Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuur isoleren

Spouwmuur(isolatie) is voor veel mensen een onbekend begrip. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur met daartussen een luchtruimte van ongeveer 6 centimeter: de spouw. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen. De muur voelt na isoleren niet meer kil aan en straalt geen kou meer af.

Je huis voelt comfortabel warm. Met spouwmuurisolatie kan je tot wel 25% op je energiefactuur besparen.
Door de spouwmuur kan het regenwater dat tegen de gevel komt door de capillaire werking van de poreuze baksteen niet meer tot binnen doordringen omdat de gevel onderbroken wordt door de spouw. Door de spouw licht te ventileren met roostertjes of open stootvoegen (verticale voegen) onder en boven in het buitenblad wordt de waterdamp afgevoerd en droogt de muur uit.

 

Spouwmuurisolatie

Een luchtspouw van 50 mm breedte heeft een isolerende functie, die overeenkomt met een laag isolatiemateriaal van ongeveer 5 mm dikte en van een gemiddelde warmteweerstand. Het warmtetransport door een luchtlaag gebeurt niet door conductie (geleiding) zoals door materialen, maar door convectie (luchtstroming) en vooral straling.

In woningen die de laatste jaren gebouwd worden, wordt in de spouw daarom (vaak tegen het binnenspouwblad) isolatie aangebracht. Daarbij wordt de isolatielaag vrijgehouden van het buitenblad om te voorkomen dat het eventueel doorslaand regenwater bij het isolatiemateriaal komt. Dat is echter niet bezwaarlijk omdat de toegepaste isolatiematerialen vochtafstotend zijn gemaakt.

 

spouwmuurisolatie voorbeeld

 

Is gevelisolatie hetzelfde als een spouwmuurisolatie?

Warmte ontsnapt via de buitenmuren van je huis. Gevelisolatie betekent dat je de muren van je huis isoleert. Gevelisolatie is een verzamelnaam. Er zijn 3 methodes:

  • A. Gevelisolatie vanaf de binnenmuren (binnenisolatie)
  • B. Gevelisolatie vanaf de buitenmuren (buitenisolatie)
  • C. Gevelisolatie in de spouw: tussen de binnen- en buitenmuren (spouwmuurisolatie)

 

A. Binnenisolatie is het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnenkant van de gevel. Het rendement van deze vorm van gevelisolatie is veel lager dan spouwmuurisolatie. Binnenisolatie is relatief goedkoop, maar je bespaart minder op je energierekening.

 

B. Buitenisolatie levert net als spouwmuurisolatie de meeste energiebesparing op. Maar buitenisolatie is het duurst. Bij deze vorm van gevelisolatie wordt isolatiemateriaal op de buitenkant van de muren aangebracht. De isolatielaag wordt afgewerkt met pleisterwerk of andere gevelbekleding. Deze manier van gevelisolatie verandert het uiterlijk van de woning, waardoor het mogelijk is dat daarvoor een vergunning moet worden aangevraagd bij de gemeente.

 

C. Een spouwmuur is de combinatie van een binnen- en een buitenmuur met daartussen een smalle luchtruimte die kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie hoeft slechts één keer te gebeuren voor de levensduur van het huis. De klus is meestal binnen één dag geklaard. Het is de vorm van gevelisolatie waarbij je je investering het snelst terugverdient door besparing op je energierekening.

 

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Isolatiespecialisten