Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Steenstrips: verklaring en tips bij aanbrengen op gevel

Steenstrips zijn stukken baksteen die in vlakke schijven of hoekstrippen worden verzaagd. Ze zijn dus vlakker dan de gewone steen en worden gelijmd aan de gevel.

Steenstrips werden in het verleden (jaren 70) vaak toegepast binnenshuis om een binnenmuur te bekleden of de schouw binnen de woonkamer te accentueren. Ondertussen wint de steenstrip opnieuw aan populariteit en zijn ze terug te vinden in moderne interieurs of in woningen met een cottage stijl.

De steenstrips vormen dus een handige oplossing bij renovatie. De strips worden gelijmd op een bestaande gevel. Door hun geringe dikte is het grote voordeel dat de normale detaillering van ramen en deuren behouden blijft. Eens ze gevoegd zijn is er ook geen verschil merkbaar met een gewone gemetste gevel.

Het lijmen van de steenstrips kan gebeuren door een gevorderde doe-het-zelver. Een overzicht:

  1. Er is een propere en droge ondergrond nodig. Alles vergt dus een beetje voorbereiding. Deze bestaat er in om eerst de gevel te schrobben met een harde borstel en water. Tegelijkertijd kan je ook eventuele mosbegroeiing wegschuren. Als je gevel barsten of scheuren heeft dan kan je deze ook beter eerst herstellen zodat alles mooi effen is.
  2. Breng een grondlaag aan. Vooral bij metselwerk met een poreuze structuur is dit belangrijk, want de primer zorgt er voor dat de vochtopnemende eigenschappen verminderd en dat de lijm van de steenstrips beter vasthechten. Breng deze primer gerust maar aan met een verfroller.
  3. Vervolgens dient er aan beide kanten van de wand houten profielbalken aangebracht te worden. Daarop worden de steenstrips aangeduid. Werk de maataanduiding af van profiel 1 en breng deze dan ook aan op profiel 2. Het doel is om kaarsrechte lagen te bekomen voor de steenstrips die we gaan aanbrengen.
  4. In eerste instantie gaan we nu een metselkoord bevestigen tussen de twee profielen en dan kan er gestart worden met het aanbrengen van de lijm op het oppervlak van de gevel. Qua dikte moet dit ongeveer een halve centimeter dik zijn. Het beste gebruik je hiervoor een getande lijmkam.
  5. Plaats de eerste rij steenstrips. Ze moeten vast komen te zitten in de lijm, daarom bevestig je deze door lichtjes op de steenstrips te drukken en met een schuivende beweging in de lijm te laten nesten. Als de eerste rij is aangebracht, dan zet je het metselkoord een maatstreep hoger op de profielen en ga je verder met de volgende laag.
  6. Tip: als je voorgevormde hoeken hebt gekocht, begin dan eerst met de randen. Meestal is er een lange zijde en een korte zijde: deze kun je dus eenvoudig omdraaien en bevestigen voor het juiste effect.
  7. Als de gevel is afgewerkt, is het tijd om te voegen. De lijm kan ook als voegmiddel gebruikt worden. Maak een penseel nat om de lijm dan tussen de steenstrips glad te strijken. Doe eerst de verticale voegen en werk dan de horizontale voegen af. Als je toch een ander materiaal wilt dan de lijm om te gebruiken om te voegen, zorg er dan eerst voor dat de lijm is opgedroogt alvorens te voegen.

 

steenstrips plaatsen

 

Steenstrips prijzen

Wil je steenstrips plaatsen op je gevel? Vergelijk dan prijzen van verschillende aannemers. Door onderstaand formulier in te vullen ontvang je tot maximaal 4 verschillende offertes van professionele aannemers uit uw regio.
Online offertes aanvragen betekent: Snel, eenvoudig en zonder aankoopverplichting prijzen en services vergelijken om nadien de beste keuze te maken.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde gevelwerkers