekenen. De materiaal- en plaatsingskosten op een rij:

 • Douglas hout: 8 à 65 euro per m² (excl. btw).
 • Plaatsing douglas gevel: 60 euro per m² (excl. btw)

 

Zelf douglas gevelbekleding plaatsen of vertrouwen op expert?

Kan je een douglas gevelbekleding nu zelf plaatsen of kies je toch beter om het door een ervaren gevelwerker te laten plaatsen? Als je de gevelbekleding zelf plaatst, bespaar je arbeidskosten. Laat je de gevel plaatsen door een vakman? Dan betaal je ook de arbeidskosten. Daartegenover staat dan wel zekerheid van een goede plaatsing, garantie bij schade, een optimaal eindresultaat, een verlaagd btw-tarief, …

Je douglas gevel laten plaatsen door een gevelwerker? Via onze offerteservice ontvang je meerdere voorstellen van experts in jouw buurt. Zo kan je adviezen en prijzen makkelijk vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

douglas gevelbekleding

 

Alternatieven voor douglas gevelbekleding

Ben je benieuwd welke andere houtsoorten je naast douglas hout nog kan gebruiken voor je gevel? We sommen hieronder enkele alternatieven op om je te helpen bij je keuze voor je houten gevelbekleding.

 

1. Andere naaldhoutsoorten

Naast douglas zijn er nog heel wat andere houtsoorten die afkomstig zijn van naaldbomen. Dit zijn bijvoorbeeld cedar hout, witte den, spar, grenen, vuren… Naaldhoutsoorten worden ook wel zachthout genoemd en zijn over het algemeen makkelijker te bewerken dan andere houtsoorten.  Een ander voordeel is dat de gemiddelde prijzen voor naaldhoutsoorten ook lager liggen dan die van andere soorten.

Richtprijs naaldhoutsoorten: € 15 à 65 per m² (excl. btw). Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

2. Hardhoutsoorten

Een alternatief voor de naaldhoutsoorten zijn hardhoutsoorten. Hardhout is in tegenstelling tot zacht hout afkomstig van loofbomen. De meest voorkomende hardhoutsoorten zijn Europees eiken, Afzelia, Afromosia, Western Red Cedar, Padouk… Deze houtsoorten hebben over het algemeen een betere duurzaamheidsklasse dan naaldhout. Daardoor zijn ze, in tegenstelling tot douglas hout, ook geschikt voor de gevelbekleding van woningen. We maken ook een onderscheid tussen tropisch en Europees hardhout:

 • Tropisch hardhout: dit hout heeft een goede duurzaamheidsklasse en lange levensduur. Het nadeel is echter dat het een grotere impact heeft op het milieu doordat het afkomstig is van tropische bossen die steeds meer gekapt worden. Bovendien creëert het transport van het hout veel CO2 uitstoot.
 • Europees hardhout: dit is een milieuvriendelijker alternatief voor tropisch hardhout. Europees hardhout komt vaak van eiken, kastanje of robinia. Deze soorten zijn qua kwaliteit en levensduur vergelijkbaar met tropische hardhoutsoorten, maar hebben dus een kortere transportafstand.

Richtprijs hardhout: € 50 à 150 per m² (excl. btw). Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

3. Thermisch gemodificeerd hout

Tot slot biedt ook thermisch gemodificeerd hout een alternatief voor douglas. Deze houtsoorten zijn eigenlijk zachte houtsoorten, maar ze krijgen een behandeling met stoom of hitte. Daardoor hebben ze ongeveer dezelfde duurzaamheidsklasse en levensduur als tropisch of Europees hardhout. Over het algemeen zijn ze wel goedkoper en milieuvriendelijker dan hardhout. Veelgebruikte soorten zijn thermo ayous en thermowood.

Richtprijs thermisch gemodificeerd hout: € 35 à 70 per m² (excl. btw). Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Welke houtsoort kies ik het best voor mijn gevel?

Dat hangt vooral af van jouw voorkeuren en budget. Vind je het essentieel dat jouw gevel gemaakt is uit milieuvriendelijk hout? Dan kies je best voor een zachte houtsoort. Wil je een gevel met een lange levensduur die niet te duur is? Dan is thermisch gemodificeerd hout een goede optie. Ben je dan weer op zoek naar een unieke look voor de gevel van je bijgebouw? Dan is douglas hout zeker en vast een goede keuze.

Vraag advies aan een gevelwerker! Twijfel je nog of douglas geschikt is voor jouw gevel? Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere experts in jouw buurt. Zij helpen je graag verder en geven je advies op basis van jouw wensen en budget. Ontvang vrijblijvend offertes via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde gevelwerkers